Ne bodite strokovnjak za vse!

Članek slika

Ste se kdaj vprašali, kako izbirate vaše investicije? Se zanašate na svoje znanje, ali se obrnete za nasvet na družinske člane, finančnega svetovalca, prijatelja, različne forume, Facebook, Twitter ali Tik Tok?

Obstaja toliko načinov vlaganja, kot je ljudi na tem svetu. Torej vsaj sedem milijard. Nekateri načini naj bi bili statistično boljši, drugi slabši, nekateri so definitivno hitrejši, drugi počasni in dolgočasni. Dejstvo pa je, da bo za posameznega vlagatelja deloval le tisti način, ki ga bo razumel, vzel za svojega in ga uporabljal.

Če veste, da na določenem področju niste strokovno podkovani, potem se tistega področja oziroma investicij izogibajte. Ali pa imejte na omenjen delu investiranih malo sredstev. Nenazadnje se sami ne boste lotili operacije slepiča, če ste po izobrazbi programer. Zato je smotrno, da se investicij v nepremičnine na Hrvaškem ne lotevate sami, temveč poiščete strokovnjaka.

Na naši internetni strani lahko dnevno prebirate novice iz finančnega sveta, smernice pa so namenjene temu, da vam ponudimo univerzalno uporabne odgovore in informacije, zato se trenutnega dogajanja le redko dotaknemo. Investiranje je že po naravi dejavnost, ki zahteva daljši časovni pogled.

Najpogostejše vprašanje, ki ga dobimo svetovalci, je, s katero naložbo se bo dalo največ oziroma najhitreje zaslužiti. Kdor vam na to vprašanje odgovori s specifično delnico, kriptovaluto, opcijo, plemenito kovino ali katerokoli drugo naložbo, nima pojma, o čem govori.

Edini pravilni odgovor je, da tega nihče ne ve in ne more vedeti. Izogibajte se takšnih “svetovalcev”, saj ste na ta način naredili že polovico dela, ki je potrebno za dobro investiranje. V drugem koraku se nato vprašajte, kaj želite z investicijo doseči. Če se želite izogniti ležarninam, vam s sredstvi ni potrebno skočiti v najbolj tvegane naložbe. Za del portfelja je lahko ustrezen že razpršen mešani vzajemni sklad, ostalo pa imate na banki.

Če bi radi imeli ob nižjim tveganjem potencial vsaj majhnega zaslužka, je lahko kombinacija vzajemnih skladov, slovenskih delnic in denarja na bančnem računu primerna kombinacija. Če želite pasiven dohodek, potem razmišljajte v smeri državnih ali podjetniških obveznic, dividendnih delnic in nepremičnin za oddajo. Če si želite višjega potencialnega zaslužka, potem lahko investirate v delnice mladih podjetij, kriptovalute in igre na srečo. Zavedajte pa se dejstva, da z vsako naložbo sprejmete tudi tveganje izgube dela investicije. Iz opisanega se lepo vidi, da smo vam predlagali več kot eno naložbo, kar je osnovno vodilo pri našem delovanju.

Cilj investiranja je grajenje portfelja naložb, saj obstaja velika verjetnost, da se bodo posamezne naložbe obnašale bistveno slabše, kot si v trenutku investicije želite, ali pa sploh predstavljate. Portfelj pa se lahko kljub neljubim dogodkom po drugi strani obnaša tako, kot ste si želeli, saj lahko druge naložbe naredijo bistveno večji donos, kot ste sprva predvidevali. Naložbe naj bodo nizko‐ ali nekorelirane, posamezni delež pa naj bo dovolj nizek, da vas izguba dela investicije ne bo zaznamovala za vse življenje. Nekateri prenesemo ogromna nihanja, drugi ne smejo na izgubo niti pomisliti, zato je slednje potrebno upoštevati pri izračunih tveganja in potencialnega donosa.

Ste opazili, da smo napisali potencialni donos? Ves donos v investicijah je potencialen donos, dokler se ne realizira na vašem bančnem računu. Pa še takrat vas čez nekaj mesecev po denarnici udarijo davki. Po davkih pa lahko govorimo o realnem donosu, ki je pri večini investicij bistveno nižji, kot smo v začetku predvidevali, na nekaj posameznih investicijah pa bistveno višji. Da boste lahko nekoč v prihodnosti občutili veselje pozitivnega presenečenja, pa morate igro investiranja igrati dovolj dolgo in z dovolj poskusi. Igrajte jo z nami.

David Vegelj je predsednik Naložbenega odbora Vzajemcev. V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Kakšna razporeditev portfelja med različnimi naložbami se Naložbenem odboru Vzajemci Skupina trenutno zdi zanimiva? Izvedite na srečanju z našimi strokovnjaki. Svoj termin si lahko rezervirate prek spletnega obrazca. 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja