»Portfeljska simfonija«

Članek slika

Vlagatelji, ki iščejo harmonijo, naj se raje napotijo v operno hišo.

Pretekli mesec je bilo na primer veliko hrupa in bobnenja: bonitetna hiša Standard & Poor’s je znižala oceno kreditne sposobnosti Francije, Italije in še sedmih držav evra, prišlo je do intermezza med državami in upniki v Evropi, obdobje poročil pa na splošno ni prav razveseljivo. Kot udarec na pavke je prišel MDS, ki je s svojo najnovejšo napovedjo konjunkture prinesel skepso glede globalne recesije, v preteklosti pa je bolj zaostajal za orkestrom svetovnih trgov.

Na presenečenje številnih pa na svetovnih borzah ni prišlo do pogrebne koračnice.

Predvsem vmesni toni so bili balzam za ušesa vlagateljev:

Znižanje ocene kreditne sposobnosti je bilo glede na premije za tveganje državnih obveznic teh držav v glavnem že vključeno v ceno, tako da so pretehtali pozitivni vidiki. Tako bi se lahko pritisk po reformah v evropskih državah ponovno okrepil in hkrati povečal spodbudo za uresničitev evropskega mehanizma stabilnosti (ESM) v predvidenem času (načrtovan za julij 2012).

Indeksi nabavnih menedžerjev so boljši od pričakovanih; poleg ZDA in Kitajske, so se tudi v Evropi dvignili nad pomemben prag 50 točk.

Podatki podjetij za četrto četrtletje so bili kljub pozitivnim izjemam do danes sicer nekoliko slabši od pričakovanih, vendar pa vseeno boljši, kot smo se bali.

V celoti gledano, nam bo dolžniška kriza razvitih držav verjetno tudi v prihodnjih letih odzvanjala v ušesih. In še dodatno lahko grozijo prečni toni z obvezniškega trga, kajti države GIIPS (Grčija, Italija, Irska, Portugalska in Španija) izkazujejo v prvem četrtletju potrebo po refinanciranju v višini 184 milijard EUR. Še dobro, da se likvidnost, ki išče donose, srečuje z nizkimi vrednotenji, visokimi donosi iz dividend in zgodovinsko nizkimi kvotami delniških naložb.

Priložnosti in nevarnosti trenutne situacije na trgih

Pričakovati je, da bo orkester podjetniških obveznic in obveznic držav v vzponu, delnic z močnimi dividendami in surovin (tudi zlata) poskrbel za potrebne harmonične zvoke v portfelju.

Visoki donosi iz dividend bi lahko poskrbeli za harmonične tone v portfelju.

Harmonični portfelj vam želi vaš
Dennis Nacken

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

»Vklop - izklop - vklop - izklop« tveganja

08.11.2010

D. Nacken