Vse bo raslo ... -

Članek slika

... je pred nekaj tedni napovedal znani slovenski analitik. Čeprav se še vedno nahajamo nižje, kot smo začeli letošnje leto, trenutno na trgih beležimo krepko rast. Tako se zdaj pojavlja vprašanje, ali smo končno doživeli odboj ter potrditev dna ali smo le priča kratkotrajni rasti ter nadaljevanju negativnega trenda.

Med petkovim ter ponedeljkovim trgovanjem na svetovnih borzah je panika dosegla vrhunec in smo doživeli popolno kapitulacijo, ki so jo številni analitiki v preteklih tednih napovedovali. To so čakali predvsem za to ker po njihovem mnenju ta dogodek pomeni dno ter končni preobrat trenda.

Obrat ali le odboj mačke?

"Dead cat bounce", kot pravijo nekateri udeleženci borznega trgovanja, je kratkotrajna rast cen delnic po ekstremnih padcih. Na drugi strani pa se nahajajo tisti, ki pravijo, da smo končno doživeli preobrat in bomo v naslednjih dneh dobili tudi potrditev trenda.

Ali lahko analitiki res določijo obrat trenda? Seveda ne, se pa lahko temu zelo približajo, če sledijo pravim znakom. Ko se razprodaja bliža koncu, je treba biti pozoren predvsem na:

1. Ekstremno negativni sentiment vlagateljev.
2. Ekstremno negativni sentiment mainstream medijev.
3. Krepitev nakupov s strani t.i. insajderjev.

V tem trenutku imamo izpolnjene vse zgoraj navedene pogoje. Ni rečeno, da trg ponedeljkovih tečajev ne bo več testiral. Ampak po mnenju analitikov je večja verjetnost, da bomo sedaj priča obdobju rasti.

1. Ekstremno negativni sentiment vlagateljev

Skoraj vsak kazalec sentimenta vlagateljev je negativni. Eden od ključnih kazalcev je CBOE Volatility Index (VIX), ki je pred kratkim presegel vrednost 30. Zgodovinsko gledano vrednost nad 21-23 kaže na dovolj strahu za nakup delnic.

2. Ekstremno negativni sentiment medijev

Eden od znakov, da se bližamo dnu, je tudi poročanje medijev. Po navadi mainstream mediji, ki so tradicionalno bolj populistični, ne poročajo o dogajanju na borzah. Ko pa o tem poročajo, izpostavljajo predvsem zgodbe, ki mejijo na napovedi o koncu sveta. In ravno temu smo bili v preteklih tednih priča tako v Sloveniji, kot tudi drugje po svetu.

3. Krepitev nakupov s strani t.i. insajderjev

Če ima kdo bolj jasno sliko o dogajanju na trgih, so to insajderji oz. ljudje, ki imajo precej več informacij o dogajanju, kot pa povprečni vlagatelj. In trenutni sentiment insajderjev je izjemno pozitiven.

Možnost recesije je izjemno nizka

In zakaj so insajderji tako optimistični? Predvsem zaradi stanja v svetovnem gospodarstvu. Možnost recesije v letošnjem letu je izjemno nizka. Glede na dogajanje na trgih pa tej vlagatelji dajejo približno 50% verjetnost. Več o podobnih korekcijah si lahko preberete v članku "Korekcije brez recesije".

Še eden izmed razlogov pa so t.i. buybacki oz. odkupi lastnih delnic s strani podjetij. Tradicionalno je bil januar dober mesec za delnice tudi na račun teh odkupov. V zadnjih treh letih pa so podjetja januarja ustavila odkupe delnic ter s temi pričeli februarja.

V vsakem primeru je na trgih še veliko nejasnosti in bo trend na svetovnih trgih odvisen od dogajanja v prihodnjih tednih.

Prispevek izraža stališče avtorja in ne nujno, da tudi družbe, v kateri je zaposlen. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja