Naložbeni odbor: Pravi trenutek za previdnost

Članek slika

Po dveh mesecih rasti in precej agresivnega portfelja smo na podlagi našega modela ugotovili, da je čas, da se malce potegnemo nazaj.

Ste že kdaj zavestno skočili v prenizko vodo? Ste prehitevali na nepreglednem delu ceste? Zabrusili kakšno izjavo osebi, ki vas je sprovocirala? Kupili izdelek, ki ga v resnici niste potrebovali? Investirali v naložbo, ki je bila že na daleč preveč "donosna" in "garantirana"? Upoštevali mnenje osebe o kakršnikoli zadevi, čeprav ste vedeli, da o tej zadevi nima pojma? Ste, kajne? Vsi smo, ampak eni si tega ne bodo nikoli priznali, drugi pa vemo, da smo v tistem trenutku naredili neumnost, ki bi jo lahko enostavno preprečili.

Definicija neumnosti je prezrtje ali zavračanje vidno pomembnih informacij pri sprejemanju odločitev. Neumnost ni, če se odločate na podlagi premalo informacij, ampak da se odločate na podlagi dovolj informacij, pa vam ego ne dovoli, da bi se vaša odločitev spremenila, čeprav vsi podatki kažejo na to, da je vaša odločitev nepravilna.

Pomembna beseda je ego, saj je ego tisti, ki preprečuje, da bi spremenili odločitev. Nekateri temu pravijo načelnost, drugi konsistentnost, mi pa menimo, da je vztrajanje na očitno napačni odločitvi čista neumnost. Posledice nosite sami. 

Zdaj, ko vemo, kaj je neumnost pa se moramo vprašati, kako jo preprečiti. Da jo lahko preprečimo, moramo poznati vzroke, ki vplivajo na sprejemanje neumnih odločitev. Prvi razlog je hitenje. Dokaj smiselno, kajne? Hitenje in odločanje v omejenem času je skoraj recept za to, da boste naredili neumnost, zato si vzemite čas. Drugi razlog, da pride do slabih ali neumnih odločitev, je, da sprejemate odločitve izven svojega kroga kompetenc in/ali izven svojega normalnega okolja. Če ste mizar, se verjetno ne boste odločali o tem, kdaj je potrebno nekoga operirati. Podobno se, če ste finančni svetovalec, ne boste odločali, kateri les je najprimernejši za glavni nosilec v vaši hiši. Tukaj je potrebno dodati še, da je sprememba rutine lahko velik no-go za pomembne odločitve. Predstavljajte si, da zamujate na letalo v tujini in da ne poznate lokalnega jezika. Boste pozabili potni list? Tretji razlog za slabe odločitve je, da ljudje radi mislimo, da množica vedno ve več kot posameznik, saj nekako prenesemo odgovornost izven sebe na skupino. Zato se odločajte sami. Poslušajte množico, ampak odločajte se sami. Ker smo ljudje čredna bitja, je to narediti težje, kot mislite. Četrti razlog je preobilica informacij, ki nam ugrabijo možgane. Multitasking je velik problem, zato se ga v trenutku pomembnih odločitev izogibajte. Veliko pomembnih direktorjev ima asistente ravno zato, da asistenti sprejemajo majhne, dnevne, nepomembne odločitve, ki samo mešajo možgane, da lahko na drugi strani pomembne odločitve sprejemajo sami. Peti razlog je psihična in/ali fizična utrujenost, kar pomeni, da po celonočnem žuranju nikar ne hodite v Las Vegas in se tam poročajte. Bi se strinjali, da vas operira kirurg, ki je pravkar zaključil 12-urno operacijo? Šesti razlog je intenziven fokus, ki pomeni, da v trenutku, ko ste fokusirani na eno stvar, ne smete oz. sploh ne morete razmišljati o drugi pomembni odločitvi. Sedmi razlog pa je prisotnost eksperta oz. če ste vi ekspert. Če je prisoten ekspert, smo ljudje prepričani, da do neumnosti ne more priti, ampak tudi eksperti so/smo samo ljudje. Z istimi problemi kot vsi ostali. Ne boste verjeli, ampak tudi profesorji ekonomije naredijo velike neumne odločitve v financah. In tudi finančni svetovalci nismo imuni na ta problem. 

Sedaj pa se vprašajte, kako vam prodajajo finančne produkte. Se oglasijo popoldan po vaši naporni službi (fizična utrujenost), kjer delate v razvoju novega elektromotorja (kompetence), pokažejo vizitko s tisoč nazivi (ekspert), njihova ponudba je časovno omejena (hitenje), naložba se nahaja na drugem koncu sveta (kompetence), omenijo, da vaši prijatelji zadevo že imajo (množica), in vam pozornost usmerjajo na "garantiran" donos (fokus), rizika in stroškov pa ne omenjajo? Zraven seveda kažejo še tisoč in en papir (preobilica informacij) ter uporabljajo izraze, ki jih še nikoli niste slišali.

Dejavniki neumnosti so nenavadno podobni dejavnikom učinkovitega prepričevanja, o katerih pa smo že pisali. Da boste teh neumnosti naredili čim manj, pa smo tukaj mi.

Po dveh mesecih rasti in precej agresivnega portfelja smo na podlagi našega modela ugotovili, da je čas, da se malce potegnemo nazaj. Znižali smo delež delniških naložb in povečali delež obvezniških, mirnejših naložb. Tudi razpoloženje vlagateljev podpira naš pogled, saj postajajo preveč optimistični. Seveda nismo šli iz ene skrajnosti v drugo, saj menimo, da je likvidnosti še vedno dovolj, postajamo pa bolj previdni. 

Zadnji izvod mesečnih smernic lahko prejmete ob prvem srečanju z našimi strokovnjaki. Rezervirajte si svoj termin z našimi svetovalci preko spletnega obrazca.

David Vegelj je predsednik Naložbenega odbora Vzajemcev. V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja