Warren Buffett: »Pravilo številka ena je...«

Prva od štirih velikih vlagateljevih napak

Članek slika

Če ste že kdaj kupili kakšno delnico ali točko vzajemnega sklada, gotovo veste, kaj je težje od odločitve »kaj in kdaj kupiti«. Verjetno se strinjate, da je to odločitev, »kdaj prodati«. Ni pomembno ali se smatrate za dolgoročnega vlagatelja ali ne, vedno se je dobro spomniti besed, ki jih ponavlja največji investitor vseh časov, Warren Buffett: »Pravilo številka ena je: »NIKOLI NE IZGUBI DENARJA!« Pravilo številka dve: »NIKOLI NE POZABI PRAVILA ŠTEVILKA ENA!««

Prva velika vlagateljeva napaka: »Dobra delnica, uničen sektor«

Vlagatelji se neprestano srečujejo z dilemo, prodati ali držati delnice podjetja, za katerega verjemejo, da je najboljše na trgu oz. v panogi, v katero investirajo.

Ampak kaj storiti, če ves trg pada in morate zato iz dneva v dan spremljati svojega paradnega konja, kako mu pada vrednost in z njim kopnenje vašega premoženja?

Čeprav se mnogi vlagatelji upirajo prodati takih delnic, še posebej, če gre za delnice podjetja, ki ustvarja visoke dobičke in je malo zadolženo, se pogosto izkaže, da posedujejo delnice, katerih vrednost pada preprosto zato, ker se podjetje nahaja v sektorju, ki je na poti navzdol.

Zgodovina je najboljša učiteljica

Iz zgodovine se lahko veliko naučimo. V poznih devetdesetih letih prejšnjega stoletja so tako imenovana »dotcom« podjetja, katerih poslovni model je bil osredotočen na internetno poslovanje, doživljala pred tem v zgodovini še nevidene vzpone. Vsi so verjeli, da se bo večina poslovanja preselila na interenet, ki bo zelo znižal stroške in do temeljev spremenil navade potrošnikov.

Kljub dejstvu, da večina »dotcomov« ni ustvarjala nikakršnega omembe vrednega denarnega toka in je večina bila zgolj na »bazi ideje« brez pravega posla, jim je trg zgolj zaradi vere v idejo in splošne evforije priznaval gromozansko vrednost. A veselica, ki se je začela davnega 16. oktobra 1990, ko je vrednost Nasdaqa znašala 325,40 točk, je bila pri koncu.

Prišel je čas za polaganje računov. Tehnološki indeks Nasdaq je dosegel vrh 10. marca 2000 pri vrednosti 5.048,62. Vlagateljem, ki so mu bili zvesti, je v desetih letih več kot 14-kratno povečal premoženje oz. v povprečju dosegel več kot 30 odstotno povprečno letno donosnost. V naslednjih nekaj letih pa je medved večino »dotcomov« zbrisal z zemljinega obličja.

Grafični prikaz poka »dotcom« balona

Grafični prikaz poka »dotcom« balona

Prizanešeno ni bilo niti dobrim podjetjem

Nastradale pa niso samo delnice podjetij, ki so bila v bistvu napihnjeni baloni brez vsebine, visoko zadolžena in brez kakršnih koli prihodkov. V prepad z njimi so strmoglavile tudi vrednosti delnic dobičkonosnih podjetij z dobrostoječimi in vpeljanimi posli.

Nekateri vlagatelji so se v šoku tolažili in prepričevali, da so pač dolgoročni vlagatelji in da vrednosti delnic na dolgi rok tako ali tako samo rastejo. A naredili so račun brez krčmarja. Ker niso prodali pravi čas, še do dan današnjih dni niso dočakali, da bi se vrednost njihovega premoženja vrnila vsaj na izhodišče. Indeks Nasdaq se še desetletje po usodnem dnevu giblje zgolj na polovični vrednosti, okoli 2.500 točk.

Kaj se lahko naučimo iz prve od štirih velikih vlagateljevih napak?

Če imate v lasti delnice iz panoge, ki je zelo načeta, čeprav ob pogledu na krivuljo indeksa to ni razvidno na prvi pogled, je čas, da razmislite o prodaji, pa če še tako verjamete v zgodbo. Ko zarjove medved, niso pred njim varne niti delnice najboljših podjetij v panogi. Kupovanje delnic ni bilo še nikoli tako preprosto in poceni, zaradi česar so dosegljive širokemu krogu ljudi. Tudi tisti masi, ki jih izkušeni borzni mački, kaj mački, volkovi, imenujejo tudi ovce*. Čreda, ki čaka kot tempirana bomba, da vas v stampedu, v kolikor boste preveč navezani in zavezani delnicam, da jih prodate, samo ko bodo njihovi tečaji v zelenih številkah, kljub vseemu vašemu teoretičnemu znanju, potegne v prepad.

Zato je od časa do časa primerno in nujno, da tudi vsi tisti, ki se imate za dolgoročne vlagatelje, svoje naložbe unovčite ne glede na izgubo. Ne pozabite na prvo pravilo »oraklja« iz Omahe: »NIKOLI NE IZGUBI DENARJA!«

Druga, tretja in četrta napaka od štirih velikih vlagateljevih napak

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Bo Bernanke imel živce in srečo Djordjevića?

15.11.2010

G. Zorman