Razpršitev investicij

Članek slika

Sosed vam svetuje nakup bližnjega zemljišča, ki se po nakupu izkaže za nezazidljivo. Prijatelj vam priporoča delnico vročega zagonskega podjetja, ki v naslednjega pol leta doživi ogromen padec in na koncu konča v stečaju. Finančni svetovalec vam svetuje nakup vzajemnega sklada, ki vlaga v turška podjetja. Po vašem nakupu doživi pravi mali potop povezan z dejanji predsednika Turčije, zaradi izgube vrednosti valute....

...Brat vam pomaga pri investiciji v kriptovalute preko spletne borze. V naslednjih tednih so žrtev hekerskega napada, poberejo vam vsa sredstva. Sami na internetu najdete namig, da je indeksni sklad, ki vlaga v biotehnološka podjetja, zanimiva naložba, toda po investiciji vrednost začne počasi in konstantno padati in prav nič ne kaže, da se bo ta padec ustavil. Finančna spletna stran vam priporoča investicijo v stabilne podjetniške obveznice, ki se na koncu ne izkažejo za tako stabilne. Obupani se obrnete na drugo stran, kjer vas že čakajo teoretiki zarot, ki vam svetujejo nakup plemenitih kovin. No, tudi ta zgodba se konča z izgubo. Kamorkoli investirate, vedno izgubite. Obupani odnehate in denar naložite v depozite, kjer pa vam leta 2021 začnejo zaračunavati ležarine.

V življenju vsakega investitorja pride trenutek, ko ena ali več njegovih naložb skrene v napačno smer. Če tega še niste doživeli, ste premladi oz. premalo investirate. Vsakdo gre v investicijo na podlagi pridobljenih informacij in pričakovanj. Problem nastane, ko se ta pričakovanja ne uresničijo. Morda mi ne verjamete, vendar se lahko vsaka še tako dobra, pregledana, zanesljiva in stabilna naložba izkaže za napako ali polomijo. Ko se boste znašli v takšni situaciji, se boste o sebi in svojem načinu investiranja naučili mnogo več, kot z desetimi prejšnjimi naložbami, ki so bile uspešne.

 

Razlika med uspešnim in neuspešnim investitorjem je samo v tem, ali investira že tako dolgo, da so nekatere njegove investicije pokrile izgube drugih. To pa lahko doseže samo, če na nobeno investicijo, pa naj bo še tako “garantirana”, ne stavi vsega kar ima oz. stavi samo toliko, da ga negativen razplet ne bo pokopal. Svoje investicije morate razpršiti med nepovezane naložbe.

 

Sam investiram v posamezne slovenske delnice, vzajemne sklade razvitih trgov in trgov v razvoju, plemenite kovine in kriptovalute. Vedno ko investiram nova sredstva, pazim da ne podvajam naložb, saj sem že doživel, da je šlo določeno podjetje v stečaj, strmoglavil je vzajemni sklad, propadel je kriptoprojekt in da sem plemenite kovine skoraj desetletje nazaj kupoval na vrhuncu.

 

Na nobeno od svojih naložb ne gledam kot na napako. Ni važno, kako sem jo kupil in kdo mi jo je svetoval... Tudi svetovalci imamo svetovalce. Vlagam pa vedno z zavedanjem, da gredo lahko stvari narobe. Pri nekaterih naložbah sem to občutno podcenil in se pri investiranju preveč izpostavil, vendar sem še vedno tukaj in še vedno investiram.

 

Verjemite mi, da sem se iz teh naložb veliko naučil. In pogosto je bilo boleče.   

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja