Zanimive delnice: Ameriški proizvajalci in predelovalci piščancev

Članek slika

Geopolitične napetosti in negativen odziv trgov je številne proizvajalce piščančjega mesa v ZDA močno prizadel.

Američani so največji porabniki piščančjega mesa na svetu, saj so v letu 2017 zaužili skoraj 42 kilogramov piščančjega mesa na prebivalca. Trije največji izvozni trgi so Mehika, Kanada in Hong Kong, kamor so izvozili več kot 16 odstotkov proizvodnje. Največji trije predelovalci oz. proizvajalci piščancev in piščančjega mesa v ZDA so Tyson Foods (oznaka: TSN), Pilgrims Pride (PPC) in Sanderson Farms (SAFM), ki skupaj pokrivajo nekaj manj kot 50 odstotkov celotnega trga. 

Našo pozornost so pritegnile njihove delnice, ki so v letošnjem letu padle za več kot tretjino, pri Pilgrims Pride pa celo za polovico. Delnice se trenutno nahajajo blizu najnižjih nivojev zadnjih nekaj let in tudi blizu nivojev, od katerih so se do sedaj večkrat odbile. 

Eden izmed glavnih razlogov za tak padec delnic so geopolitične napetosti, kamor ta podjetja izvažajo piščančje meso. Predsednik Trump pa jim s svojimi tviti zagotovo ne pomaga. Menimo pa, da se je borzna množica v tem primeru pretirano negativno odzvala, in tako delnice poslala na nivoje, kjer so postale privlačne za nakup.

V osnovi je posel vzreje piščancev in predelave piščančjega mesa precej preprost. Večinoma je vertikalno integriran, zato je proces dobro nadzorovan, povpraševanje je veliko (in naj bi bilo še večje) in hkrati vsaj trenutno med porabniki ni pretiranega negativnega mnenja o vplivu piščančjega mesa na zdravje ljudi, zato smo si delnice ogledali tudi iz fundamentalnega vidika.

Tyson Foods iz otipljivih sredstev v višini 9,5 milijarde USD ustvari okrog 2,9 milijarde dolarjev dobička iz poslovanja (EBIT). To je vsekakor zavidanja vreden dobiček. Tržni delež podjetja je 19 odstotkov. Dolgoročna zadolženost celotnega podjetja je približno 10 milijard USD, kar ni malo, hkrati pa ni preveč. Delnica trenutno kotira pri 63 dolarjih, podjetje redno izplačuje četrtletne dividende v višini 0,3 USD in hkrati odkupuje svoje delnice, P/E znaša slabih 13, donos na prilagojen kapital pa je 30 odstotkov. Vsi omenjeni podatki so dobra osnova za podrobnejše nadaljevanje raziskovanja, že sedaj pa upam reči, da je delnica vsekakor privlačna. Da pa ne bi vsega stavili na eno samo delnico, si oglejmo še dva konkurenta.

Delnica Pilgrims Pride je izmed treh omenjenih v zadnjem letu doživela največji padec, saj trenutno kotira pri 18,4 USD, še lani pa se je gibala pri 37 USD. Pri otipljivih sredstvih v višini 3,1 milijarde USD ustvari okrog 0,9 milijarde USD dobička iz poslovanja. Podjetje ima za 2,3 milijarde kratkoročnih in dolgoročnih dolgov. Prilagojen donos na kapital znaša visokih 30,3 odstotka. Je pa delnica glede na dobiček bistveno cenejša, saj P/E znaša nekaj čez 8. Tržni delež, ki ga pokriva, je 17 odstotkov.

Sanderson Farms je od omenjenih treh delnic najmanjša, saj pokriva samo nekaj čez 9 odstotkov ameriškega trga. Trenutno kotira po 109 USD, sredstev ima za 1,2 milijarde USD, dobička iz poslovanja pa okrog 0,4 milijarde USD. Podjetje je efektivno nezadolženo, hkrati pa ima na računih več kot 300 milijonov USD. Donos na kapital znaša še vedno visokih 26 odstotkov, hkrati pa je med omenjenimi tremi po vrednotenju gledano najcenejša.

Vse tri delnice so vsekakor zanimive, sam pa bi se odločil za enake vložke med omenjene tri, saj bi na tak način znižal tveganje napačne izbire. Če pa bi se odločil le za eno, potem bi bila to delnica Sanderson Farms, saj je podjetje nezadolženo. 

Prispevek izraža stališče avtorja in ne predstavlja priporočila za nakup. V primeru, da potrebujete strokovno mnenje, zahtevajte sestanek z našimi strokovnjaki. 

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja