Zlati gral finančništva?

Članek slika

Bloomberg Terminal - sodobna ikona finančnih trgov

Tistemu, ki spremlja ameriško politiko, ali ga zanimajo finance, mu verjetno priimek Bloomberg ni tuj. Govorimo o Mikeu Bloombergu, nekdanjemu županu mesta New York, ki velja za finančno središče sveta, drugim pa kot kandidat za demokratskega predstavnika na predsedniških volitvah leta 2020. Večina navdušencev nad financami in finančnimi trgi pa besedo Bloomberg niti ne povezuje z osebo ampak s programsko opremo, ki jo je razvil prej omenjeni politik, filantrop, poslovnež. 

V mislih imamo Bloomberg Terminal, ki je samo ena izmed rešitev Mika Bloomberga v finančnem svetu, saj je kot soustanovitelj sodeloval pri vzpostavitvi medijskega konglomerata Bloomberg Lt., ki je prvi v zgodovini na enem mestu združeval vse finančne novice. Udeležence na trgih je povezal z revolucionarno storitvijo podatkov, analitike in s tem vplival na razvoj finančne industrije.

Z začetkom naslednjega leta bo Bloomberg prvič pokrival tudi Slovenijo, saj bo Bloomberg Adria vsem naročnikom nudila finančne novice, podatke in analize jugovzhodne evropske regije. Med drugim bo Bloomberg uredništvo delovalo tudi v Ljubljani.

 

Spletna novičarska stran Bloomberg z vsemi novicami iz finančno-poslovnega sveta v vsakem trenutku.
Spletna novičarska stran Bloomberg z vsemi novicami iz finančno-poslovnega sveta v vsakem trenutku.

Od začetkov

Prvo verzijo računalniškega finančnega sistema Bloomberg Terminal, je Mike Bloomberg razvil po odhodu iz investicijske banke Salomon Brothers. Za odkup lastniškega deleža v podjetju je ob odhodu prejel 10 milijonov dolarjev, ki jih je uporabil za razvoj programske opreme v novo ustanovljenem podjetju pod imenom Innovative Market Systems (IMS).

Njegova vizija je temeljila na prepričanju, da bo Wall Street pripravljen plačati visoke zneske za kakovostne poslovne informacije, ki bi bile uporabnikom dostavljene takoj. Terminal je bil lansiran leta 1982, njihova prva stranka pa je bila še danes ena izmed najbolj eminentnih investicijskih bank Marrill Lynch.

Pa do danes

Danes ob besedi The Bloomberg največkrat pomislimo na strojno opremo, ki spremlja programsko opremo. V mislih imam predvsem slavno Bloomberg tipkovnica v različnih barvah, ki je bila prvič predstavljena leta 1991, le leto za prvo izdano Bloomberg tipkovnico. Do danes so ji dodali še nekaj posebnih funkcij in bralnik prstnih odtisov, neločljivo pa jo  povezujemo tudi z elegantnim dvojnim zaslonom.

Vse finančne informacije za temu primerno ceno

Kaj vse ponuja Bloomberg Terminal? Vsekakor je namenjen profesionalnim vlagateljem in velikim finančnim institucijam. Preko njega lahko najdemo vse novice tega sveta v realnem času, analitične podatke javnih podjetij ter druge informacije o različnih finančnih trgih  in vrednostnih papirjih. 

Da dobimo vse finančne informacije na pladnju, moramo kar globoko seči v žep, saj znaša letna naročnina na Bloomberg Terminal več kot 20 tisoč evrov. Za večino posameznikov je to bistveno predrago, zato imajo tovrstno naročnino sklenjeno predvsem finančna podjetja.

V nekaterih državah lahko do omenjenega terminala dostopate v javnih ustanovah, kot so knjižnice, pri nas je denimo na voljo študentom Univerze v Ljubljani preko Centralne ekonomske knjižnice. Lahko pa se odločite za cenejšo alternativo - na primer terminal Koyfin, ki je zaenkrat še brezplačen, a tudi ne povsem primerljiv z Bloombergom.

Bloomberg Terminal ima danes že več kot 325 tisoč naročnikov, ki ustvarijo približno tri četrtine vseh prihodkov podjetja Bloomberg LP, katerega prihodki so se v letu 2020 približali 10 milijardam evrov.

Še en razlog več, da svoje premoženje zaupate upravljavcem

Če ste trenutno morda študent Univerze v Ljubljani, ali imate dovolj sredstev za sklenitev naročnine, si lahko pri sprejemanju naložbenih odločitev pomagate zBloombergovimi produkti. Pa imate toliko znanja in časa, da iz gore podatkov izluščite naložbeno priložnost?

Če je odgovor na to vprašanja ne, potem ste eni izmed mnogih, ki potrebujejo upravljavca premoženja. Vodil vas bo do finančnega cilja in izoblikoval vam primerno naložbeno strategijo.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja