Denar - bistvo ali nujno zlo v življenju?

Skoraj vsaka stvar je dobra, če je ni preveč

Članek slika

Preberite sledeče trditve: • Sem povsem brez denarja. • Dolžan sem denar. • Imam premalo denarja. • Denarja imam ravno dovolj. • Imam veliko denarja. • Denarja imam preveč.

Gotovo ena izmed trditev predstavlja najboljši približek vašega trenutnega stanja. Na tem mestu prekinite z branjem in se še enkrat vrnite k prejšnjim povedim. Potem, ko boste ponovno prebrali tekst, se vrnite in nadaljujte...

Sedaj izberite tisti stavek, ki kar najbolje opisuje vašo trenutno situacijo. Vzemite si pol minute časa in opazujte, kako se počutite ob soočenju s stanjem svojih osebnih financ.

Kakšni so vaši občutki? Nikakršni!? »WTF%!#$%&?*!?« Potem je morda vredno razmisliti o treh možnostih:

  • »a« skoncentrirati se in ponovno prebrati trditve,
  • »b« protestirati pri avtorju, da naj manj filozofira in hitreje preide na bistvo,
  • »c« zapustiti »Fil Rouge« na Vzpon.si in namesto tega odpreti kakšno drugo spletno stran, kjer med najpomembnejše vsebine spada novica o super slavnem estradniku, ki se je po tem, ko se je dve uri po poroki že ločil od ljubezni svojega življenja, napil in zadrogiral »do betona«. Obvezno si preberite tudi članek o »mega« baklavi, ki skupaj s trojnim XXL hamburgerjem velikanom kandidirata za vpis v Guinnessovo knjigo rekordov. Ne spreglejte niti prispevka o finalu lige prvakov v »hrkljušu« (levi video na dnu teksta), kjer je ekipa iz »Iber Zahojenega Sela« v finalu, ki bi ga lahko zrežiral sam Alfred Hitchcock, v napeti končnici s tem, ko je odigrala »trečo fenko«, po kateri je »soleks fenkiro«, dosegla odločilni »gvožd« na tekmi in premagala ekipo »Zeegani Raus« in s tem osvojila naslov prvaka za sezono 2009/2010 (še pomnite Top Liste Nadrealistov press).

No, šalo na stran...

Če pomislite na svoje finančno stanje, ste do njega ravnodušni? Morda slabe volje? Zaskrbljeni? Jezni? Pomirjeni? Veseli? Navdušeni? Prestrašeni? Vas prevzema pohlep?

Kakršnikoli že so vaši občutki, ko pomislite na denar, obstaja velika verjetnost (namerno nisem uporabil besede »dejstvo«), da vas je, vas in vas bo denar spremljal od rojstva do smrti. In za skoraj vse, kar boste počeli in doživeli v življenju, ga boste potrebovali.

Ko nanese debata na denar in njegov pomen v življenju posameznika, se srečamo z dvema skrajnostima.

Prvo skrajnost je lepo predstavil povsem z »verige strgan«, od kokaina zasvojen in od bogastva bolan, »patriota biznismen« Dadan Karambolo v filmu Črna mačka, beli mačkon (desni video na dnu teksta), ko je izjavil: »Veš kaj pravijo Bolgari (v mislih je imel carinike na srbsko-bolgarski meji)? Brat, če imaš problem, ga lahko rešiš na dva načina; z denarjem ali pa z VELIKO DENARJA!« Njemu je denar pomenil vse, za denar je bil pripravljen storiti vse, denar mu je predstavljal smisel življenja.

Drugo skrajnost zagovarjajto tisti, ki pravijo: »Denar ni pomemben. Pomembno je, da smo zdravi, ljubljeni, varni, siti in srečni«. Slednje ponavadi slišimo iz ust starejših, bolj izkušenih ljudi, nekaterih vizionarjev, ki so pred časom ali pa od tistih, ki imajo za seboj kakšno travmatično izkušnjo npr. preboleno hudo bolezen, bankrot ali celo bližnje srečanje s smrtjo. Pogosto to mnenje delijo tudi skromni, globoko verni in poduhovljeni ljudje. Zelo redko pa so tega mnenja osebe, ki jim denarja primanjkuje in se le s težavo prebijajo skozi mesec.

Kot pri vseh stvareh, tudi pri denarju velja, da nobena od skrajnosti verjetno ni dobra, zato verjamem, da se boste mnogi strinjali z izjavo študentke Karin iz filma Trinajstica, ki je v opravičilo ropa banke, ki ga je izvedla skupaj s svojo prijateljico in znancem izjavila: »Dnar ni vse, je pa dost’«.

Se nadaljuje...

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Bo Bernanke imel živce in srečo Djordjevića?

15.11.2010

G. Zorman