Twitter gor, Tesla dol

Članek slika

Ameriški borzni indeksi so v zadnjih dveh tednih uprizorili mešano borzno sliko.

Osrednji ameriški delniški indeks Dow Jones je pridobil 0,55 odstotka vrednosti in trgovanje zaključil pri 15.593 indeksnih točkah. Nekoliko slabše se je odrezal indeks S&P500, saj je  0,3 odstotni padec  indeks potisnil na 1.747 točk. Najslabše se je godilo tehnološkemu sektorju. Investitorji so s prodajnimi pritiski znižali vrednost indeksa za 1,2 odstotka na 3.321 točk. Indeksi so še do sredine preteklega tedna beležili lepe donose, vendar je nato v zaključku tedna nekaj dobrih ekonomskih objav prestrašilo investitorje, da bo FED na podlagi le-teh začel bolj aktivno razmišljati o umiku oziroma zmanjšanju njihovega programa monetarnega lajšanja, ki je bil glavni razlog za  rast indeksov v zadnjem času.

Zlato navzdol

V enakem obdobju zadnjih dveh tednov je zaradi  močnega ameriškega dolarja padla cena zlata. Za unčo je bilo potrebno konec tedna odšteti okoli 1.310 ameriških dolarjev oziroma 2,8 odstotka manj kot pred štirinajstimi dnevi. Zlatu je s 4,4 odstotnim padcem sledilo srebro. Kupci so za unčo v petek odštevali slabih 21,7 ameriških dolarjev. Padec je zabeležila tudi nafta. 159-litrski sodček zahodno-teksaške nafte se je pocenil za slabe 3 odstotke oziroma na dobrih 94 ameriških dolarjev.

Twitter na borzo

Med vidnejšimi dogodki naj omenim pričetek kotacije delnic družbe Twitter. Socialno omrežje, ki uporabnikom omogoča komunikacijo preko sporočil dolgih 140 znakov, je izvedlo prvo ponudbo delnic javnosti. Prodali so 70 milijonov delnic po ceni 26 ameriških dolarjev za delnico in s tem za razvoj podjetja zbrali 1,8 milijarde ameriških dolarjev. Cena delnic je ob pričetku kotacije na New Yorški borzi poletela na 46 ameriških dolarjev, se znotraj dneva dvignila celo do 50 dolarjev, a nato zaključila blizu izhodišča. Cena delnic na borzi je presenetila mnogo vlagateljev, saj je bil že ob IPO ceni Twitter vrednoten več kot bogato, sedaj pa so vrednotenja že na astronomskih nivojih, saj govorimo o podjetju, ki v zadnjih nekaj kvartalih ustvarja izgubo. Ob splavitvi delnic na borzi je ustanovitelj družbe Twitter izjavil, da jih še nekaj časa ne bo zanimal dobiček, ampak zgolj rast in razvoj podjetja skozi investicije.

Tesla Motors izgublja vrednost delnice

Če so delnice družbe Twitter rastle, pa so v zadnjem času močno izgubile na vrednosti delnice družbe Tesla Motors. Proizvajalec električnih avtomobilov je v preteklem tednu objavil poslovne rezultate, ki so bili v povprečju dobri, vendar ne »bombastični«, na kar so očitno računali vlagatelji. Delnica družbe Tesla je v nekaj dneh izgubila okoli 20 odstotkov vrednosti, oziroma od cenovnega vrha, ki ga je dosegla v začetku oktobra že blizu 30 odstotkov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja