Vsak dan varčevanja se pozna

Članek slika

Najboljše usmeritve so brezčasne, aplikativne, enostavne, so takšne, da se jih lahko vedno držimo. Članke poskušam pisati v tej smeri, saj verjamem, da bodo nekateri na njih na internetu naleteli tudi čez nekaj let in iz njih poskušali potegniti nauk ali uporabno aktivnost.

Pogosto mi postavijo vprašanje, kaj narediti s prostimi sredstvi na bančnem računu. V obdobjih, ko se ne zdi vse rožnato (na primer takrat, ko so tečaji delnic usmerjeni navzdol), je takih vprašanj razumljivo še več. Enoznačnega odgovora seveda ni, saj so različni cilji, želje, nagnjenost k tveganju in primerna raven tveganja za vsakega vlagatelja posebej ... Jason Zweig je v eni svojih kolumen v Wall Street Journalu ob za naložbe manj naklonjenem obdobju lani zapisal, da je aktivnost vlagatelja v takem okolju odvisna predvsem od njegove starosti oz. od tega, koliko časa bo še lahko investiral. Če ima vlagatelj pred sabo še mnogo let investiranja, ima več opcij za dodajanje svežih sredstev v portfelj. Tak vlagatelj naj torej dokupuje naložbe, vendar naj bo pri teh naložbah izbirčen. Izbirčen vlagatelj bo iskal visoko kakovostne naložbe ali pa bo mesečno investiral v košarico razpršenih naložb. Najboljša je kombinacija obojega. Če pa je vlagatelj starejši, lahko postane eden izmed poražencev padajočega trenda.

Zgodovina nas uči, da je možno, da trajajo obdobja, kjer prevladuje povišana inflacija ali pa se vrednost naložb načeloma ne dviguje, tudi več let. Tako kot so leta rasti lahko razlog za zadovoljstvo, znajo biti druga boleča. Vlagatelji, ki pred sabo nimajo več dolge dobe varčevanja, lahko v takem obdobju naredijo samo to, da si jo poskušajo podaljšati. Ena od možnosti je, da se ne upokojijo takoj, ko izpolnijo pogoje, druga je ta, da sredstva zavestno začnejo črpati kasneje in si do takrat prilagodijo oz. znižajo mesečne življenjske stroške. Vse predlagane možnosti so običajno tiste, ki jih v resnici nočemo slišati. 

Sebe, pri še ne 40 letih, štejem med vlagatelje, ki imajo pred sabo še veliko časa za investiranje, zato svoje naložbene strategije niti ob nihanjih navzdol nisem spreminjal. Pravzaprav je nisem spreminjal že več kot desetletje. Še vedno mesečno dokupujem vzajemne sklade, pri čemer gre del v razvite trge in del v trge v razvoju, tudi tiste, najbolj osovražene. Občasno dokupujem slovenske delnice, predvsem takrat, ko jih drugi ne. Poskrbim tudi, da sem vedno likviden za vsaj naslednjega pol leta, saj je povsem možno, da pride do negativnih presenečenj. Sam sem recimo v določenem obdobju v naložbam ne posebej prijaznem letu 2022 količino likvidnih sredstev celo povečal, da sem lažje spal, inflacija gor ali dol. 

Mogoče je na tem mestu primerno, da vam z izračunom pokažem, zakaj je smiselno z mesečnimi varčevanji pričeti čimprej. Predpostavljamo, da boste varčevali do 65. leta. Prav tako domnevajmo, da boste varčevali 100 eur mesečno, da bomo vstopne stroške zanemarili in da bo letna donosnost vzajemnega sklada 7 odstotkov celotno dobo. Predpostavke so zelo poenostavljene, ampak kot omenjeno, pomembno je bistvo tega izračuna, ki bo povzeto na koncu.

Če pri teh predpostavkah začnete varčevati pri 25. letu, boste ob koncu varčevanja pri vplačanih 48.000 eur imeli na računu 262.481 eur. Lep znesek, kajne? Razmerje med izplačilom in vplačilom je 5,4-kratnik. Višja, ko je ta številka, bolj se vam naložba “izplača”. Če tak znesek investirate v dividendne delnice, vam lahko letno prinese okrog 13.000 eur bruto dividend oz. lepo mesečno rento, ne da bi se dotikali glavnice.

Če pa začnete varčevati 10 let kasneje, pri 35. letih, boste “prihranili” 12.000 eur pri vplačilih. Vendar vas teh 12.000 eur prihranka stane preko 128.000 eur, saj imate v drugem primeru ob koncu varčevanja na vašem računu “samo” 121.997 eur. Razmerje med izplačilom in vplačilom je torej 3,4-kratnik. Tudi takšen znesek ni slab, sami pa si odgovorite, ali vas bolj boli izgubljenih 128.000 eur ali 100 eur mesečno naslednjih 10 let. Svoj odgovor poznam.

Nekateri boste na tem mestu rekli, da si takega zneska v mladosti ne morete privoščiti ter da boste vse nadoknadili z višjimi zneski kasneje. Odločite se, da boste pri 35. letih začeli varčevati 200 eur mesečno. V tem primeru pri 65. letih vaše premoženje iz mesečnega varčevanja znaša 243.994 eur, kar je še vedno manj kot, če bi začeli s 100 eur pri 25. letih. Hkrati pa ste vplačali 50 odstotkov več lastnih sredstev. Razmerje znaša 3,4-kratnik.

Kaj pa bi se zgodilo, če bi starši za svojega otroka ob njegovem rojstvu začeli varčevati 50 eur mesečno? V tem primeru bi vplačali 39.000 eur, privarčevani znesek pa bi bil 791.911 eur. Razmerje med pričakovanim izplačilom in vplačilom je visokih 20,3-kratnik. Se vam za otroke splača varčevati? Dejstvo je, da ima pri mesečnih varčevanjih najpomembnejšo vlogo čas varčevanja, zato ga izkoristite v svojo prid in začnite varčevati čimprej.

V realnem življenju običajno začnemo varčevati ob rojstvu otroka, potem nekaj sproti poberemo z računa, zmanjšamo znesek, ga kasneje povečamo in ko otrok potrebuje izpit za avto, znesek poberemo iz privarčevanih sredstev. Kasneje vse skupaj prenesemo nanj, on si kupi avto in to je to. Game over in ponovni začetek. Charlie Munger pravi, da je prvo pravilo obrestno-obrestnega računa to, da ga nikoli po nepotrebnem ne prekinjamo. Držite se tega pravila in mimogrede boste dosegli osupljivo dobre rezultate. 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja