Tehnološki sektor: prehodno stanje ali nova realnost? 

Članek slika

Tehnološki sektor leta 2021 »ni začel najbolje«, saj je tehnološki indeks NASDAQ do sredine junija 2021 pridobil zrasel »le« za dobrih 9 odstotkov, medtem ko je indeks splošnega trga S&P 500 v istem obdobju zrasel za dobrih 12 odstotkov. Napovedi analitikov do konca leta si ne bi mogle biti bolj nasprotujoče – od 20-odstotne rasti do 20-odstotnega padca. Kaj se bo v resnici dogajalo do konca leta 2021 pa bo odvisno od več dejavnikov, saj je prihodnost sila negotova.  

V letu 2021 je bil v ospredju predvsem sektor surovin in energije, ki je v letošnjem letu imel najvišjo rast. To je posledica optimizma, da se bodo gospodarstva v letošnjem letu ponovno odprla in da bo prišlo do povečanega povpraševanja po surovinah in energiji. Ta optimizem se je izkazal za pravilnega. V letu 2021 svet beleži tudi višjo inflacijo, ki pa naj bi bila po pričakovanju pomembnejših centralnih bank prehodna. Kot smo pisali že pred časom, centralne banke se pri napovedih težko zmotijo, saj imajo v rokah škarje in platno, da vplivajo na realno stanje v gospodarstvu. Je pa višja inflacija že vplivala na rast zahtevanih donosnosti obveznic. V kombinaciji s strahom glede morebitnega dviga ključnih obrestnih mer centralnih bank, so zato vlagatelji pričeli z rotacijo sredstev iz tehnološkega sektorja v delnice podjetij cikličnih sektorjev. Nekateri menijo, da imajo ciklične delnice še vedno prostor za rast in da bo proces rotacije sredstev v ciklične sektorje kot so finance, industrijski sektor in sektor energije in surovine, še trajal.

 

Na drugi strani pa so vlagatelji, ki verjamejo, da bo volatilnost na trgih vztrajala še nekaj mesecev, da se lahko vlagatelji privadijo na novo makroekonomsko okolje in da bo nato tehnološki sektor znova začel pridobivati na vrednosti.

Precej bo odvisno tudi od Federal Reserve (FED), ki je junija 2021 napovedal, da bodo do konca leta 2023 dvakrat dvignili obrestno mero. Čeprav je leto 2023 kar oddaljeno, je to dosti prej, kot so pričakovali vlagatelji. Lahko bi prišlo tudi do še hitrejšega dviga ključne obrestne mere, v kolikor bi bilo to potrebno. Ta scenarij bi bil zelo slab ravno za tehnološki sektor, saj gre za visoko zadolžena podjetja, katerih vrednotenja so odvisna od prihodnjih rezultatov, in ne toliko od trenutnega poslovanja.

Dotaknimo se še drugega scenarija, v katerem analitiki napovedujejo rast. Kaj bi se moralo zgoditi, da bi tehnologija do konca leta pridobila še 20 odstotkov vrednosti? Dejansko nič. Torej nobene dodatne ovire in miren zaključek leta. Poslovni rezultati tehnoloških podjetij v prvem letošnjem četrtletju ter dobri napovedi za drugo letošnje četrtletje bi lahko zadoščali za nadaljevanje rasti. Obenem so pozitivni obeti tudi za prihodnje. Velika tehnološka imena, kot so Microsoft, Apple, Amazon in ostali bodo še naprej imeli dobro rast prihodkov, še posebej visoko rast pa naj bi imele storitve v oblaku.

Še največja neznanka do konca leta ostaja pandemija COVID-19. Precepljenost je res vedno višja, okuženih v Evropi in ZDA je vedno manj, vendar cepljenje ne poteka tako hitro, kot se je pričakovalo, nevarnost pa predstavljajo tudi novi sevi, o katerih še ni veliko znanega. Ponovno zaprtje gospodarstev bi nedvomno negativno vplivalo na vse segmente trga, ne le na tehnološki sektor.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Centralne banke FED, ECB IN BOE dvignile obrestne mere

07.02.2023

J. Jaki

Od torka dražji bencin in dizel!

11.10.2022

J. Jaki