“Samo kupujte!”

Članek slika

Verjetno se vam je že zgodilo, da ste se odpravili v trgovino, ker ste želeli kupiti sadni jogurt, potem pa ste se znašli pred dolgimi policami z nešteto različnimi vrstami jogurtov in se na koncu niste mogli odločiti, katerega bi kupili. Znanstveniki temu pravijo paradoks izbire, saj nam prevelika izbira povzroči preveč stresa, kar nam onemogoči pravo izbiro.

V financah bi se temu lahko približali na dva načina:  kadar opravimo obširno analizo in se zato zaradi količine podatkov ne znamo oziroma nočemo odločiti, ali pa nam svetovalec v podrobnosti razlaga vse prednosti in slabosti posamezne naložbe ali produkta, nam pa se vmes izklopijo možgani. 

Ljudje smo narejeni tako, da si želimo jasnih, enostavnih in razumljivih razlag. Zato so dobri prodajalci lahko resnično uspešni šele takrat, ko razumejo, da stranke iščejo varnost in sigurnost. To seveda ne pomeni, da so taki prodajalci dobri tudi za vas in vsakogar, pa vendar jim radi zaupamo. 

Smernice pišemo z namenom, da vam damo uporabne nasvete, zato bomo danes govorili samo o enem nasvetu. Sveti gral primernega investiranja je razpršeno kupovanje naložb. Vsi smo to že slišali, ampak menimo, da je v resnici še bolj pomemben drugi nasvet, ki pravi, da moramo naložbe kupovati periodično. Kar pomeni, da morate vlagatelji upoštevati eno osnovno navodilo: samo kupujte!

Samo kupujte zato, ker je to najlažje. Mesečne zneske je lažje investirati, kot pa enkratne vsote, saj so predvidljivi in manj zarežejo v bančni račun. Mesečni zneski z veliko verjetnostjo izgradijo lepo premoženje.

Samo kupujte zato, ker vam ni potrebno biti finančni strokovnjak, da boste dosegli dobre ali celo nadpovprečne rezultate.

Samo kupujte zato, ker so običajno tiste naložbe, ki jih lahko mesečno kupujete, tudi dokaj stroškovno učinkovite, pri čemur moramo izvzeti naložbena mesečna zavarovanja. 

Samo kupujte zato, ker market-tajming (oziroma čakanje na pravi trenutek) za povprečnega vlagatelja preprosto ne deluje, saj ima povprečen vlagatelj premalo časa in znanja, da bi se ga posluževal. Nikogar ne podcenjujemo, ampak market-tajming je bolj obrt kot znanost, ki vključuje tudi ogromno sreče.

Samo kupujte zato, ker boste kupovali v dobrih časih in vas ob tem ne bo zaneslo v evforijo, hkrati pa boste kupovali tudi v slabih časih in vas to ne bo pahnilo v depresijo. 

Samo kupujte zato, ker sami sebe ne boste mogli postaviti v položaj, ko po besedah nesmrtnega Warrena Buffetta, postanete sami sebi sovražnik. Govorimo seveda o igranju  igrice v svoji glavi z naslovom Kaj pa če?

Samo kupujte zato, ker je enostavno. Nastavite si namreč trajnik in to je to. Nobenega klikanja, nobenih opomnikov in nobenih opominov. Dolgoletni vlagatelji pogosto celo pozabijo na to obliko varčevanja in so potem pozitivno presenečeni, ko se v nekaj letih nabere lep znesek. 

Samo kupujte zato, ker potem v resnici ne potrebujete svetovalca. Kaj lahko svetovalci vedo, kar vi ne? Mogoče samo to, da je mantra samo kupujte zelo učinkovita. Boste pa svetovalca potrebovali, da vam pomaga izbrati primeren produkt. 

Samo kupujte zato, da bo čas delal v vašo korist. Na Vzajemcih opažamo, da ogromno ljudi, med njimi tudi finančni svetovalci, ne razumejo obrestno-obrestnega računa. No, na kratko obrestno-obrestni račun pove samo to, da se vam bo zgodilo nekaj lepega, če boste v naložbi vztrajali dolgo časa. Nekaj, kar naši možgani izredno težko izračunajo, ima pa pozitiven vpliv na vaše premoženje.

Samo kupujte zato, ker je življenje vse drugo kot iskanje pravih naložb, saj vam porabljenega časa nihče ne bo vrnil, ob tem pa senima smisla spravljati v dodaten stres.

Smo bili dovolj jasni, neposredni, enostavni in razumljivi? Nas boste upoštevali? 

Statistično gledano vemo, da nas vsi ne boste upoštevali. Vemo tudi, da se hudič skriva v podrobnostih, ampak ena glavna misel v smernicah je več kot dovolj. Seveda pa ima leto dvanajst mesecev, zato lahko nove nasvete pričakujete v majskih smernicah.

 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja