Tradicionalne ali alternativne naložbe?

Članek slika

To je vprašanje, ki postaja vse bolj popularno in odločilno za marsikaterega vlagatelja na sončni strani Alp, saj lahko brez slabe vesti rečemo, da se trend alternativnih naložb krepi in trka na vhodna vrata finančnega trga v Sloveniji.

Seveda je odgovor na vprašanje drugačen glede na vsakega posameznika in je odvisen od tega v kaj verjamemo, na kaj smo navajeni, morda celo navezani in kaj nam je prineslo želene rezultate v preteklosti, torej naš “track record.” Ne moremo pa se izogniti dejstvu, da so tradicionalne naložbe in finančni trgi v zadnjem desetletju neumorno rastli, zato so zadnje mesece tu že manjši znaki in namigovanja, da jim počasi že zmanjkuje sape.

Po drugi strani pa nepremičninski trg cveti, beseda eko je vedno bolj moderna, kar pomeni voda na mlin alternativni energiji (dobesedno) in da sploh ne govorimo o tehnoloških startupih, ki rastejo kot gobe po dežju. Je pa res, da številni projekti nimajo zmagovalne kombinacije in je potrebno pred odločitvijo dobro premešati karte, da najdete alternative, ki vam lahko prinesejo »jackpot«. V Sloveniji smo glede na globalni trg kar malo zadaj, kar se tiče alternativnih investicij, ampak tudi to se je v zadnjih dveh letih kar močno popravilo, še posebej če gremo nazaj v leto 2017, ko se je zgodil “bum” s kriptovalutami, ki je v vmesnem času le za kratek čas izgubil zagon. Prav tako pa Slovenci že dolga leta vlagamo v žlahtne kovine, kot so zlato, srebro, platina in še in še bi lahko naštevali. Nenazadnje zlato obstaja že več kot 5000 let in bo verjetno še dolgo po tem, ko nas ne bo več. Saj veste kaj pravi star pregovor: »Zlato je denar vladarjev, srebro je denar neodvisnih gospodov, menjava blaga je denar kmetov, dolg pa je denar sužnjev.« No, ampak če se vrnemo v današnji čas, lahko vidimo, da je sicer zlato še vedno ena od stvari, ki je priporočljiva v vašem portfelju, ampak le v manjših količinah do 10 odstotkov, saj je namenjeno predvsem varnosti. Prav tako so kriptovalute lahko še vedno koristne v manjših deležih, ki pa so špekulativnega pomena. Prednost v alternativnih naložbah trenutno držijo nepremičnine, alternativni viri energije, tehnološki startupi in še kaj bi se našlo.

Seveda je potrebno portfelj ustrezno razpršiti in ne vse staviti na enega konja. Dobršen del portfelja je še vedno dobrodošel v tradicionalnih naložbah finančnih trgov, ampak pri tem ne smemo pozabiti na ustrezno razpršitev in spremljanje dogajanja po svetu. V letošnjem letu se dogaja marsikaj, za primer omenimo samo brexit in trgovinsko vojno »posebnega« ameriškega predsednika s Kitajsko. Ko vse to vnesemo v enačbo, se poraja vprašanje, koliko smo pripravljeni tvegati na nepredvidljivih in predvsem volatilnih trgih, če imamo na drugi strani na voljo tudi kakšno alternativo s fiksnim donosom? Vsekakor je to v časih, ko je v zraku negotovost, neke vrste »luksuz«.

Vsekakor v Sloveniji še ne moremo trditi, da so alternativne investicije izpodrinile tradicionalne, ampak se že kaže večje zanimanje za le te in samo vprašanje časa je kdaj nas to čaka, saj se trg močno spreminja in mnenje ostaja, da bodo alternativne investicije samo pridobivale na tržnem deležu. Kakšna pa je vaša izbira: tradicionalna ali alternativna? Svoje mnenje mi lahko pošljete na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja