Vsak dobiček je iluzija, dokler naložbe ne prodate

Tretja od štirih velikih vlagateljevih napak

Članek slika

Potem ko ste v člankih: Warren Buffett: »Pravilo številka ena je...« in Cramer: »Ljubite delnico, dokler vam prinaša denar,...« spoznali prvi dve od štirih velikih vlagateljevih napak, je na vrsti predzadnja, tretja velika napaka.

Iluzija nerealiziranih dobičkov in z njimi povezan strah pred davkom

Dobiček vaše naložbe je, dokler je ne likvidirate, zgolj fiktiven. Kljub temu dejstvu pa mnogo vlagateljev ob dnevnem spremljanju svojih portfeljev meni, da je številka, ki jo gledajo na monitorju, dejansko denar, ki ga imajo v žepu. S tem živijo v iluziji, da so bogati, zaradi česar se napihuje tudi njhov ego. V resnici pa niso zaslužili še niti centa, vse dokler ne bodo kliknili na gumb za prodajo.

Ko se vam bo zazdelo, da lahko vrednost vaše naložba samo še raste, ko boste zares občutili svoj pohlep, ko bodo kazalniki, kot je na primer količnik P/E, bili napihnjeni, ko bodo na vseh televizijskih programih in v ostalih medijih govorili samo še o dobičkih in ko se boste pričeli spraševati, kako visoko lahko še gre, bo to pravi čas, da se odločite, da prodate tretjino ali polovico svoje naložbe. Ob tem se ne obremenjujete, koliko davka boste morali plačati zaradi ustvarjenega dobička.

Na ta način boste lahko del naložbe spremenili v denar in se celo zavarovali pred mogočim padcem, ki ponavadi, ko je evforija na vrhuncu, ni prav daleč. Drugi del, ki bo ostal »v igri«, pa boste obdržali v naložbi, da si ne boste očitali napačne odločitve, da ste samo zaradi vaše skepse ali pa logike prodali naložbo prezgodaj, v kolikor cene vaših delnic resnično poletijo na Luno. Vsekakor pa ne boste deležni samo izgube, saj boste vlagatelj »v denarju«* in v kolikor vrednosti naložbe ne bo odneslo na Mesec in bo njena vrednost celo padla, boste lahko z likvidnim delom premoženja ponovno kupili delnice.

Obratno od prej omenjenega velja tudi v času medveda, ko pohlepnega bika zamenja strah.

Kaj se lahko naučimo iz tretje od štirih velikih vlagateljevih napak?

Nesmiselno je živeti v oblakih in »blefirati« samega sebe s fiktivnim donosom, ki ga vidite na monitorju svojega računalnika. Zelo hitro se vam lahko zgodi, da se iz vlagatelja prelevite v zbiratelja denarja, kar ima za posledico, da se ne boste odločili prodati zaradi upanja na še več fiktivnega denarja. Izgovor za držanje delnic ali katerekoli druge naložbe boste iskali tudi v davku na dobiček, ki vas »stimulira«, da naložbo držite čim dlje v svojem portfelju.

Če tečaji rastejo, ste lahko žrtev tudi tako imenovanega »wealth effecta«, torej občutka, da ste zaradi visokih cen vaših naložb bogatejši, kot v resnici ste. Varljiv občutek vas lahko pripravi do življenja preko lastnih zmožnosti in če se rast prelevi v padanje in delnic niste pravočasno prodali, se lahko znajdete v hudih finančnih težavah.

Zaradi vsega napisanega, se ne splača čakati s prodajo samo zaradi davka, ki ga boste v primeru dobička dolžni plačati, saj je bolje tvegati, da izgubite nekaj potencialnega dobička, kot pa da bi tvegali, da bi imeli še manj ali pa sploh nič.

Prva, druga in četrta napaka od štirih velikih vlagateljevih napak

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Bo Bernanke imel živce in srečo Djordjevića?

15.11.2010

G. Zorman