Rusija in zgodovinsko neplačilo dolga

Članek slika

Rusija se je približala prvemu večjemu neplačilu zunanjega dolga po več kot stoletju, potem ko je prejšnjo nedeljo poteklo obdobje mirovanja dveh mednarodnih plačil obveznic. Plačilo obresti v skupni vrednosti 100 milijonov dolarjev je zapadlo 27. maja, odlog pa se je iztekel mesec dni kasneje. Iz medijev smo izvedeli, da imetniki obveznic niso prejeli plačil. Poskuse Rusije, da bi plačala v rubljih, pa so blokirale mednarodne sankcije.

Ostre sankcije, ki so jih uvedle zahodne sile kot odgovor na rusko invazijo na Ukrajino, skupaj s protiukrepi Moskve, so državo dejansko izločile iz svetovnega finančnega sistema. Vendar je Kremlju doslej že večkrat uspelo najti način za izplačilo dolga imetnikom obveznic.Poskusi izogibanja sankcijam konec maja, ko je ameriško ministrstvo za finance dovolilo prenehanje veljavnosti ključne izjeme, prejmejo še zadnji udarec. Opustitev je pred tem omogočila ruski centralni banki, da obdeluje plačila imetnikom obveznic v dolarjih prek ameriških in mednarodnih bank za vsak primer posebej.

Ruski finančni minister Anton Siluanov je v začetku tega meseca predlagal, da bi Rusija uporabila drugo plačilno sredstvo. Moskva je nakazala 100 milijonov dolarjev v rubljih svoji domači poravnalni hiši, vendar omenjeni obveznici ne veljata za rubeljsko klavzulo, ki bi omogočala pretvorbo plačil v domači valuti v tujini.

Reuters je v ponedeljek poročal, s sklicevanjem na dva vira, da nekateri tajvanski imetniki ruskih evroobveznic niso prejeli plačil obresti 27. maja. Kar nakazuje, da Rusija morda vstopa v prvo neplačilo zunanjega dolga po letu 1918, kljub temu, da ima dovolj denarja in da so dolg pripravljeni plačati.

Siluanov je za rusko državno tiskovno agencijo RIA Novosti povedal, da blokada plačil ne pomeni resničnega neplačila, ki je slednje običajno posledica nepripravljenosti ali nezmožnosti plačila in nastalo situacijo označil za "farso". Pred koncem leta bi morala Rusija izplačati še 2 milijardi dolarjev, v skladu s pogodbami pa je dovoljeno plačilo nekaterih obveznic, izdanih po letu 2014, v rubljih ali drugih alternativnih valutah.

 

Čeprav obstajajo indici, da so bila plačila res zadržana zaradi mednarodnih sankcij, bo morda trajalo nekaj časa, da se potrdi neplačilo.

 

Desetletja neplačila?

 

Timothy Ash, višji strateg za nastajajoče trge pri Bluebay Asset Management je povedal, da čeprav neplačilo nima takojšnjega vpliva na trg, so ruske državne evroobveznice z daljšo zapadlostjo,s katerimi se je pred invazijo trgovale po 130 centih, že padle na 20 - 30 centov in zdaj trguje na neplačilnih ravneh. "Dejansko je Rusija že v tednih po invaziji zamudila nekatere instrumente, denominirane v rubljih, ki jih dolguje tujcem, čeprav so bonitetne agencije znižale svoje ocene, tega niso mogle označiti za neplačilo," je v ponedeljek zapisal Ash.

"Neplačilna vrednost je pomembna, saj bo v prihodnjih letih vplivala na ocene Rusije, dostop do trga in stroške financiranja. In kar je najpomembnejše, glede na to, da je ameriško finančno ministrstvo Rusijo prisililo v neplačilo, bo Rusija lahko izšla iz neplačila le, ko bo ameriško ministrstvo dalo imetnikom obveznic zeleno luč za pogajanja o pogojih z ruskimi tujimi upniki.

Ash je namignil, da bi ta proces lahko trajal leta ali desetletja, tudi v primeru premirja, ki ne bo doseglo popolnega mirovnega sporazuma. Kar pomeni, da bo dostop Rusije do tujega financiranja ostal omejen in se bo še dolgo soočala z višjimi stroški sposojanja. Zatrdil je, da bi tudi ruski alternativni viri tujega financiranja onkraj Zahoda, kot so kitajske banke, neradi pogledali dlje od neplačanih naslovov. "Če so pripravljeni prevzeti tveganja sekundarnih sankcij - česar do zdaj niso - in še vedno posojati Rusiji, bodo k posojilnim obrestnim meram dodali visoko premijo za tveganje, da bi jih nekako vključili v prihodnje pogovore o prestrukturiranju dolga," je dejal Ash.

 

"Situacija otežuje posojanje Rusiji, zato se bodo ljudje temu izogibali. In to pomeni nižje naložbe, nižjo rast, nižji življenjski standard, beg kapitala in ljudi (beg možganov) in začaran krog upada ruskega gospodarstva. "Rusiji je doslej uspelo izvajati uspešen nadzor kapitala, ki je podpiral rubelj, in še naprej izkazoval znatne prihodke od izvoza energije zaradi naraščajočih cen nafte in plina. Posledica preusmeritve virov od potrošnje v vojaške naložbe lahko privede do obetov "razpada in zatona" za Putinovo Rusijo. je strnil Ash.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja