Največje vlagateljeve napake

Članek slika

Vedenje oz. napovedovanje pravega trenutka za prodajo ali nakup delnic in ostalih naložb ni eksaktna znanost. Obstajajo samo indikatorji oz. kazalci, ki nas na to opozarjajo in v kolikor jih poznamo in razumemo, si bomo lahko z njihovo pomočjo povečevali vrednost premoženja.

Učiti se iz napak drugih, je lahko zelo uspešna strategija. Na tak način se bomo izognili napakam, ki so jih naredili drugi. Včasih je to sicer težko. Pogosto je to povezano tudi s karakterjem vlagatelja. Pred časom je to dejstvo v nekem pogovoru, ko smo razpravljali, ali je več vredna lastna izkušnja ali izkušnja, ki si se jo naučil iz  knjige, lepo povzel moj prijatelj: »Je že res, da osebna izkušnja »velik« šteje, »sam prjatu«, ne rabiš »it« v vojno, da bi »vedu«, da je to slabo«.

V kolikor cene delnic solidnega podjetja, v katere ste vložili svoje prihranke, prično drseti navzdol, poiščite vzroke. Vprašajte se, kaj se dogaja s panogo, v kateri to solidno podjetje posluje.

Zapomnite si, da je potrebno obdržati trezno glavo tudi potem, ko ste že investirali svoj denar v izbrano naložbo. V kolikor ugotovite, da ste naredili napako oz. se je zgodilo nekaj, kar pri svoji analizi niste mogli predvideti, ali pa ste preprosto spregledali, ukrepajte s trezno glavo. Ne vztrajajte v naložbi samo zaradi svojega ega, ker si ne želite priznati, da ste zmotljivi. Naložbe se znebite, čeprav se vam zdi škoda, ker ste vložili preveč časa in truda v njeno izbiro. Na svojo naložbo ne smete biti čustveno navezani, podobno kot je pametno in koristno za vas, da partnerja, ki vas je zapustil, čimprej pozabite.

Smisel investiranja je, ustvarjanje dejanskega dobička, ki ga lahko občutite v denarnici in ne zbiranje denarja in napihovanja svojega ega ob pogledu na stanje vašega portfelja.

In zadnje, a nič manj pomembno. Brez znanja ne bo rezultatov oz. bodo slednji odvisni od vaše sreče. Berite knjige in članke uspešnih investitorjev in »traderjev« oz. trgovcev ali pa, če želite, špekulantov. Take vsebine so neizčrpen vir znanja in izkušenj. Na gibanje finančnih trgov vpliva mnogo dejavnikov, a samo če ste pripravljeni vložiti čas in trud v njihovo raziskovanje, boste pripravljeni oz. dovolj izkušeni, da boste poželi dobičke in se izognili izgubam.

Zato objavljamo serijo štirih člankov, ki predstavijo največje vlagateljeve napake.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Bo Bernanke imel živce in srečo Djordjevića?

15.11.2010

G. Zorman