Pravi čas za povečanje izpostavljenosti energetskemu sektorju

Članek slika

Padec cen nafte in posledičen padec vrednosti delnic energetskih podjetij sta poskrbela za dobro naložbeno priložnost za vlagatelje, menijo analitiki Goldman Sachs in Morgan Stanley. Kljub temu opozarjajo, da lahko delnice energetskih podjetij še padejo.

Analitiki Morgan Stanley pravijo, da se bomo v energetskem sektorju, zaradi njegove ciklične narave, videli močnejši odboj. Pričakujejo, da bodo cene nafte dosegle dno sredi drugega četrtletja leta 2015 ter rasle v drugi polovici prihodnjega leta. "Analizirali smo sedem preteklih obdobij, kjer se je energetski sektor odrezal tako slabše od povprečja, kot danes. In v vseh primerih je sektor v naslednjih šestih mesecih beležil nadpovprečno rast," dodajajo analitiki. Edino težavo, ki jo vidijo, je ta, da je pri energetskih podjetjih izredno težko predvideti, kdaj bo doseženo dno. Strinjajo se z njimi tudi analitiki Goldman Sachs, ki pravijo, da so se v banki nadpovprečno izpostavili energetskemu sektorju.

In kaj menijo slovenski analitiki?

"Nadaljni padec cene nafte bo odvisen od zalivskih držav, koliko so pripravljene tvegati lastne prihodke za ohranitev tržnega deleža  v ZDA, kjer v zadnjih letih Američani s proizvodnjo nafte iz skrilavcev povečujejo postajajo vedno bolj energetsko neodvisni. Najverjetneje bo cena upadla proti 50 USD ali nižje, kjer bodo ameriški proizvajalci imeli težave z dobičkonosnostjo, zalivske države pa bodo uspele zadržati ciljan tržni delež," menijo upravitelji premoženja Alpen Invest. "Pri vsem tem ne pozabimo, da je v ozadju tudi igra proti Rusiji, zato je verjetno nadaljnji upad povezan tudi s Putinovo neomajnostjo," še dodajajo.

Tudi Dušan Povalej iz Ilirike DZU meni, da cena nafte na kratek rok verjetno še ne bo stabilizirala. "Cena nafte se zaradi trenutne presežne ponudbe tako z strani združenja OPEC kot ameriške proizvodnje, ki je na najvišji ravni v zadnjih 30 letih in ponovne zmanjšane napovedi povpraševanja s strani Mednarodne energetske agencije (četrtič v zadnjih petih mesecih) na kratek rok še ne bo stabilizirala. Dejavnik stabilizacije v prihodnjem letu zna biti ameriški dolar, v katerem se opravlja trgovanje z nafto in pričakovanja, da se bo okrepil v letu 2015 zaradi pričakovanega dviga obrestnih mer v ZDA v sredini leta 2015 in morebitna znižana proizvodnja s strani katerega izmed večjih ponudnikov," pravi Povalej. Mnenja je tudi, da zaradi tega v prvih mesecih prihodnjega leta še ne bo primeren čas za nakup skladov, ki imajo delnice energetskih podjetij. "Vsekakor pa bi lahko energetski sektor ob trenutni podcenjenosti delnic in ravneh cene nafte, ki se približujejo tistim iz najhujšega obdobja nedavne finančne krize (ko je cena nafte upadla pod 40 $) bil eno skritih naložbenih pozitivnih presenečenj v prihodnjem letu ali dveh. Na to nakazuje tudi spodnji grafikon iz katerega je razvidno, da se negativna razlika donosnosti indeksa ameriškega energetskega  sektorja v razmerju do ameriškega delniškega indeksa S&P 500, nahaja blizu najnižjih vrednosti v zadnjih 23 letih," še dodaja.

Razlike 12-mesečnih donosnosti indeksov  S&P500 in S&P 500 Energy Indeksa (v % točkah). Vir: ILIRIKA DZU

Upravitelji KD Skladov pa so mnenja, da se bodo cene nafte stabilizirale pri ceni 60 dolarjev za sodček. "Najpomembnejša članica naftnega kartela OPEC, Savdska Arabija, pričakuje da se bo cena nafte stabilizirala pri ceni 60 dolarjev za sodček. Zadnje izjave njihovega ministra za energetiko nakazujejo, da je to cena, ki bi jo podprle tudi ostale članice kartela.  Kako dolgo bodo cene nafte ostale na teh nižjih nivojih bo odvisno predvsem od globalne ekonomske aktivnosti. Enako velja za delnice energetskih podjetij," so povedali upravitelji KD Skladov. Podobnega mnenja je tudi Sašo Ivanović, direktor sektorja upravljanja premoženja Triglav Skladi. "Najbolj smele napovedi govorijo o ceni 40 USD za sodček surove nafte,  vendar pri tej ceni mnoga naftna podjetja ne bi preživela. Osebno mislim, da je cena 60 USD za sodček blizu spodnjega nivoja," je povedal Ivanović za Vzajemci.com. "V tej situaciji se lahko začnejo pospešeno odvijati tudi prevzemi in združitve podjetij, kar bo imelo pozitiven vpliv na sektor energije. Za dolgoročne investitorje je primeren trenutek za nakup lahko že danes, vendar morajo biti pripravljeni na kratkoročno volatilnost," še dodaja.

Nekoliko bolj optimistično pa so razpoloženi pri NLB Skladi. Kot pravi Jan Grižon: "Trenutna dinamika oz. nedavni močan padec cene nafte je posledica rahlo nižjega povpraševanja (nižanje kitajske gospodarske rasti, le rahla evropska gospodarska rast) in hitro rastoče ponudbe, predvsem iz ZDA. Če gre soditi po trenutnih ("forward") terminskih pogodbah, bo cena severnomorskega brent sodčka ob koncu leta 2015 pri 66 USD/sodček, kar je približno 10 % nad trenutno vrednostjo na borzi." Meni tudi, da bo cena v prihodnje odvisna od dinamike svetovnega gospodarstva. "Vlagatelji naj ohranijo del svojih sredstev v energetskih skladih oz. globalno usmerjenih delniških skladih, ki med drugim sredstva deloma nalagajo v naftne izdajatelje za namene razpršitve naložb," dodaja Jan Grižon.

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].


Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Centralne banke FED, ECB IN BOE dvignile obrestne mere

07.02.2023

J. Jaki

Od torka dražji bencin in dizel!

11.10.2022

J. Jaki