Se boste ustrašili ali izkoristili priložnost, ki vam jo ponujajo trgi?

Članek slika

Padci, ki smo jim bili priča na trgih v zadnjih tednih, so tečaje znižali na raven iz začetka leta 2018. Časovno torej za en mesec, v odstotkih pa za okoli desetino.

Kakšni pa so obeti? So se čez noč spremenili ali še vedno ostajajo na ravni, ki analitike navdušuje že zadnjih nekaj mesecev? Odkrito povedano, obeti so se celo izboljšali, trgi pa so v nekaj dneh vlagateljem ponudili približno 10 odstotni diskont.

Če se bodo napovedi analitikov uresničile in bodo tečaji zrasli še nad nivoje, ki smo jim bili priča konec januarja, potem lahko vlagatelji danes na trg vstopijo skoraj 10 odstotkov ceneje, kot vsi tisti, ki so kupovali že januarja. In to ni mit. Tudi v Naložbenem odboru ocenjujemo, da se gospodarska slika ni spremenila, še bolje; kombinacija monetarnih politik, gospodarskega stanja ter rasti dobičkov podjetij, potencial za rast še povečujejo.

Na roke nam gre tudi prihranek pri vstopnih stroških, ki ga trenutno ponujata družbi ALTA Skladi ter Infond Skladi, saj se s tem lahko potencial, ki ga ponujajo trgi, še dodatno izkoristi.

Seveda velja opozoriti, da naložbe v sklade niso primerne za vlagatelje, ki niso pripravljeni sprejeti tveganja. Če se opremo na zgodovino, obstaja velika verjetnost, da boste doživeli toliko korekcij, kolikor let boste vztrajali na trgih. In če ob 10 odstotnem padcu tečajev ne boste mirno spali, morda delniške naložbe za vas niso primerne. Vendar to ne pomeni, da za take vrste vlagateljev ni priložnosti. V vsakem primeru je pomembno, da se pred investiranjem posvetujete s finančnim svetovalcem, ki lahko presodi če in katere naložbe so za vas primerne.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja