Naložbeni odbor: Nore napovedi za leto 2018

Članek slika

Obstaja že tradicija, da analitiki v začetku vsakega leta napovedujejo dogodke, ki bodo zaznamovali novo leto. Obstaja pa tudi tradicija napovedovanja norih dogodkov, za katere obstaja precej nižja možnost realizacije. Tako bomo letos z našimi norimi napovedmi predstavili zelo (s poudarkom) nerealno napoved najbolj črnega scenarija za leto 2018.

1. Vojaški spopadi na Bližnjem Vzhodu
Politične negotovosti in novi spopadi na Bližnjem Vzhodu bodo vplivale na močno rast cen nafte, ki bodo dosegle raven med 80 in 100 dolarji za sodček. 

2. Politična negotovost v EU / svetovna korekcija
Ker bodo cene surovin močno poskočile, se bo nenadoma okrepila tudi stopnja inflacije v EU. ECB se bo znašla v veliki dilemi zaradi monetarne politike, saj v 2018 ne bodo še nič konkretnega naredili in bo obstajala velika nevarnost spet prepoznega ukrepanja. ECB preuranjeno dvigne obrestno mero, zahtevane donosnosti obveznic strmo zrastejo, sesuje se obvezniški trg in se odpre pot v novo recesijo. Posledica bo hiter padec tečajev, korekcija pa se bo prenesla tudi na druge trge. 

3. Ruske sankcije se bližajo koncu
Trump izziva EU in Rusijo, zato EU predlaga ukinitev sankcij, kar privede do močne gospodarske rasti in posledično ruske borze.

4. EUR / USD blizu paritete
Politična negotovost v EU in hitrejša rast inflacije od pričakovane bosta znižali vrednost EUR proti USD najmanj do 1,05. Začelo se bo v evropskem parlamentu z nasprotovanjem držav iz Južne, Srednje in Vzhodne Evrope predlaganim reformam. Pobudniki "protestov" bodo Madžari in Poljaki.

5. Nadaljevanje politične krize tudi v ZDA
Delniški trg v ZDA v prvi polovici leta beleži nadpovprečno rast (do 30%). V drugi polovici leta, v luči političnega dogajanja v EU in na Bližnjem Vzhodu, se okrepijo pozivi k odstavitvi Trumpa. Zaradi dogajanja, povezanega s procesom, sledi še večji padec na delniških trgih ter padec tečaja EUR / USD do 1,30. 

6. Kriza na trgu kriptovalut
Bitcoin zraste do 50.000 USD, ZDA, Rusija in Kitajska pa se odločijo za drastične omejitve oz. prepoved kriptovalut. Nato se izkaže, da so ceno Bitcoina napihovali hedge skladi in ga nato shortali – cena pade krepko pod 1.000 USD.

7. Rast Ljubljanske borze
Cinkarno Celje bo prevzel tuji sklad, kar bo pozitivno vplivalo na rast vseh delnic indeksa SBI TOP. K rasti likvidnosti in indeksa pomembno prispeva tudi zaveza nove slovenske vlade glede prodaje večjega števila državnih podjetij. Naslednji na vrsto za prodajo sta NLB in Telekom Slovenije. SBI TOP leto zaključi več kot 50% višje. 

8. Večja korekcija na trgu skladov zasebnega kapitala
Medvedji trend in nižja likvidnost na trgih bosta povzročila večje padce tudi na trgu skladov zasebnega kapitala. Na sekundarnem trgu bo vrednost sklenjenih poslov znova rekordna, padci pa bodo predstavljali izjemne priložnosti. Večji del poslov bodo sklenili skladi skladov, del obstoječih pa bo propadel oz. beležil hude padce.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja