"Pametni denar" stavi na tehnologijo

Članek slika

Tehnološke delnice so že nekaj časa prva izbira vlagateljev v vzajemne sklade, kar niti ni presenetljivo. Eksplozivna rast, ki smo ji bili priča v zadnjem desetletju, je letos le še dobila zakon, saj je trg ponorel.

Drži, da kazalci kažejo na zelo visoka vrednotenja, vendar se nasprotniki investiranja v tehnološke delnice vedno znova opečejo, saj vrednosti odražajo poslovne rezultate tehnoloških podjetij. Znašli smo se sredi četrte industrijske revolucije, ki sloni na razvoju tehnologije. Skladno s tem se je spremenila tudi struktura ameriškega gospodarstva in nenazadnje pomembnejših borznih indeksov. 

Preberite tudi: Zgodba hedge skladov, najskrivnostnejšega naložbenega razreda

Tisti, ki ste poslušali naše spomladanske nasvete, ste sedaj lahko več kot zadovoljni. Do letos nepredstavljive količine svežega denarja so se iz strani centralnih bank prelile na trg in zvišale vrednost praktično vseh naložbenih tipov. Zakaj je v tem trenutku težko pričakovati večje padce (le standardno korekcijo, ki bi ji lahko bili priča okoli ameriških volitev), lahko pokažem na preprostem izmišljenem primeru - če imate v enem trenutku dva kupca za vašo delnico, ki vama predlagata ceno, po kateri bosta odkupila, je verjetnost, da boste delnico prodali po nižji ceni, precejšnja. Kaj pa, če imate za vsako delnico vedno na voljo 10 kupcev? V tem primeru je visoka verjetnost, da boste delnico prodali po višji ceni, morebitni padec pa bo zelo omejen. V podobni situaciji smo se znašli danes na trgu. Čeprav se nam bo to v prihodnosti vrnilo skozi višjo inflacijo, bi bili iracionalni, če trenutne situacije ne bi obrnili sebi v prid. 

Še najhitrejše rasti so bile letos deležne tehnološke delnice. Ni presenetljivo, saj je bila ravno ta podjetja tista, od katerih je bil odvisen vsakdan ljudi med spomladansko zaporo svetovnega gospodarstva. Čeprav se situacija primerja z dogajanjem na vrhuncu dotcom balona, je trenutno stanje popolnoma drugačno. Če so bila vrednotenja pred pokom dotcom balona odvisna le od percepcije vlagateljev, vrednotenja sedaj odražajo poslovanje podjetij in investicije, ki so jih podjetja realizirala v zadnjih dveh desetletjih. Znašli smo se sredi četrte industrijske revolucije, ki sloni na razvoju tehnologije. Skladno s tem se je spremenila tudi struktura ameriškega gospodarstva in nenazadnje pomembnejših borznih indeksov. Še vedno pa bi lahko rekli, da je situacija v določenih pogledih absurdna: pet največjih ameriških delnic (Facebook, Amazon, Apple, Microsoft in Alphabet) predstavlja okoli 25 odstotkov indeksa S&P 500, preostanek pa odpade na ostalih 495 delnic znotraj indeksa. 

"Pametni denar" ponovno stavi na tehnologijo

Če gre verjeti pregovoru Follow The Money, potem ni dvoma da bo tehnologija tudi v prihodnje beležila robustno rast. Od začetka meseca, ko so hedge skladi množično stavili na padec tehnoloških delnic (najvišje short pozicije v več kot 10 letih), so sedaj obrnili ploščo in v tehnološke delnice prelili rekordne količine sredstev. Povečanje je bilo najvišje v zadnjih 13 letih in drugo najvišje v zgodovini. Najvišje smo beležili leta 1999 na vrhuncu dot-com balona.

Preberite tudi: Kaj lahko vlagatelji pričakujejo od ameriških volitev?

Velja pa opozoriti, da lahko v prihodnjih tednih pride do popravka tečajev delnic na razvitih trgih, saj svetovnemu gospodarstvu grozijo novi omejitveni ukrepi zaradi naraščanja števila okužb s COVID-19 in zaradi ameriških volitev, rezultat katerih je težko predvideti. Še najvišja verjetnost je, da še nekaj mesecev ne bomo vedeli, kdo je pravi zmagovalec volitev. Negotovost, ki smo ji priča, bo vztrajala še nekaj časa. 

Iz zapisanega je realno pričakovati, da bomo v prihodnjih mesecih priča višji nihajnosti trgov, morda tudi kakšni korekciji. Vendar naj na dolgoročni potencial razplet volitev ne bi imel vpliva. Vsekakor pa v prihodnjem obdobju ni priporočljiva prevelika izpostavljenost delnicam. Sredstva rajši razpršite tako med različne regije kot tudi med različne naložbene tipe.

Še bolje, posvetujte se z našimi strokovnjaki! Spadamo v sam vrh tako po znanju, kot tudi po produktih, ki vam jih lahko ponudimo. Nenazadnje v Sloveniji že 20 let postavljamo smernice na področju finančnega svetovanja. 

V primeru vprašanj pa pišite na miha.todurov@vzajemci.com.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja