Fitch znižal obete za bonitetno oceno Japonske

Članek slika

Bonitetna agencija Fitch je danes obete za bonitetno oceno japonskega državnega dolga znižala s "stabilnih" v "negativne". Kot razlog je navedla ogromen javni dolg, ki presega dvakratno vrednost BDP Japonske. Japonci sodijo med enega najhitreje starajočih se narodov.

Kot razlog navajajo staranje prebivalstva in potrebo po močnejši stratgije finančne konsolidacije

Fitch ocenjuje, da ogromne japonske devizne rezerve sicer služijo kot stabilizacijski dejavnik, a stroški obnove po potresu in cunamiju 11. marca predstavljajo velik pritisk na javne finance države, jedrska kriza pa še dodatno prispeva k negotovosti.

V agenciji zato opozarjajo, da bi za vzdržnost javnih financ Japonska potrebovala močnejšo strategijo finančne konsolidacije. Prav tako izpostavljajo negativne strukturne trende zaradi staranja prebivalstva.

Japonska, tretje največje gospodarstvo na svetu, ima eno najnižjih stopenj rojstev na svetu in eno najvišjih pričakovanih življenjskih dob. Njeno prebivalstvo se je že pred leti začelo starati, kar je zmanjšalo število delovno aktivnih in okrepilo pritisk na javne finance.

Japonski javni dolg povzroča skrbi

Fitch je danes izpostavil, da je japonski javni dolg lani dosegel 210 odstotkov vrednosti njenega bruto domačega proizvoda (BDP). Ta na letni ravni dosega vrednost okoli 5000 milijard dolarjev. Javni dolg Japonske, izražen kot odstotek BDP, je najvišji med večjimi industrijskimi državami.

Sicer pa ima Japonska tudi druge največje devizne rezerve na svetu, ki presegajo 1000 milijard dolarjev. Kljub temu pa naj bi japonski javni dolg med letoma 2007 in 2012 rasel po stopnji, ki je nižja le od tistih na Irskem in na Islandiji, obe omenjeni državi pa sta medtem že utrpeli krizo bančnega sektorja, opozarja Fitch.

Koliko bo stalo odpravljanje posledic marčevske nesreče, še ni znano

Prav tako se je na Japonskem od zgodnjih 90 let minulega stoletja začelo zniževati varčevanje gospodinjstev, kar je prav tako povezano s staranjem prebivalstva. Ob tem sta razmere še zaostrila katastrofalni potres in cunami, katerih posledica je tudi jedrska kriza. Koliko bo Japonsko stalo odpravljanje posledic nesreče v jedrski elektrarni Fukušima, še ni jasno, Fitch pa je ob tem opozoril, da bi lahko znižal tudi napoved letošnje rasti japonskega BDP, ki trenutno znaša pol odstotka.

Mednarodna bonitetna agencija Standard & Poor's (S&P) je napoved pri svoji bonitetni oceni japonskega državnega dolga znižala že 27. aprila, ko je opozorila, da bi stroški obnove po marčnem potresu in cunamiju lahko presegli 600 milijonov dolarjev.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja