V pričakovanju ukrepov centralnih bank

Članek slika

Evropski delniški indeksi so v zadnjih dveh tednih, zaradi poglabljanja negotovosti okoli ukrepov za stimuliranje svetovnih gospodarstev s strani svetovni bank, gibanje zaključili v rdečih številkah.

Osrednji evropski indeks FTSE EuroTop 50 je 14 dnevno trgovanje zaključil pri 2.404 indeksnih točkah oziroma z 2,15 odstotno izgubo. V podobno negativnih številkah so zaključili trgovanje tudi lokalni evropski indeksi. Nemški delniški indeks Dax 30 je gibanje končal pri dobrih 6.900 indeksnih točkah z 1,4 odstotnim padcem. Podobno slabo se je odrezal britanski FTSE 100 z 1,7 odstotnim padcem, med najslabšimi pa omenimo francoski indeks CAC 40 s kar 3 odstotnim minusom.

Cena zlata je v istem obdobju pridobila 2,5 odstotka vrednosti in zaključila pri ceni 1655 ameriških dolarjev za unčo. Precej bolje se je odrezalo srebro, cena je poskočila za kar 8 odstotkov. Konec tedna je bilo tako za unčo srebra potrebno odšteti 30,42 ameriškega dolarja. Tečaj zahodno teksaške nafte je v zadnjih dveh tednih ostal praktično nespremenjen. Za sod je bilo v petek potrebno odšteti nekaj manj kot 95 ameriških dolarjev za sod, kar je 0,3 odstotka manj kot pred štirinajstimi dnevi.

Gibanje evropskih, kot tudi drugih svetovnih indeksov, je v mesecu avgustu v veliki meri oblikovalo ugibanje vlagateljev o začetku večjih ukrepov centralnih bank. Prvi pomembni koraki ameriškega FED-a bodo verjetno znani že ta konec tedna, ko se bodo na letnem bančnem simpoziju v Jackson Holu srečali praktično vsi pomembnejši svetovni bančniki.

Ta teden bo prav tako natrpan s pomembnimi objavami, med njimi sporočilo evropske centralne banke o ukrepih, ki jih bo banka pričela izvajati kot pomoč evropskim državam za razbremenitev naraščajočega dolga.

Pričakovanja evropskih vlagateljev glede pomoči ECB so visoka, saj so ekonomski kazalci evropskega gospodarstva relativno slabi in kažejo na veliko možnost močnejšega povratka gospodarske recesije v evropsko gospodarsko območje.

Pregled evropskega trga

Tabela 1: Najbolj donosne delnice indeksa FTSE Eurotop 100 v zadnjih dveh tednih

Vir: Bloomberg
*P/E = Tržna cena / Dobiček na delnico

Tabela 2: Najmanj donosne delnice indeksa FTSE Eurotop 100 v zadnjih dveh tednih

Vir: Bloomberg
*P/E = Tržna cena / Dobiček na delnico

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja