Združitev vzajemnih skladov ALTA in Triglav Skladi

Članek slika

Z današnjim dnem smo iz tečajnice vzajemnih skladov umaknili sklade ALTA Skladi, ki so se pripojili k Triglav vzajemnim skladom. Prilagoditve v orodju Osebni portfelj bodo izvedene v prihodnjih dneh.

V nadaljevanju vam na to temo podajamo več informacij. 

Združitev je posledica podvajanja naložbenih politik skladov in procesa optimizacije, ki bo v rezultatu pomenil prednost za vse vlagatelje. Na ta način vlagatelji pridobijo:

  • prisotnost v večjih portfeljih, višjo razpršenost in s tem nižje tveganje;
  • večjo stroškovno učinkovitost skladov in posledično višjo donosnost naložbe;
  • širšo naložbeno izbiro in možnost prehoda med Triglav vzajemnimi skladi. 

Vlagatelji, ki ste bili do sedaj lastniki točk ALTA Skladi, ste postali lastniki točk novega sklada s podobno naložbeno politiko družbe Triglav vzajemni skladi. Več si lahko ogledate v spodnji grafiki. Vlagatelji, ki ste imeli v osebnem portfelju na Vzajemci.com zabeleženo lastništvo ALTA Skladi, boste v roku nekaj dni deležni avtomatskega preoblikovanja v ustrezni sklad. 

Število skladov se krči že skoraj 10 let

Preberite več: Intervju: Finančna pismenost Slovencev se povečuje

Po stabilnem naraščanju v zadnjih dveh desetletjih se je število klasičnih vzajemnih skladov v zadnjih nekaj letih znižalo. Družbe za upravljanje ustanavljajo vedno manj skladov, obstoječe pa likvidirajo hitreje kot prej. Dogajanje je pozitivno za industrijo, saj se bodo manjši (in dražji) skladi postopoma umaknili s trga in bodo vlagateljem ostali na voljo boljši in cenejši skladi. In ravno to bi bilo dolgoročno najbolj koristno za nas kot vlagatelje. Namreč najmanjši skladi niso le mali – so tudi najdražji, kot je pokazala ena izmed zadnjih raziskav, ki so jo lani opravili med uporabniki spletnega mesta Morningstar.com. Stroškovna učinkovitost je že več let vodilo za investitorje v razvitem svetu. V Sloveniji se tega šele počasi zavedamo, a tudi pri nas višina stroškov postopoma prihaja na prvo mesto. Namreč med več sto skladi, ki so nam na voljo, se naložbene politike v veliko primerih prikrivajo. Kateri sklad bo potem na koncu bolj uspešen, če imata oba podobne naložbe? Seveda tisti, ki bo za stroške od vrednosti enote premoženja odštel najmanj.

Skladi so izjemno učinkovita in lahko dostopna možnost za male vlagatelje, da investirajo v razvoj podjetij in že z nizkimi vložki dosežejo razpršitev, ki je sicer v lastni izvedbi ne bi uspeli. Tega se vedno bolj zavedajo tudi slovenski vlagatelji. V obdobju, ko bančni depoziti prinašajo realno negativne obresti, vlagatelji vedno pogosteje posegajo po vzajemnih skladih.

V kolikor potrebujete pomoč pri izbiri za vas pravega sklada ali pa bi želeli pregled in prilagoditev obstoječe strukture naložb, se posvetujte z našimi strokovnjaki! 

V primeru dodatnih vprašanj pa pišite na miha.todurov@vzajemci.com

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Intervju: Tehnološki sektor je skoraj nujni sestavni del dolgoročnega vlagatelja

17.06.2021

M. Todurov