NFT: Norija ali vznemirljiva prihodnost?

Članek slika

Tako kot kriptovalute so tudi NFT-ji oziroma nezamenljivi žetoni razdelili svetovno javnost, saj nekateri v njih vidijo prihodnost, drugi pa špekulativni mehurček. In kdo ima prav? To bo pokazal čas, a zgodovina nas uči, da bodo NFT-ji velik del naše prihodnost. Tako kot so mehurček dot-com v začetku stoletja preživela le najresnejša podjetja, kot so npr. Microsoft, Amazon in Intel, bo verjetno tudi sama tehnologija, ki stoji za NFT-ji, preživela na dolgi rok, ne pa tudi vsi projekti, ki jo uporabljajo.

Kaj je NFT? Pojasnimo na primeru albumov sličic nogometašev

NFT ali non-fungible token oziroma v prevodu nezamenljiv žeton je digitalno sredstvo, ki predstavlja različne predmete, ki obstajajo tako v resničnem kot tudi v virtualnem svetu. Kupujejo in prodajajo se preko spleta, najpogosteje s kriptovalutami, s katerimi si delijo skupno lastnost: oboji temeljijo na tehnologiji verige blokov oziroma blockchainu. 

Čeprav obstajajo že od leta 2014, NFT-ji šele sedaj pridobivajo na veljavi, saj postajajo vse bolj priljubljen način za nakup in prodajo digitalnih umetnin. Svoj unikaten nezamenljivi žeton lahko ustvari praktično vsak, denimo slikar lahko ustvari nezamenljivi žeton za sliko, ki jo je naslikal v realnem svetu, in jo proda tudi v digitalni obliki. Kupec takega žetona postane lastnik digitalne verzije slike, a ne tudi fizične slike. Prav tako z nakupom nezamenljivega žetone ne kupi pravice, da bi lahko to sliko uporabljal za reklamne namene ali kakršne koli druge namene, razen če je sam dogovor med prodajalcem in kupcem drugačen. 

Seveda je samo tehnologijo težko razumeti, a lep primer podobne zasnove delovanja so albumi s sličicami nogometašev. Praktično med vsakim svetovnim prvenstvom v nogometu so mladi zbiratelji trgovali s sličicami. Niso bili lastniki nogometašev ali pravic, da se lahko ta nogometaš pojavlja v njihovih reklamah, bili so le lastniki sličic. In z enakim namenom lahko kupujemo tudi nezamenljive žetone, ki so večinoma vezani na digitalne vsebine.

Kako se kriptovalute razlikujejo od NFT-jev?

Glavna razlika je v zamenljivosti. Fizični denar in ostale kriptovalute je mogoče zamenjati, saj je pomembna le vrednost, ker je kovanec za en evro vedno enako vreden kot drugi kovanec za en evro, razen v primeru zbirateljskih primerkov. Enako velja za Bitcoin, ki ga lahko zamenjamo za drug Bitcoin in bo vrednost še vedno enaka. A NFT-ji so drugačni, saj ima vsak svoj digitalni podpis in vgrajeno preverjanje pristnosti kot dokaz lastništva, kar onemogoča preprosto zamenjavo NFT-jev med različnimi osebami. Zaradi edinstvene oziroma unikatne identifikacijske kode vedno obstaja le en primerek posameznega NFT-ja, s čimer se razlikujejo od ostalih digitalnih stvaritev, kot so kriptovalute. Hipotetično bi torej morala vrednost NFT-jev zaradi unikatnosti rasti, če obstaja povpraševanje, na katerem temelji vsaka cena. 

Revolucija na področju finančne infrastrukture?

Sodobni finančni sistemi sestojijo iz prepleta trgovalnih in posojilnih sistemov, ki so namenjeni različnim vrstam sredstev: od kriptovalut, do nepremičnin, vrednostnih papirjev in tudi umetnin ter avtomobilov. Nezamenljivi žetoni omogočajo, da imajo lahko tudi fizična sredstva svojo digitalno obliko, s čimer prihaja do revolucije na področju finančne infrastrukture, kot jo poznamo danes. Verjetno je najbolj očitna korist NFT-jev njihova tržna učinkovitost. Pretvorba fizičnega sredstva v digitalno obliko poenostavi procese in odstrani posrednike. Tako NFT-ji, ki predstavljajo digitalno ali fizično umetniško delo, odstranjujejo potrebe po posrednikih in umetnikom omogočajo neposredno povezovanje s ciljno skupino. Izboljšajo lahko tudi poslovne procese. 

Poglejmo na primeru vinskih steklenic. Predstavljajte si steklenico vina, na katero je vezan nezamenljivi žeton. Tak žeton bo močno olajšal delo različnim subjektom v dobavni verigi, saj bo ugotavljanje pravega izvora vina veliko hitreje, enostavneje in bolj transparentno. S tem bi lahko rešili tudi težavo ponaredkov na trgu. Nezamenljivi žetoni bi bili lahko uporabni za upravljanje lastne identitete. Samo pomislite na fizične potne liste, ki jih po vezavi na digitalno sredstvo ne bi več potrebovali.

Digitalno nepremičninsko premoženje?

NFT lahko tudi demokratizira vlaganje s frakcionalizacijo fizičnega premoženja, kot so nepremičnine. Veliko lažje je med več lastnikov razdeliti digitalno nepremičninsko premoženje kot fizično nepremičnino. Do sedaj je bil najpogosteje zaradi same birokratizacije lastnik fizične umetnine ali avtomobila le posameznik, sedaj bi jih lahko bilo več. Poleg tega bo sledljivost večja, saj bo denimo proizvajalec avtomobilov Alfa Romeo vezal vsak avto novega modela Tonale na svoj NFT. Na tem NFT-ju bodo tako sproti zabeležene vse informacije o avtomobilu: od prevoženih kilometrov, zgodovine lastnikov do beleženja nesreč.

Najbolj vznemirljiva možnost za uporabo nezamenljivih žetonov se kaže v oblikovanju novih trgov in oblik naložb, o čemer govorijo tudi številni Forbesovi članki. Predvsem imam v mislih že večkrat omenjene nepremičnine. Razmislite o nepremičninski parceli, ki je razdeljena na različne kose, ki se delijo glede na namembnost. En kos te velike nepremičnine je plaža, drugi je zabaviščni kompleks, tretji kos je parcela, kjer so hoteli, restavracije in bari. Vsak kos ima svoje značilnosti, svoj namen in je zato posebej edinstven, cenovno drugačen. Lastninsko deljenje take nepremičnine bi bilo po današnjih postopkih naporno, potratno in praktično skoraj neizvedljivo. A nezamenljivi žetoni lahko zastopajo vsak delček parcele posebej. Trgovanje z nepremičninami, lahko s pomočjo nezamenljivih žetonov tako postane veliko bolj prijetno. Kar je konec koncev ves smisel nove tehnologije. Tu je, da nam življenja olajša.

 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja