Življenje brez finančnega stresa? Začnite že danes.

Članek slika

Finančna pismenost je ena najpomembnejših veščin za uspešno življenje in prihodnost vsakega posameznika. Prevzeti odgovornost za lastne finance, za upravljanje z njimi, je najboljša popotnica za življenje brez finančnega stresa.

Finančna varnost je temeljna človeška potreba

Če ste že na tej poti, ste najverjetneje v eni točki pomislili tudi na vaše finančno blagostanje v prihodnosti. Torej ste se že srečali z besedo varčevanje. Nacionalni vzorec kaže, da smo Slovenci zelo previdni, ko pride do varčevanja. Svoje prihranke imamo najraje v »štumfu« ali pa na banki, saj smo še vedno prepričani, da je to najbolj varno. Pa je res? Ste že slišali za besedo inflacija? Kdaj ste nazadnje preverili obresti, ki vam jih nudi banka? Na trgu obstaja ogromno produktov, s katerimi lahko poskrbimo za kopičenje naših sredstev in verjemite, da sta zgoraj našteti opciji eni izmed slabših.

Rast premoženja je želja vsakega človeka, in izhaja iz temeljnih potreb po varnosti že iz psihološke teorije, ki jo je davnega leta 1943 predstavil Abraham Maslow. V današnjem svetu so naše fiziološke potrebe večinoma zadovoljene. Obenem pa prepogosto zanemarjamo temeljne psihološke potrebe, ki so ključne za naše zadovoljstvo in dobro počutje. Finančna varnost spada med 8 temeljnih psiholoških potreb, natančneje med potrebo po varnosti. In ni zanemarljiv podatek, da finančni stres predstavlja največji dejavnik stresa posameznikov. Da bi se izognili le-temu, moramo s svojimi financami upravljati skrbno, predvsem pa moramo začeti razmišljati o varčevanju za prihodnost.

Kako se znajti v poplavi produktov?

Sprejeli ste odločitev, da boste varčevali. Čestitamo, prvi korak je za vami. Nato se znajdete v poplavi vseh produktov na trgu in na koncu ne veste več, v kateri produkt in koliko investirati. Kaj je varno, kaj je najbolj donosno? Naj se podam v mesečno varčevanje ali v enkratne naložbe, ki so aktivno upravljane? Ne ustrašite se. Ne glede na znesek, ki ga želite privarčevati, je že vaš aktiven pristop dober začetek. 

Pred začetkom varčevanja določite svoje cilje in ročnost. Ocenite potrebno likvidnost privarčevanih sredstev, ter določite višino mesečnega odtegljaja, zaradi katerega ne bodo trpele vaše osnovne potrebe. Če razmišljate o mesečnem varčevanju, obvezno ločite varčevanje in vse vrste zavarovanj (življenjskih, nezgodnih, rentnih, štipendijskih etc.). Na ta način se izognete nepotrebnim stroškom, si zagotovite ustrezna zavarovalna kritja, hkrati pa imate lepši pregled nad privarčevanimi sredstvi. Kaj pa donosnost? V prihodnost žal nimamo vpogleda, zato se tukaj lahko opremo le na preteklo statistiko finančnih trgov, ki pa je v daljšem časovnem ciklu vedno pozitivna in tako ovrže teorijo o »štumfu«. To bi bil osnoven nasvet. Kaj pa potem? Kako spreminjati zneske glede na trenutne zmožnosti? Kateri produkti to omogočajo? In kam s privarčevanimi sredstvi, ko se nabere dovolj za enkraten vstop na trg? Ne pozabimo še na stopnjo tveganja, ki se od človeka do človeka razlikuje in je precej odvisna od življenjskih izkušenj posameznika, ter njegove starosti. V tej točki vam svetujem, da poiščete pomoč finančnega svetovalca, saj najverjetneje nimate dovolj časa in znanja, da bi se s tem ukvarjali.

Poslužujte se strokovne pomoči

Mi smo tukaj, da vam pomagamo in vas varno peljemo čez vse pasti in turbulence, ki vas čakajo na poti do osvojitve vaših finančnih ciljev. Kako pa to izgleda v praksi? Najprej izračunamo neto denarni tok posameznika in pregledamo že obstoječe naložbe. V kolikor ima posameznik dolgove v obliki kreditov, pregledamo tudi te. Če imate presežke na mesečni ravni, je smiselno v prvi fazi poplačati potrošniške kredite, saj so le-ti zelo dragi. Pri stanovanjskih kreditih je malo drugače, saj je ročnost bistveno daljša in obrestna mera načeloma nižja. V drugi točki predvidimo varnostno rezervo za nujne zadeve, določimo varčevalne cilje, definiramo časovno obdobje varčevanja in izberemo varčevalni produkt. Pomembno je, da smo ob vsem tem še vedno dovolj fleksibilni, da lahko naše varčevanje prilagajamo tudi v vmesnem času.

Dejstvo je, da je najslabša odločitev ta, da ne sprejmete nobene odločitve. Umikanje iz finančnega parketa je beg pred prihodnostjo oz »žebelj v krsti«. Opomnim naj, da so situacije, ko varčevanje ni mogoče, zelo redke. Največkrat gre za presežno porabo ali pa izgubo sredstev tam, kjer tega niti ne opazimo – predraga zavarovanja, previsoki stroški bančnih ali telekomunikacijskih storitev itd. Pri pregledu lahko vsak ugotovi, da letno izgubljamo več sto evrov, ki bi jih sicer lahko privarčevali. 

Če kaj, si zapomnite to. Ključno je, da začnete čim prej, saj je čas eden izmed najpomembnejših dejavnikov, ko pride do varčevanja. Čas je na vaši strani in več kot ga imate, z manj truda boste prišli do svojih rezultatov. Vsekakor ne pozabite na to, da je potrebno varčevalni portfelj najmanj enkrat letno pregledati, da še vedno sledi začrtanemu cilju. Vsi uporabniki Vzajemcev, ki še niste naša stranka, imate enkrat letno priložnost za brezplačen nasvet s strani naših strokovnjakov. Izkoristite priložnost, naše znanje in z varčevanjem začnite že … včeraj.

V kolikor bi radi preverili, če vaš portfelj še vedno sledi vašim ciljem, nas kontaktirajte!

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected]

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Ostareli borzni bik razlog za Trumpov glavobol

21.11.2016

T. Rovere