Rdeči evropski indeksi

Članek slika

Za vlagatelji na evropskih delniških trgih sta dva naporna tedna. Na krilih vse glasnejših govoric o upočasnitvi Fedovih stimulacij so vrednosti delnic padale po vseh evropskih borznih parketih. Osrednji evropski indeks FTSE Eurotop100 je izgubil 4,7 odstotka vrednosti in trgovanje končal pri 2525 točkah.

Tla pod nogami je izgubil nemški DAX30 s 4-odstotnim padcem, ki ga je potisnil na nivoje okoli 9000 točk. Za 3,15 odstotka so se pocenile delnice v britanskem indeksu FTSE100, najslabše pa se je tokrat odrezal francoski indeksni predstavnik CAC40. Delnice v omenjenem indeksu so izgubile kar 5,4 odstotka svoje vrednosti.

Navzdol tudi zlato in srebro

V enakem štirinajstdnevnem obdobju se je za 1,6 odstotka pocenilo zlato. Kljub temu da je cena še sredi preteklega tedna presegala nivo 1260 ameriških dolarjev za unčo, so proti koncu tedna prodajalci močno pritisnili in spustili ceno na nivoje blizu 1220 dolarjev. Podoben kolaps cene je zabeležilo srebro, ki je v zadnjih dveh dneh izgubilo dober odstotek vrednosti. Kupci so morali konec tedna za unčo srebra odšteti 19,5 ameriškega dolarja. Veliko bolje se je odrezala cena nafte. 159-litrski sodček zahodnoteksaške nafte se je podražil za dobrih 5 odstotkov, na 97 ameriških zelencev.

Padanje industrijske proizvodnje

Za dodatne skrbi med evropskimi vlagatelji je v preteklem tednu poskrbelo poročilo o padanju industrijske proizvodnje v evrskem območju. 1,1-odstotni padec v oktobru je precej slabši rezultat od pričakovane 0,3-odstotne rasti. Prav veliko pa ne pripomore dejstvo, da je industrijska proizvodnja padala že septembra. Na letni ravni evrsko območje sicer še vedno beleži 0,2-odstotno rast proizvodnje, vendar je številka daleč od 1,1-odstotnega pričakovanja analitikov. Na državni ravni je najbolj negativno presenetila nemška industrijska proizvodnja, ki se je oktobra skrčila za 1,2 odstotka in razočarala analitike, ki so pričakovali 0,8-odstotno rast.

Pozitivna Italija

Pozitivno je vlagatelje presenetila Italija. Gospodarstvo naše zahodne sosede se je po zadnjih podatkih v drugem in tretjem letošnjem četrtletju nehalo krčiti. Izboljšanje sloni na večanju zalog, kar nakazuje na povečano zaupanje v gospodarstvo s strani podjetij.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja