Naložbeni odbor: V poletnih mesecih na stranskem tiru

Članek slika

Prišel je trenutek, ko se nam zdi smiselno poletje preživeti na varnem. Umikamo se lahko v tri smeri: denarni trg (zagotovljena negativna ničla), obveznice (+/- 1%) ali mešani skladi za ne povsem konzervativne vlagatelje.

Luka Guštin je predsednik Naložbenega odbora Vzajemcev, [email protected].

Za seboj imamo na splošno dober mesec, ki pa so ga skazili nekateri neprijetni dogodki: Rusija se vleče še iz prejšnjega meseca, Turčija dosega dno za dnom, najbolj boleč pa je bil italijanski udarec finančnemu sektorju. 

Izrazito silovite reakcije trgov nakazujejo na to, da smo v nevarnem območju. Splošni bikovski trend traja že dolgo, bliža se poletje (ki je v večini primerov za kapitalske trge slabo), trgi reagirajo na vse, kar se jim servira. Zato počasi prihaja v poštev začasen umik iz delniških trgov. Da ne bo pomote, makroekonomski podatki so še vedno dobri in ne pričakujemo kakšnega sesutja ali recesije! Je pa poletje krasno obdobje za korekcije. Ne vemo, če bo, le verjetnost je nekoliko večja, kot sicer! Poleg tega bomo vsi po malem na dopustih, tako stranke, kot svetovalci in bo reakcijski čas posledično daljši.

Razviti trgi

Skladno z napovedmi (in upanji) prejšnjega meseca so ameriške delnice res postregle z dobrimi rezultati. Tudi nove trumpizme (carine) je trg prežvečil in izpljunil. Le italijanske težave so pljusknile čez Atlantik in malo pokvarile idilo, še posebej na finančnem sektorju. Makro podatki so še vedno zelo dobri. A, kot smo povedali že v prvem odstavku, približuje se poletje. Julija sledijo rezultati podjetij in letvica je bila v prvem kvartalu postavljena zelo visoko.

Za razliko od meseca prej, se je tokrat pokazalo, zakaj je v EU več potencialnih tveganj, kot na ostalih razvitih trgih. Zgodijo se volitve v Italiji in na površje priplavajo razni odpadki. Kljub temu, da je za Italijo postalo normalno, da zamenjajo vlado ob vsaki polni luni in da se po vsakih volitvah komaj kaj zmenijo do naslednjih, so se ponovno pojavili strahovi za prihodnost valute ter prezadolženost posameznih članic (npr. stare znanke Grčije). Če smo že pri ZDA postali previdni, smo tu še bolj. 

Vmes se bo Trump predvidoma še pomenil z edinim Korejcem, ki ima slabši frizuro od njega, FED pa bo predvidoma dvignil obrestne mere. Teren je torej dober za korekcijo, a še enkrat: ni nujno, da bo do nje tudi dejansko prišlo! 

Trgi v razvoju

Pri Aziji v naložbenem odboru nismo popolnoma enotnega mnenja. Še vedno velja, da je makro slika izjemna. Tudi carine in podobne neumnosti so nekako prebavljene, valuta se krepi. Če se še oba glavna Korejca kaj pametnega dogovorita, bo vse kot v pravljici. Vsi pogoji za rast so torej prisotni. Po drugi strani pa je iluzorno pričakovati, da bi ob morebitni korekciji v ZDA oz. na razvitih trgih, Azija to prestala brez posledic. 

Če pogledamo na trge, ki so nam bližje, velja izpostaviti Turčijo in Rusijo. Pri prvi ocenjujemo, da smo že blizu dna, čeprav nadaljnji padci še niso izključeni. Pri drugi pa velja izpostaviti, poleg očitne podcenjenosti, svetovno prvenstvo. Če malce špekuliramo: v zadnjih 20+ letih je delniški trg države, ki je gostila svetovno prvenstvo v nogometu, kratkoročno močno rasel. 

Slovenija in okolica

Volitve so za nami in rezultat bi na vsaki normalni borzi povzročil vsaj nezadovoljstvo, če ne kaj drugega. Ker pa ne govorimo o normalni borzi, se ni zgodilo nič in tudi dvomimo, da se bo. Priporočilo ostaja enako kot prejšnji mesec: glede na vrednotenja in nizko korelacijo z globalnimi trgi, je področje zanimivo. Če ne drugega, lahko pričakujemo lepe dividendne donose delnic, ki jih imajo skladi v portfelju. Velja tudi za Balkan.

Kaj torej z naložbami? 

Prišel je trenutek, ko se nam zdi smiselno poletje preživeti na varnem. Umikamo se lahko v tri smeri: denarni trg (zagotovljena negativna ničla), obveznice (+/- 1%) ali mešani skladi za ne povsem konzervativne vlagatelje. Ostali pa se naj držijo naložb, ki imajo nižjo korelacijo z razvitimi trgi. V segmentih alternativnih naložb je že skoraj nujno imeti naložbe, povezane z nepremičninami. Kot dober dodatek k temu pa je kombinacija z investiranjem v obnovljive vire energije.

Usmeritve za upravljanje portfelja po smernicah naših strokovnjakov na mesečni ravni prejemajo vse naše stranke, ki imajo sklenjeno pogodbo o Naložbenem svetovanju. Če bi le-te radi izkoristili tudi vi in s tem optimizirali in stabilizirali rast vašega portfelja, imate možnost naročila enoletnega prejemanja Naložbenih smernic. Za več informacij pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja