Kaj se dogaja z rusko nafto?

Članek slika

Ruski tokovi surove nafte prek Ukrajine na Madžarsko, Slovaško in Češko so bili prejšnji teden ustavljeni, potem ko so sankcije preprečile plačilo tranzitne pristojbine, poroča ruski operater naftovoda Transneft PJSC.

Medtem ko so predstavniki Transnefta dejali, da ustavitev nima neposrednega vpliva na severni del naftovoda Druzhba, ki poteka skozi Belorusijo, Poljsko in Nemčijo, so se cene nafte v Londonu zvišale. Ob 13.12 je bila nafta Brent višja za 1,3 % pri 97,90 $ za sod. Rusija je medtem že okrivila mednarodne sankcije za omejitev pretoka zemeljskega plina v Evropo prek plinovoda Severni tok. Podobne motnje naftnih tokov bi poglobile energetsko krizo v regiji, povečale pritisk na inflacijo in povečale tveganje recesije. Še posebej ranljive naj bi bile madžarske oskrbe z gorivom. Rafineriji Mol Nyrt, s sedežem v Budimpešti, navaja, da so že začeli pogovore, katerih cilj je ponovni zagon tokov surove nafte s plačilom tranzitne pristojbine Ukrajini.

 

"Čeprav ima Mol dovolj rezerv za nekaj tednov, dela na rešitvi," so sporočili iz rafinerije.

 

Ukrtransnafta JSC, ki upravlja ukrajinsko omrežje naftovodov in nadzoruje tranzit surove nafte preko južnega kraka povezave Druzhba, je 4. avgusta "prenehala zagotavljati storitve transporta nafte" prek svojega ozemlja, je v torek sporočili iz Transnefta. Ukrtransnafte ni dal na temo takojšnjih komentarjev. Pogodba med Transneftom in Ukrtransnafto zahteva 100-odstotno predplačilo za tranzitne tokove. Medtem ko je ruski operater plinovoda avgustovsko tranzitno pristojbino plačal 22. julija, je denar prejel nazaj 28. julija, so sporočili iz Transnefta.

 

Evropske banke, vključene v transakcijo, zaradi sankcij niso pooblaščene za sprejemanje lastnih odločitev o čezmejnih plačilih iz Rusije in potrebujejo odobritve svojih nacionalnih regulatorjev, navaja Transneft. Ruski operater naftovoda je dejal, da se je pritožil "na pooblaščeno banko za nadaljnji prenos informacij evropskemu regulatorju, da bi pridobil dovoljenje za izvajanje poravnav v skladu s sporazumom z Ukrtransnafto." Raziskujejo tudi alternativne načine prenosa sredstev.

 

Najboljši možni scenarij je, da se finančni spor reši v nekaj dneh, je povedal analitik Erste Bank Tamas Pletser. Če bo ustavitev podaljšana, ima madžarska rafinerija Mol rezerve goriva za nekaj tednov, a po tem bo država morala črpati svoje strateške rezerve nafte, je dejal. Delnice Mola so padle za 5 %.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja