Spremembe v konkurenčnosti?

Članek slika

Konkurenčnost podjetij ni odvisna le od njihove tehnološke sposobnosti generirati vedno boljše izdelke oziroma njihove marketinške sposobnosti, ampak tudi od valutnih razmerij. Pričakuje se, da bo prišlo do premika na azijskih trgih.

Sredi prejšnjega meseca sem pisal o depreciaciji japonske valute, jena. Gospodarstvo je že dolgo časa pod pritiskom valute, ki je v preteklosti pridobila precej vrednosti proti večjim svetovnim valutam. Japonska podjetja so v večini izvozno usmerjena, in so zaradi njihove valute zaradi česar se je konkurenčnost podjetij zmanjšala. Ker so podjetja globalno usmerjena, jih je močna tuja valuta zelo prizadela, in nekatera so se tudi znašla v težavah. Sredi novembra lani (16. november) se je trend obrnil in jen je do 16 januarja letos izgubil 11,8% vrednosti proti evru in 8% vrednosti proti ameriškemu dolarju. Zaradi tega so postali japonski izdelki cenejši in s tem bolj zanimivi za tuje kupce.

NIKKEI v zadnjih dveh mesecih pridobil slabih 20 odstotkov

Pozitivno je reagiral delniški trg, predvsem delnice izvoznikov. Japonski borzni indeks NIKKEI 225 je tako v zadnjih dveh mesecih pridobil 17,5 % vrednosti merjeno v domači valuti in 3,5% vrednosti merjeno v evrih. Od izvoznikov so se dobro odrezale delnice avtomobilskih proizvajalcev Tako so v obravnavanem obdobju delnice avtomobilskega proizvajalca Toyota merjeno v lokalni valuti pridobile skoraj 25% vrednosti, medtem ko je donos merjen v evrih znašal nekaj več kot 10%. Depreciacija lokalne valute je bila zelo ugodna za lokalne investitorje, manj pa za tuje investitorje.

Južna Koreja v obratni smeri

Obratna stvar se dogaja v Južni Koreji. Lokalna valuta pridobiva na vrednosti, predvsem proti ameriškemu dolarju. Od sredine septembra, ko se je trend pridobivanja vrednosti začel, je lokalna valuta, won, proti ameriškemu dolarju pridobila nekaj več kot 5%. To v slabši položaj, predvsem proti japonskim konkurentom, postavlja domače izvoznike. Tako so se delnice južnokorejskega proizvajalca avtomobilov Hyundai v zadnjih štirih mesecih, merjeno v lokalni valuti, pocenile za dobrih 14%, oziroma 11% merjeno v evrih. Investitorji očitno ocenjujejo, da bodo zaradi valutnih gibanj boljše poslovne rezultate imeli japonski proizvajalci avtomobilov.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja