Zelen zaključek novembra

Članek slika

Ameriški delniški indeksi so v zadnjih štirinajstih dneh meseca novembra zabeležili odločen zelen premik.

Osrednji ameriški borzni indeks Dow Jones 30 je pridobil 3,8 odstotka in trgovanje ponovno zaključil nad psihološko mejo 13.000 pri 13.021 indeksnih točkah. Še bolje se je odrezal indeks S&P500. Le-ta je zaključil gibanje pri 1.415 indeksnih točkah, kar je bilo dovolj za 4,6 odstotni skok. Tudi tokrat je sijal tehnološki sektor.

Tehnološki indeks Nasdaq100 je poletel za 6,2 odstotka in dosegel 2.680 indeksnih točk. Zlato je v istem obdobju pridobilo 0,57 odstotka. Konec tedna je bilo tako potrebno za unčo zlata odšteti 1.725 ameriških dolarjev. Dvignila se je tudi cena nafte. Za 159-litrski sodček je bilo potrebno konec tedna odšteti 87,6 ameriškega dolarja oziroma 2,8 odstotka več kot pred dvema tednoma.

»Uspešno« reševanje fiskalnega prepada v ZDA

Za splošno navdušenje na ameriških trgih so poskrbeli ameriški kongresniki, ki so tekom zadnjih dveh tednov v javnost sporočali bolj ali manj zgolj pozitivne informacije okoli dogovora glede fiskalnega prepada. Šele konec tega tedna so republikanci vseeno nekoliko spremenili ton dialoga in javnosti dali vedeti, da rešitev vseeno ni tako blizu. Trgi so odreagirali nekoliko negativno, vendar ne za dolgo. Ob sledeči izjavi demokratov, da pogajanja potekajo nemoteno in da bodo z republikanci sklenili dogovor do božiča, so trgi ponovno našli tla pod nogami in stopili korak višje.

Pozitivne novice tudi iz Evrope

Poleg »uspešnega« reševanja fiskalnega prepada v ZDA, so iz Evrope prav tako prišle pozitivne novice, natančneje iz Grčije. Trojka se je končno uspela zediniti z grškimi predstavniki okoli naslednje tranše denarne pomoči, ki jo Grčija nujno potrebuje za ohranitev državnih financ pri življenju. Grčija sicer pogojev Trojke ni v celoti izpolnila, vendar se bo še naprej trudila za čimprejšnjo sanacijo stanja svojih financ. Trojka je tako Grčiji efektivno dala na razpolago več časa, znotraj katerega mora izpolniti določene fiskalne pogoje.

Pregled ameriškega trga

Tabela 1: Najbolj donosne delnice indeksa Dow Jones Industrial Average v zadnjih dveh tednih

Vir: Bloomberg
*P/E = Tržna cena / Dobiček na delnico

Tabela 2: Najmanj donosne delnice indeksa Dow Jones Industrial Average v zadnjih dveh tednih

Vir: Bloomberg
*P/E = Tržna cena / Dobiček na delnico

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja