Padec tehnoloških delnic je le 'pretres'. Kakšna pa so predvidevanja za naprej?

Članek slika

Tehnološki indeks NASDAQ 100 je ponedeljkovo trgovanje zaključil z več kot 26 -odstotnim minusom v primerjavi s preteklim letom. Nenaden upad visoko rastočih tehnoloških delnic, ki je bil na vrhuncu konec leta 2021, je na splošno veljal za precenjen. Povzročil je, da so nekateri analitiki izrazili zaskrbljenost glede tehnološkega zloma, podobnega padcu »dotcom balona«, ki je počil v letih 1999/2000. Po drugi strani pa so večji institucionalni vlagatelji optimistični glede nedavnih razprodaj globalnih tehnoloških delnic in pravijo, da je malo verjetno, da bo slednje povzročilo širšo krizo.

Tehnološki indeks NASDAQ 100 je zaključil ponedeljkovo trgovanje z več kot 26-odstotnim padcem v primerjavi s predhodnim obdobjem. V začetku tega meseca, potem ko je ameriška centralna banka Federal Reserve (FED) zvišala obrestne mere, so največja svetovna tehnološka podjetja v samo treh trgovalnih dneh izgubila več kot bilijon dolarjev vrednosti.

Tehnološke delnice so močno prizadele višje obrestne mere FED-a, saj FED in druge centralne banke po svetu želijo zajeziti hitro inflacijo z zaostrovanjem denarne politike. Medtem ko nekateri analitiki menijo, da je razpoloženje do tehnološkega sektorja na najslabši točki od »balona dotcom«, saj naraščajoče obrestne mere silijo podjetja, da postanejo dobičkonosna čim hitreje, izpostavljajo tudi, da za vlagatelje še vedno obstajajo dolgoročne priložnosti.

Rast tehnoloških podjetij, ki smo ji priča v zadnjih letih, ni enaka rasti tehnoloških podjetij pred 20 leti. Poznamo kar nekaj poslovnih modelov, ki so bili poslovni modeli samo na papirju. V zadnjih 20 letih pa se je izkazalo, da se v maloprodajnih, finančnih podjetjih itd. dogajajo resnične spremembe in ta trend se ne bo ustavil zaradi tega, kar vidimo trenutno. Vlagatelji morajo ohraniti dolgoročno perspektivo, kljub začasnemu pretresu tehnoloških delnic, saj so številna podjetja v sektorju še vedno trdna in zdrava. Ravni vrednotenja so se v bistvu znižale na vseh delniških trgih, vendar so dobički podjetij še vedno prisotni. To kar spremljamo sedaj, je le pretres na delniških trgih in je kratkotrajnega značaja. Ob zlomu v letih 1999 - 2001 so bila internetna podjetja brez prihodkov, brez zaslužka. V nekaterih primerih podjetja niso imela nič drugega kot poslovni načrt. Takšno podjetje sploh ne bi smelo vstopiti na borzo. Kot primer lahko omenim Netflix, ki ima 250 milijonov naročnikov. Morda ni vreden toliko, kot je bil vreden na trgu pred nekaj meseci, vendar je po mnenju določenih analitikov vreden zagotovo več kot je trenutna cena na borzi. Delnice Netflixa so se od začetka leta do danes pocenile za skoraj 69 %, medtem ko so delnice Amazona od začetka leta upadle za več kot 35 %. Veliko podjetij, katerih vrednosti so se v zadnjem času znižale, so dobičkonosna podjetja in morda je trg pretiraval s prodajami. Menim, da se med temi podjetji nahaja nekaj odličnih nakupnih priložnosti.

 

Vlagatelji smo navajeni, da je rast v tehnološkem sektorju nekje med 30-50 odstotki. Že ko je rast na 20 odstotkih, smo razočarani in si predstavljamo črne scenarije, ki bi lahko sledili. Tehnološki sektor ne bi smel biti merilo uspešnosti, saj so na splošno pričakovanja v tem sektorju izjemno visoka. Pri trenutnem pretresu je pomembno, da ostanemo relativno mirni in se osredotočamo na cilje, ki smo si jih zastavil na dolgi rok.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Centralne banke FED, ECB IN BOE dvignile obrestne mere

07.02.2023

J. Jaki

Od torka dražji bencin in dizel!

11.10.2022

J. Jaki