Želite kljubovati večini trgovalcev?

14. Lekcija

Članek slika

Kljub temu, da obstajajo trgovalci, ki jim uspeva beležiti dober rezultat tudi s trgovanjem proti trendu, je po mojih izkušnjah odstotek takšnih izjemno majhen. Zato večini trgovalcev priporočam učenje trgovalnih strategij, ki sledijo trendu.

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Če takoj na začetku ponovim nasvet, ki sem ga zapisal že v članku z naslovom »Trend je pri trgovanju vaš prijatelj«:

NASVET: Kljub temu, da obstajajo trgovalci, ki jim uspeva beležiti dober rezultat tudi s trgovanjem proti trendu, je po mojih izkušnjah odstotek takšnih izjemno majhen. Zato večini trgovalcev priporočam učenje trgovalnih strategij, ki sledijo trendu.

Na žalost v praksi večina trgovalcev, ki začenjajo trgovalno pot, išče takšne trgovalne priložnosti, kjer trgujejo proti večini oziroma proti primarnemu trendu. Če se že odločite za takšen način trgovanja, vam bom predstavil nekaj trgovalnih strategij, ki jih v praksi za manjši del računa uporabljam tudi sam.

POMEMBNO: Za trgovanje proti primarnemu trendu izbiram le takšne posle, kjer je tečaj instrumenta tehnično prenakupljen (prodaje na kratko) oziroma preprodan (nakupi). Hkrati pa trgujem manjšo količino od običajne, ko trgujem s trendom.

Za tehnično preprodanost uporabljam naslednje kriterije:

•    tečaj < EMA20 < EMA50, EMA50 mora padati in
•    tečaj relativno precej stran od EMA20 ter
•    največji rdeči svečnik v zadnjih nekaj obdobjih s polnim telesom ali
•    strm naklon padajoče EMA20.

Za tehnično prenakupljenost uporabljam ravno obratne kriterije:

•    tečaj > EMA20 > EMA50, EMA50 mora naraščati in
•    tečaj relativno precej stran od EMA20 ter
•    največji zeleni svečnik v zadnjih nekaj obdobjih s polnim telesom ali
•    strm naklon naraščajoče EMA20.

Ko so pogoji izpolnjeni, sem pozoren na naslednje dogodke:

1. svečnike obrata - o njih je bilo več govora v članku z naslovom »Kako ugotoviti, če je trend še živ (1. del)«,
2. vzorec obrata (angl. Red Dog Reversal), ki sem ga zasledil pri spremljanju trgovalca Scott Redlerja na portalu  T3Live – uporablja se samo na dnevnem grafu,
3. »izčrpljujoč odmik« (angl. Exhaustion Gap) – uporablja se samo na dnevnem grafu.

Vzorec obrata - RDR

Tukaj bom predstavil primer nakupa, za prodaje na kratko pa se uporabljajo ravno obratna pravila.

Torej, ko so pogoji tehnične preprodanosti izpolnjeni, sem pozoren na potrditev premoči prodajalcev s tem, da dosežejo nižje dno in potisnejo tečaj za vsaj pol odstotka pod zadnje dno. Ta pogoj je subjektiven, zato ga lahko vsak prilagodi po svojih preferencah. Če po dosegu novega dna, nato v istem dnevu pride do obrata nazaj nad prejšnje dno, predstavlja to signal za nakup. Stop naročilo za obvladovanje izgube v tem primeru postavim malenkost pod novo dno.

Razlogi za posel so, da je tečaj kratkoročno ekstremno preprodan, prodajalci ne morejo več zadržati momenta navzdol, zato se bodo ob prvih znakih utrujenosti ti odločili za zaprtje prodaj na kratko (torej bodo kupovali), hkrati bodo tisti, ki iščejo »poceni« nivoje, prav tako opravili nakupe in podprli rast. To nam daje potencial za tehnično korekcijo, ki jo lahko izkoristimo. Še enkrat poudarjam, da gre za trgovanje proti trednu, kjer ciljamo le na korekcijo. Torej NE gre za trgovanje dolgoročnega obrata!

Slika 1: Primer vzorca obrata za nakup

Slika 2: Primer vzorca obrata za prodajo na kratko

»Izčrpljujoč odmik«

Pri vzorcu so naprej izpolnjeni pogoji za tehnično preprodanost, nato pride do močnega odmika navzdol. Pogosto se trgovalci po tako močnem padcu odločijo kratkoročno zapreti prodaje na kratko, zato zna priti do tehničnih odbojev navzgor. Pogoj za vstop v pozicijo je izpolnjen, če oziroma ko tečaj naslednji dan ali dan za tem prebije vrh svečnika odmika. Na preboj čakam zato, ker trgujem proti trendu oziroma proti večini trgovalcev in šele preboj daje informacijo, da se prevlada prodajalcev kratkoročno lahko konča. Stop naročilo za obvladovanje izgube se postavi malenkost pod zadnje dno. Tudi tukaj ciljamo le na kratkoročno korekcijo navzgor in ne na dolgoročni obrat.

Slika 3: Primer »izčrpljujočega odmika« navzdol  - signal za nakup

Slika 4: Primer »izčrpljujočega odmika« navzgor  - signal za prodajo na kratko

Slika 5: Primer neuspelega vzorca »izčrpljujočega odmika« navzgor

Nadgradite svoje znanje z udeležbo na brezplačnih spletnih seminarjih, ki jih za vas organizira TradePort ekipa.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja