Ameriški BDP v prvem četrtletju rasel po 1,8-odstotni stopnji

Članek slika

Visoke cene goriv, vladno omejevanje proračunskih izdatkov in šibka široka potrošnja so glavni vzroki počasne gospodarske rasti ZDA v prvem letošnjem četrtletju. Ameriški bruto domači proizvod (BDP) se je v prvem četrtletju na letni ravni okrepil za 1,8 odstotka, je prvo oceno iz aprila danes potrdilo ameriško ministrstvo za trgovino.

Analitiki sicer ocenjujejo, da je ameriška gospodarska rast v drugem četrtletju nekoliko pospešila in dosega okoli 2,5 odstotka. Za celotno leto pričakujejo triodstotno zvišanje BDP, kar bi bilo skoraj enako kot v letu 2010, ko je ameriško gospodarstvo beležilo 2,9-odstotno rast.

Potrošniki na letni ravni okrepili potrošnjo le za 2,2 odstotka

Popravljeni podatki o rasti ameriškega BDP med januarjem in marcem so pokazali, da so potrošniki na letni ravni potrošnjo okrepili le za 2,2 odstotka. To je precej manj kot je pred mesecem dni v prvi oceni predvidevalo ameriško ministrstvo za trgovino. Takrat je bilo govora o 2,7-odstotni rasti potrošnje.

Med oktobrom in decembrom je sicer široka potrošnja, ki v ZDA predstavlja okoli 70 odstotkov gospodarske aktivnosti, rasla po precej višji štiriodstotni stopnji.

Močno so se poznali tudi varčevalni ukrepi ameriške vlade

Proračunski izdatki so se na letni ravni znižali za 5,1 odstotka, in sicer so bili manjši tako na zvezni ravni kot tudi na ravni posameznih zveznih držav in lokalnih skupnosti. Ekonomisti sicer pričakujejo, da bo vlada še naprej krčila izdatke.

Izvoz in uvoz rasla hitreje od napovedi

Ameriški izvoz je v prvem trimesečju rasel hitreje, kot so predvidevali sprva, in sicer po 9,2-odstotni stopnji. Še hitreje pa je rasel uvoz, in sicer se je zvišal za 9,5 odstotka, s čimer se je ameriški zunanjetrgovinski primanjkljaj ponovno nekoliko povečal. Vlaganje podjetij v strojno in programsko opremo je raslo po solidni 11,6-odstotni stopnji.

Ameriško gospodarstvo čaka težko okrevanje

Ameriško gospodarstvo sicer tudi v prihodnje čaka precej težko okrevanje. Med drugim tudi zaradi marčnega potresa in cunamija na Japonskem, ki je zmotil dobavo delov ameriškim proizvajalcem avtomobilov, še poroča AP.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja