Več optimizma na Kitajskem

Članek slika

Od začetka leta do sredine februarja so tečaji delnic na borzi v Hongkongu padali. Od takrat naprej do konca prejšnjega tedna so tečaji delnic počasi rastli.

Kljub temu je od začetka leta do danes borzni indeks kitajskih delnic, uvrščenih na borzo v Hongkongu HSCEI, izgubil vrednost.

Odboja tečajev delnic v februarju ne gre gledati zgolj kot tehnični odboj, saj so se v tem času zgodili tudi premiki v kitajskem gospodarstvu. Ob koncu januarja oziroma v začetku februarja Kitajci praznujejo novo leto, to pa je čas zmanjšane gospodarske aktivnosti. Gospodarstvo je tako v polnem teku šele marca. Letos so bili podatki za prva dva meseca slabi, bistven popravek pa je nastal marca.

Država poskrbela za višjo gospodarsko aktivnost

K povečani gospodarski aktivnosti sta prispevali tako država s povečanim porabljanjem kot tudi centralna banka z monetarno ekspanzijo. Država je namreč spet začela spodbujati gospodarstvo z novimi infrastrukturnimi projekti, predvsem gradnjo cest in železnic. Zaradi povečanega obsega kreditiranja se je povečalo tudi povpraševanje po nepremičninah, zaradi česar so cene nepremičnin začele rasti, to pa je povzročilo večje naložbe v novogradnje, povečalo se je tudi povpraševanje po jeklu.

Vzgon za jeklarje in železovo rudo

Proizvajalci jekla, ki so se spopadali s presežnimi zmogljivostmi in nizkim povpraševanjem, so nenadoma dobili precej naročil, kar je, vsaj začasno, bistveno zmanjšalo njihove težave in odložilo proces zmanjšanja presežnih zmogljivosti. Zaradi večjega povpraševanja so se zvišale tako cene jekla kot tudi železove rude.

Kvartalna rast znotraj željenih parametrov

Kitajsko gospodarstvo je v prvem četrtletju zraslo za 6,7 odstotka, kar je v skladu tako s pričakovanji analitikov kot tudi s cilji kitajske vlade, ki si želi gospodarsko rast obdržati na ravneh med 6,5 in 7 odstotkov. Poleg ukrepov spodbujanja gospodarstva bo gospodarska rast v prihodnje odvisna od rasti potrošnje ter rasti v storitvenem sektorju, medtem ko bodo tradicionalne industrijske panoge, kot je jeklarstvo, verjetno negativno prispevale h gospodarski rasti.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja