Vzpon in padec

Članek slika

Evropski delniški trgi so štirinajst dnevno trgovanje zaključili negativno. Po tem, ko je še konec prejšnjega tedna kazalo na več odstotne donose, so za opaznejši padec poskrbele objave slabih poslovnih rezultatov v ZDA, kot tudi slabšanje makroekonomske slike v Evropi.

Osrednji evropski borzni indeks FTSE Eurotop 100 je izgubil četrt odstotka in trgovanje zaključil pri 2.255 indeksnih točkah. S padci so sledili lokalni indeksi. Nemški Dax30 je izgubil dober odstotek vrednosti in zaključil pri 7.200 točkah, z 0,5 in 0,1 odstotnima padcema pa sta sledila britanski FTSE100 in francoski CAC40. Zlato je v istem obdobju izgubilo dobre 3 odstotke vrednosti. Za unčo je bilo potrebno konec tedna odšteti dobrih 1.710 ameriških dolarjev. Opaznejši padec je bilo opaziti pri nafti. Cena 159-litrskega sodčka zahodno teksaške nafte je padla za 7 odstotkov. Za sodček je bilo potrebno odšteti zgolj 86 ameriških dolarjev.

Dobre novice o rasti prihajajo iz Anglije. Po predvidevanjih se je rast gospodarstva Velike Britanije v tretjem četrtletju povišala za odstotek v primerjavi s preteklim tromesečjem. Glavni razlog za dober rezultat naj bi bile poletne olimpijske igre, ki so pripomogle k oživitvi gospodarstva, ki se je v preteklih dveh četrtletjih krčilo.
Razlog za skrb o zdravju evropskega gospodarstva so v sredo sporočili tudi pri raziskovalni družbi Markit Economics. Po njihovih meritvah je proizvodnja v evrskih predelovalnih podjetjih ponovno upadla. Nov padec je primerljiv s stanjem v letu 2009. Poleg slabosti v evropskem proizvodnem sektorju pri družbi Markit opozarjajo, da je padec evropskega BDP-ja v tretjem četrtletju sicer še skromen, vendar bo slika v zadnjem četrtletju 2012 zelo verjetno precej slabša.

V veliki meri slabe razmere v Evropi čutijo avtomobilski proizvajalci, zato ne preseneča novica o pomoči francoske vlade njihovemu avtomobilskemu gigantu Peugeotu. Francoska država bo za novo obvezniško izdajo Peugeota zagotovila 7 milijard evrov garancij v naslednjih treh letih. Peugeot bo v zameno v vodstveni odbor sprejel 2 nova »neodvisna« člana, s čemer bo država nekoliko povečala vpliv v družbi.

Pregled evropskega trga

Tabela 1: Najbolj donosne delnice indeksa FTSE Eurotop 100 v zadnjih dveh tednih

Vir: Bloomberg
*P/E = Tržna cena / Dobiček na delnico

Tabela 2: Najmanj donosne delnice indeksa FTSE Eurotop 100 v zadnjih dveh tednih

Vir: Bloomberg
*P/E = Tržna cena / Dobiček na delnico

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja