Tokrat donosi tudi za tuje vlagatelje na Japonskem

Članek slika

V zadnjih dveh mesecih (obdobje od 21. januarja do 21. marca) so na Japonskem prišli na svoj račun tudi tuji investitorji.

Potem ko je japonski jen sredi novembra začel močno depreciirati tako proti dolarju kot tudi proti evru, se je padec vrednosti jena v zadnjih dveh mesecih umiril. Še vedno pa raste delniški trg. Dokler je jen izgubljal vrednost, kljub močni rasti delniškega trga tuji investitorji niso beležili bistvenih dobičkov, saj je bila rast tečajev delnic večinoma izničena z depreciacijo jena.

Trgi čakajo odločitev centralne banke

V zadnjih dveh mesecih pa se je situacija obrnila. Vrednost jena se je umirila, saj devizni trg čaka ukrepe nove vodstvene ekipe v centralni banki, ki je bila imenovana konec prejšnjega meseca. Ukrepi, predvsem gre za povečano količino denarja v obtoku (ali bolje rečeno tiskanje denarja), naj bi bili objavljeni v začetku naslednjega meseca.

V zadnjih dveh mesecih Nikkei 225 pridobil 17,57 odstotka

Ne miruje pa delniški trg, ki še naprej raste. V zadnjih dveh mesecih je tako japonski borzni indeks Nikkei 225 pridobil 17,57 odstotka vrednosti, merjeno v jenih. Glede na to, da se vrednost jena v zadnjem času ni bistveno spreminjala, so v tem obdobju zaslužili tudi tuji vlagatelji – donos, merjen v evrih, je znašal 14,21 odstotka. Borzni donosi so povezani s pričakovanji, da se bo zaradi depreciacije jena povečala konkurenčnost domačih proizvajalcev. To se za zdaj še ne dogaja. Po zadnjih mesečnih podatkih Japonska še vedno beleži zunanji trgovinski deficit, in sicer že osmi mesec zapored.

Zaradi depreciacije jena dražji energenti

Takšni podatki niso presenetljivi – zaradi depreciacije domače valute so se bistveno podražile surovine, predvsem pa energenti (nafta in plin), pri katerih je Japonska v veliki meri odvisna od uvoza. Učinek cenejše domače valute, v obliki povečanega izvoza, se običajno pokaže v nekoliko daljšem časovnem obdobju. Investitorje predvsem zanimajo boljši rezultati podjetij. Glede na to, da se je depreciacija jena začela že sredi novembra, bi bili učinki cenejše valute lahko vidni že v bilancah za to četrtletje ali pa v naslednjem četrtletju. Ker pa so v tem času tečaji delnic že zelo zrasli, utegnejo biti ta pričakovanja že vključena v ceno delnic.


Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja