Ostareli borzni bik razlog za Trumpov glavobol

Članek slika

Volitev je konec in Trump lahko le upa, da se bodo trgi malce umirili.

Trump je podedoval serijo več kot 2825-ih dni, kjer je ameriški delniški trg pisal zgodovino. Ameriške delnice so premagale anemično ekonomsko rast in 15 mesečno recesijo dohodkov, ki je vrednosti delnic potisnila na sedemletni vrh.

Mogoče se bo rast celo še nadaljevala, a že v tem trenutku je 32 mesecev daljša od povprečnega bika od leta 1930. V primeru, da bo sledil padec, lahko Trump le upa, da bo delniški trg hitro okreval. Kot je bilo tudi pri Baracku Obami in George W. Bushu. Srečen timing glede na ciklično gibanje trga je bil blagoslov za vse tri zadnje predsednike, saj jim je pomagal pri vnovični izvolitvi.

Vsak izvoljen predsednik si želi, da se padajoč trend na trgu hitro obrne. Sicer padca ne morejo kontrolirati, toda obstaja močna korelacija med stanjem delniškega trga v letu volitev in izvolitvijo dotedanje stranke.

Povezovati delnice s preteklimi vzorci zveni poenostavljeno, vendar predstavlja velik del naraščajočega trenda delniškega trga, predvsem če upoštevamo zgodovinsko dejstvo trgovanja, da delnice naraščajo po izvolitvi predsednika, kot da je to edino gonilo tržnih gibanj. Poleg stagnacije dohodkov se morajo investitorji soočati tudi z začetkom cikla zaostritve denarne politike Federal Reserve in najšibkejšega ekonomskega okrevanja po drugi svetovni vojni.

Vzdržljivost delniških trgov

Utrujenost trga je bila prejšnji teden na mislih le redkih vlagateljev, saj je S&P 500 nadaljeval s svojo najmočnejšo rastjo v zadnjih dveh letih - sprva po anketah, ki so kazale na zmago Clintonove, nato pa po špekulacijah o Trumpovi fiskalni politiki, ki bi naj ponovno povečala dobičke podjetij. Bančne in farmacevtske delnice so, zaradi pričakovanj o zmanjšani regulaciji, beležile najmočnejšo rast od leta 2009.

Hkrati so zgodnje odločitve delniškega trga glede nove administracije skoraj vedno nezanesljive in na koncu deluje, kot da predsednik ne more storiti kaj dosti, da bi vplival na trg. Študija Leutholda Weedna Capital Management LLC pravi, da se trg (od leta 1928) odzove skoraj identično, ne glede na to, ali je izvoljen demokrat ali republikanec.

Napovedi, da bo čas ustavil napredovanje delnic, so padle v vodo in nadaljevale z utapljanjem naslednja tri leta. Med argumenti za nadaljevanje je tudi spoznanje, da se delnice gibljejo, kot da imajo večjo vzdržljivost kot včasih, z dvema od treh najdaljših rasti v zadnjih 30 letih.

Optimisti pravijo tudi, da je dolžina tega trenda zavajujoča, saj tudi če je, so bili sentimenti zelo odločni, nikoli niso dosegli evforije, kot je bila situacija tik pred Bushevim prvim mandatom. Vrednotenja so res visoka, toda najboljše leto tega naraščajočega trga bi bilo le povprečno glede na rast v poznih devetdesetih letih in tudi ta se niso končala dokler se ekonomija ni začela krčiti.

Trenutki zaslužka

Ni bilo dovolj rasti, ki bi ustvarila ekscese, ki bi tradicionalno vodili k novi recesiji. To je rekel Hank Smith, ki upravlja z več kot 6 miljardami dolarjev kot glavni upravljavec pri Haverford Trust Co. v Radnor, Pennsylvaniji. Verjetnost nove recesije je majhna in del razloga tiči v dejstvu, da smo imeli tako šibko ekonomsko ekspanzijo.

Dohodki so v zadnjem času ubrali pozitivni trend, kot znak za moment, ki je zgodovinsko podkrepljeno zelo težak za preobrat. V vseh 9 situacijah od leta 1936, kjer so podjetja prišla iz dolge serije upadov dobička, so delnice zabeležile dobičke v vseh, razen dveh situacijah. S&P 500 je v povprečju pridobil 12 odstotkov tekom naslednjega leta.

In začetek nove admistracije na trge pogosto vpliva bikovsko, torej spodbudi rast delnic. Od predsedniškega dvoboja leta 1928 je S&P 500 pridobil v povprečju 5,1 odstotka v prvem celem letu po volitvah, kažejo podatki Bloomberga.

Primerjava z Bushem

Po besedah Crita Thomasa, analitika Touchstone Advisors, ki upravlja 15 miljard dolarjev sredstev, ni trenutno nobenih znakov za alarm, vendar se bo slej kot prej zgodil določen dogodek in negativno vplival na gospodarstvo. Bikovski trgi ne umrejo kar tako, od starosti. Vedno obstaja katalizator, ki k temu pripomore.

Relevantna primerjava za prihajajočega predsednika bi lahko bilo leto 2000, ko je Bush nastopil svoj prvi mandat, po 10-letnem obdobju rasti, ki je na dan prevzema mandata že močno nakazoval na svojo »smrtnost«. Delnice so padle za več kot 40 odstotkov v prvih 22 mesecih mandata, brez da bi našle dno vse do terorističnih napadov 11. septembra.

Za Busha je bil to pravzaprav dober timing. Na dan volitev leta 2004 je S&P 500 beležil rast v 15 od zadnjih 19 mesecev, zrasel je za 10 odstotkov v letu, preden se je republikanec vrnil v pisarno. Za Obamo je indeks pridobil 13 odstotkov v 12 mesecih, preden je nastopil svoj drugi mandat leta 2012. Ko se trend naraščanja umiri, zgodovinska dejstva nakazujejo, da temu v roku enega leta sledi ekonomska recesija. Petletnemu bikovskemu naraščajočem trendu, ki se je pričel 2002, je v ZDA sledila 18 mesečna ekonomska recesija, ki se je začela decembra 2007 in velja za eno izmed najhujših gospodarskih kriz po letu 1930.

Trenutno ameriško gospodarstvo že kaže prve znake ohlajanja. Citigroup Inc.'s U.S. Economic Surprise Index je ponovno v negativnem območju in se tam nahaja od zadnjega tedna v oktrobru, potem ko je zabeležil dvoletni vrh v juliju. Medtem, ko so zadnji podatki iz trga dela kazali na rast plač v primerjavi s prejšnim mesecem, so še vedno zaostale za pričakovanji analitikov. V storitveni industriji, ki predstavlja 90 odstotkov ameriškega gospodarstva, je trend prisoten že zadnjih 13 mesecev.

Po besedah Crita Thomasa, upravljavca pri Touchstone Advisors of Cincinnati, ki upravlja 15 miljard dolarjev sredstev, bo trg dočakal recesijo in dosegel svoje dno, še preden se bo ta začela tudi uradno.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Vlagateljem svetujemo vnovičen pregled obstoječih naložbenih portfeljev. Izkoristite lahko akcijo brezplačnega pregleda za uporabnike Vzajemci.com. Svoj portfelj nam lahko pošljete na naslov [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja