Nepoznavanje informacij s finančnih trgov škodi

Četrta od štirih velikih vlagateljevih napak

Članek slika

Pred vami je še zadnja izmed štirih velikih vlagateljevih napak, ki jih predstavljamo v seriji štirih člankov. Napake so si sledile pod naslovi: Warren Buffett: »Pravilo številka ena je…« (1. napaka), Cramer: »Ljubite delnico, dokler vam prinaša denar,…« (2. napaka), Vsak dobiček je iluzija, dokler naložbe ne prodate (3. napaka). Zadnjo napako objavljamo pod naslovom, ki nekoliko spominja na eno osnovnih pravnih načel »ignorantia iuris nocet«, kar v prevodu pomeni »nepoznavanje prava škodi« in s

Je kratkoročno napovedovanje trendov finančnih trgov sploh mogoče?

Zaradi nepredvidljivosti gibanja kapitalskih trgov, ki je posledica neštetih dogodkov, ki vplivajo eden na drugega, je kratkoročno napovedovanje trendov pogosto tako težko kot napovedovanje vremena ali pa napovedi izidov nogometnih tekem italijanske Serie A. Kljub zapisanemu, ni povsem nemogoče. Obstajajo izkušeni vlagatelj, ki dihajo s trgom, dogodke preprosto čutijo oz. jih znajo interpretirati sebi v prid.

Kaj torej storiti, da boste vedeli, kdaj prodati oz. kdaj kupiti?

Mnogi vlagatelji se sprašujejo, kdaj je pravi čas za prodajo ali pa nakup naložbe. Skrivnost se skriva v neprestanem spremljanju informacij in vsebin s področja kapitalskih trgov. Dandanes imamo vsi zelo malo časa. Za slednjega pravimo, da je denar, a tudi za denar si je potrebno vzeti čas.

V kolikor boste želeli uspešno graditi svoje premoženje, si boste morali vsak dan vzeti vsaj pol ure časa, da preletite informacije, ki vam bodo dale potrebno vedenje o dogajanju na finančnih trgih in na splošno v ekonomiji ter posledično o delnicah in drugih naložbah, ki jih imate v svojem portfelju. Z rednim spremljanjem in prebiranjem vsebin se bodo vaši možgani zaposlili z informacijami, ki vam bodo širile obzorje in pomagale razvijati razumevanje logike in principov trga. Zaradi tega boste znali hitreje ločiti zrnje od plevela, ali pa biti sogovornik tudi strokovnjakom s področja upravljanja premoženja.

Ni nujno, da si ovca, da se znajdeš v čredi za striženje

Mnogi ljudje, ki so investirali svoj denar, si časa za prebiranje informacij in širjenje svojega znanja preprosto ne vzamejo. A v mislih nimamo samo udeležencev kapitalskih trgov, ki jih ljubkovalno imenujemo »ovce«, torej oseb, ki si na borzi ne zaslužijo naziva vlagatelj, saj so svoj denar vložili v nekaj, kar ne razumejo in se niti ne potrudijo spoznati osnov in zakonitosti naložb, ki jih posedujejo in so zaradi tega povsem brez kompasa, njihovi donosi pa so odvisni od čiste sreče in ker je »sreča opoteča«, je samo vprašanje časa, kdaj bodo ostriženi in brez denarja, za kar bodo kasneje v medijih brez kančka samokritičnosti obtoževali državo, ki jih ni zaščitila pred zlobnimi špekulanti in drugimi prevarnati ter »vojnimi« dobičkarji. Ne, v mislih imamo tudi vse tiste, ki imajo znanje, a si, bodisi zaradi obilice dela, morda lenobe ali pa preprosto zaradi prepotentnosti oz. zaverovanosti v svojo odločitev, niso vzeli toliko časa, da bi prebrali, kaj se dogaja z okoljem, v katerem se nahajajo tudi njihove naložbe. Finančni trgi so zelo dinamični in prav hitro lahko od nekod »prileti« informacija, ki bo imela pomemben vpliv na razvoj prihodnjih dogodkov in če jo spregledate, se lahko, ko bo do teh dogodkov prišlo, znajdete v čredi, ki vas bo potegnila s seboj v brezno.

Prebiranje informacij je kot zavarovanje: več kot boste vedeli, bolj varni boste.

Kaj se lahko naučimo iz četrte od štirih velikih vlagateljevih napak?

Če trdno stojite za vašo strategijo, ki ima podlago v »zgodbi«, v katero verjamete in do katere ste prišli na podlagi lastnega vloženega dela, časa, truda in izkušenj, ki ste jih namenili analizi izbrane naložbe, vam lahko ena sama informacija pomaga pri sprejetju modre odločitve, zaradi katere boste bodisi pobrali dobiček ali pa preprečili izgubo. Poiščite relevantne informacije na spletu. Naročite se na »newsletterje«, skratka, najdite vsebine, ki vas bodo zalagale z ustreznimi ekonomskimi informacijami, podatki in analizami s strani analitikov in ekonomistov. Take informacije vam bodo pomagale pri določanju smeri, v katero se bodo gibali finančni trgi in z njimi vaše naložbe.

Za konec še kratka obnova vseh štirih velikih vlagateljevih napak

Vedenje oz. napovedovanje pravega trenutka za prodajo ali nakup delnic in ostalih naložb ni eksaktna znanost. Obstajajo samo indikatorji oz. kazalci, ki nas na to opozarjajo in v kolikor jih poznamo in razumemo, si bomo lahko z njihovo pomočjo povečevali vrednost premoženja.

Učiti se iz napak drugih, je lahko zelo uspešna strategija. Na tak način se bomo izognili napakam, ki so jih naredili drugi. Včasih je to sicer težko. Pogosto je to povezano tudi s karakterjem vlagatelja. Pred časom je to dejstvo v nekem pogovoru, ko smo razpravljali, ali je več vredna lastna izkušnja ali izkušnja, ki si se jo naučil iz  knjige, lepo povzel moj prijatelj: »Je že res, da osebna izkušnja »velik« šteje, »sam prjatu«, ne rabiš »it« v vojno, da bi »vedu«, da je to slabo«.

V kolikor cene delnic solidnega podjetja, v katere ste vložili svoje prihranke, prično drseti navzdol, poiščite vzroke. Vprašajte se, kaj se dogaja s panogo, v kateri to solidno podjetje posluje.

Zapomnite si, da je potrebno obdržati trezno glavo tudi potem, ko ste že investirali svoj denar v izbrano naložbo. V kolikor ugotovite, da ste naredili napako oz. se je zgodilo nekaj, kar pri svoji analizi niste mogli predvideti, ali pa ste preprosto spregledali, ukrepajte s trezno glavo. Ne vztrajajte v naložbi samo zaradi svojega ega, ker si ne želite priznati, da ste zmotljivi. Naložbe se znebite, čeprav se vam zdi škoda, ker ste vložili preveč časa in truda v njeno izbiro. Na svojo naložbo ne smete biti čustveno navezani, podobno kot je pametno in koristno za vas, da partnerja, ki vas je zapustil, čimprej pozabite.

Smisel investiranja je, ustvarjanje dejanskega dobička, ki ga lahko občutite v denarnici in ne zbiranje denarja in napihovanja svojega ega ob pogledu na stanje vašega portfelja.

In zadnje, a nič manj pomembno. Brez znanja ne bo rezultatov oz. bodo slednji odvisni od vaše sreče. Berite knjige in članke uspešnih investitorjev in »traderjev« oz. trgovcev ali pa, če želite, špekulantov. Take vsebine so neizčrpen vir znanja in izkušenj. Na gibanje finančnih trgov vpliva mnogo dejavnikov, a samo če ste pripravljeni vložiti čas in trud v njihovo raziskovanje, boste pripravljeni oz. dovolj izkušeni, da boste poželi dobičke in se izognili izgubam.

Prva, druga in tretja napaka od štirih velikih vlagateljevih napak

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja