Polovica starostnikov je brez pokojnin. V kateri polovici boste vi?

ILO: Skoraj polovica svetovnih starostnikov ne prejema pokojnin

Članek slika

Raziskava Mednarodne organizacije dela (ILO) razkriva, da le 52 odstotkov svetovnih starostnikov prejema pokojnine, in še te so za večino prenizke. Stanje naj bi se v prihodnje še dodatno poslabšalo.

Vsak drugi brez pokojnin

Skoraj polovica svetovnega prebivalstva (48 odstotkov), dovolj starih za upokojitev, ne prejema pokojnin, pravi poročilo ILO. Posledica tega je to, da večina starejših ljudi nima zagotovljenih prihodkov, nimajo pravice upokojitve in morajo delati, dokler še lahko - velikokrat v slabih pogojih in za nizko plačilo.

Poročilo ILO razkriva tudi, da je le 45 od 178 obravnavanih držav doseglo pokritost s pokojninami, ki presega 90 odstotkov. V Sloveniji ta znaša 95,1 odstotka.

Veliko razvijajočih se držav poskuša skozi različne reforme urediti to področje. Ampak raziskovalci ILO opozarjajo, da visoka pokritost ne sme biti edini cilj, saj se to lahko doseže na račun nižjih pokojnin. Zato opozarjajo, da mora imeti vsak pravico upokojitve, brez da bi zapadel v revščino.

Napovedi kažejo na potencialno katastrofo

Ministrstvo za finance je že pred leti napovedalo, da bo po letu 2050  v Sloveniji število plačevalcev prispevkov nižje od števila upokojencev. Izsledki raziskave, ki jo je leta 2012 po naročilu Raiffeisen Capital Management izvedla družba GfK Slovenija, kažejo, da je dodatno varčevanje za čas po upokojitvi za številne Slovence načeloma pomembna tema, vendar jih veliko, ko gre za konkretno individualno varčevanje, ob tem še vedno zmaja z glavo, saj doslej v tej smeri niso naredili še nobenih ustreznih korakov. Konkretno kar 43 % vprašanih Slovencev doslej ni naredilo ničesar, da bi si zagotovili finančno varno prihodnost po upokojitvi. Izkazalo se je, da je doslej le okoli 6 % vseh Slovencev, ki so se odločili za tako ali drugačno obliko dodatnega varčevanja, za svoje individualno pokojninsko varčevanje izkoristilo priložnosti, ki jih ponujajo kapitalski trgi.

 

Trend v drugih razvitih državah je zelo podoben.

Glede na izsledke raziskave "The Savings & Investment Policy (TSIP)", bo leto 2035 predstavljalo prelomno točko za upokojevanje. Od 40-ih let prejšnjega stoletja, kljub rasti prihodkov in premoženja, ljudje vse manj varčujejo in več zapravljajo. Ta trend bo najbolj vplival na tiste, ki se bodo upokojevali po letu 2035. Če ne bomo ukrepali, bodo 'babyboomerji' zadnja generacija, ki se bo upokojila razmeroma varno.

Tudi raziskava Employee Benefit Research Institute (EBRI), ki so jo leta 2011 naredili v ZDA, je pokazala podoben rezultat. Raziskava kaže na to, da bodo Američani morali delati veliko dlje kot so to sprva načrtovali, saj jih bo veliko moralo delati do 70. ali celo 80. leta, da si bodo lahko privoščili upokojitev, pravi raziskava "The Impact of Deferring Retirement Age on Retirement Income Adequacy" (Vpliv odloga upokojitvene starosti na dohodke po upokojitvi).

Se boste upokojili ali predali?

Na ta problem smo že večkrat opozarjali tudi v naših objavah pri Skupini Vzajemci in na veliko primerih (tudi v praksi) pokazali, da se bodo naši prihodnji upokojenci spopadali z istim problemom, če ne bodo sami poskrbeli za dodatek k pokojnini v aktivni dobi svojega življenja.

Preberite tudi: Čas: Zelo pomemben dejavnik, ki ga vlagatelji zanemarjate

Na veliko presenečenje večine ljudi, za varno upokojitev niso tako pomembni visoki zneski varčevanja, kot pa čas, ki ga imate na voljo. Že z zneskom 19 evrov na teden lahko v daljšem obdobju privarčujete zajeten kupček denarja, iz katerega si lahko izplačujete mesečno rento po upokojitvi. Poleg tega boste imeli tudi sredstva, ki jih boste lahko zapustili vašim potomcem. Izrek "Čas je denar" je še kako primeren pri vprašanju lastne pokojnine. Zraven pa bi lahko dodali še odgovor fizika in nobelovca Alberta Einsteina, ki je na vprašanje o najmočnejši sili v vesolju, izjavil: "Obrestno-obrestni račun". In tisti, ki zavlačujete z varčevanjem, izgubljate številne priložnosti.

Odgovor na vprašanje: "V kateri polovici boste pristali?" je torej odvisen od vas samih. Poskrbite za lastno prihodnost!

V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

KAKOVOSTEN VISOKO USPOSOBLJEN KADER SVETOVALCEV SKUPINE VZAJEMCI VAM POMAGA UREDITI VAŠE OSEBNE FINANCE. SKUPINA VZAJEMCI VELJA ZA VODILNO NEODVISNO KAPITALSKO DRUŽBO S PODROČJA NALOŽBENEGA SVETOVANJA IN PONUDBE NALOŽBENIH PRODUKTOV. SVOJE NALOŽBE NAM JE ŽE ZAUPALO VEČ KOT 16 TISOČ VLAGATELJEV, KI TVORIJO BAZO LOJALNIH STRANK IN CENIJO PREDNOSTI KAPITALSKO NEODVISNEGA PRISTOPA. ZA VEČ INFORMACIJ PIŠITE NA [email protected] ALI POKLIČITE NA BREZPLAČNO TELEFONSKO ŠTEVILKO 080 35 08

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja