Zlato: Po 2500 dolarjev za unčo?

Članek slika

Pred dnevi je vrednost zlata zdrsnila za sto dolarjev pri unči, vendar znani posredniki še razpihujejo špekulativne strasti od sija zaslepljenih vlagateljev.

Ko takšna borzna zvezda, kot je Pierre Lassonde, znana »legenda na trgu plemenitih kovin«, pravi, da se bo v naslednjih dveh letih vrednost unče zlata povzpela vse do 2.500 dolarjev, bi si šel vsakdo kupit unčo ali – še raje – kilogram zlata (seveda v vrednostnih papirjih). Medtem naj bi se po njegovem mnenju zgodile večkratne manjše korekcije, kar pa ne bo ustavilo zlata na svoji poti k pridobivanju na svoji vrednosti. Lassonde je dovolj glasno dodal, da je možno, da zlato pridobi na svoji vrednosti veliko hitreje kot v naslednjih dveh letih, saj je vse odvisno od nestabilnosti gospodarstva. Verjeti pa kaže, da se bo vzpostavila nova spodnja meja, okrog katere naj bi se zlato gibalo v naslednjih dveh letih.

Zlato ni vredno več kot včeraj, le dolar je vreden manj

Špekulirajmo: če bi dovolj vlagateljev slišalo Lassonda, bi vsi hiteli kupovat zlato. V tem primeru bi se cena unče hitro dvignila za vsaj sto dolarjev oziroma za toliko, kolikor je pred dnevi vrednost padla.

In zakaj je vrednost zlata padla? Podobna zgodba se je zgodila leta 2008 tik pred propadom Lehman Brothers, ko so investitorji bežali iz vseh trgov (delniških, obvezniških in tudi plemenitih kovin – predvsem v papirnati obliki). Tokrat so zaradi negotovosti na trgih (kriza v območju evra, dolgovi, brezposelnost) ljudje masovno prodajali vse svoje premoženje, pa naj bo to v delnicah, skladih, zlatu ali srebru. Zlato naj bi tako kot tudi srebro počasi pridobivalo na svoji vrednosti. Prav zaradi padca vrednosti nakup v razpršenem portfelju naložb ni odveč, še posebej če – dolgoročno – upoštevamo, da so dolgovi še vedno tu in to v valutah (dolarjih, evru, jenu) in ne v plemenitih kovinah, pojasnjujejo domači borzni posredniki. »Potrebno je razmišljati dolgoročno in to je, da za normalno življenje ne moremo živeti s samimi dolgovi, vrednost zlata se bo hitro stabilizirala. V letu 2012 obstaja možnost, da bi zlato doseglo 2.000 dolarjev za unčo,« pa je razpihnil strasti Ong Yi Ling, analitik pri Futures Phillip.

V zadnjem desetletju se je vrednost zlata povečala za 500 odstotkov, kar je seveda številka, ki zlahka napihuje vlagateljski balon. Njegova vrednost se je od začetka septembra, ko se je povzpela na neverjetnih 1900 dolarjev za unčo, nato znižala za sto dolarjev. Velja, da je zlato varna dolgoročna naložba, s katero vlagatelj dopolni svoj naložbeni portfelj, da zavaruje premoženje pred neugodnimi razmerami na finančnem in gospodarskem trgu. Ob nakupu se je treba zavedati, da kupujemo blago v tuji valuti, saj zlato na svetovnih borzah običajno kotira v ameriških dolarjih, torej je cena odvisna tudi od vrednosti evra v primerjavi z dolarjem.

V zlato je še lažje verjeti kot v nekoč uspešna podjetja, katerih tržni tečaji so presenetljivo hitro in močno padli. Za zlato se zdi, da je varna naložba, v katero so verjele vse civilizacije v vseh časovnih obdobjih. Prisoten je močan kolektivni občutek, da mu cena ne more pasti. Vendar je tudi zlato le naložba in njegova cena se dnevno spreminja. Dolgoročno se na tako visokih ravneh ne more obdržati, svarijo domači finančniki.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja