Naj strah ne zniža vaših prihodnjih donosov

Članek slika

Vsi smo rasisti, ksenofobi, homofobi ali pa imamo določene manjše ali večje predsodke.

Dajmo zapreti vsako mamico, ki se z otrokom sprehaja na svežem zraku. Dajmo zapreti vsako osebo, ki se odpravi v naravo. Kako si sosed drzne pozdraviti soseda in spregovoriti nekaj besed, namesto da bi ga prijavil policiji ker je šel iz hiše? Dajmo kar začeti sami pretepati ljudi, ki čakajo v vrsti pred trgovino. Ali pa še bolje, dajmo razbiti vse trgovine! Ali pa bližnje sorodnike, ki si drznejo priti na kosilo.

Vas je strah okuženih s koronavirusom? Se na ulicah odmaknete dodatni meter? Ste nezaupljivi do ljudi, ki kritizirajo dejanja vlade? Ali na upokojence, kot najbolj ogroženo vrsto, gledate zaničevalno, ker moramo zaradi ukrepov ustaviti naša življenja? Se vam zdi pravilno, da dobijo solidarnostni dodatek, čeprav pokojnine niso nižje? Kaj pa migranti? Se jih bojite, ker vam lahko ukradejo službo? Posilijo hčerko ali pretepejo sina? Pa podjetniki, ki želijo hitrejše reakcije vlade in čim prejšnjo sprostitev omejevalnih ukrepov? Vas motijo in jih prezirate, ker je kapital močnejši od človeških življenj? Ste zadovoljni z odzivi Nemcev, ker ne podpirajo izdaje korona obveznic, ki bi pomagale določenim državam? Domnevam, da nekatere med vami motijo javni uslužbenci, ker živijo v svojem balončku in se pritožujejo nad manjšim znižanjem plače, medtem ko vi ali vaša družina sploh nimate več posla. Kaj pa otroci kot super prenašalci, vas motijo? Ali pa tujci na splošno, ker lahko povzročijo hitro širjenje virusa? Nedeljski pohodniki, ki kršijo odloke? Bi jih kar zaprli, kajne? Kaj pa manj razgledani, ki tudi v tem času širijo teorije zarot po socialnih omrežjih? Kakšna čustva vas preplavljajo, ko se srečate s katerim od zgoraj navedenih primerih?

Vsi smo rasisti, ksenofobi, homofobi ali pa imamo določene manjše ali večje predsodke. Seveda prejšnji stavek ni vedno povsem resničen, ampak v trenutni situaciji kar dobro opiše dnevno dogajanje po svetu. Dovolite nam, da obtožbo postavimo v kontekst in jo zaokrožimo.

Izogibajmo se strahu

Dogajanje zaradi strahu pred koronovirusom spominja na stanje, ki lahko pripelje do resnično nezaželenih dogodkov, zato tudi pišemo ta članek. Da vas pripravimo na to, da mogoče ni potrebno upoštevati vseh naših določenih čustev. Še posebej se poskušajmo izogibati strahu. Vemo, da je to skorajda nemogoče, ampak vsaj poskusimo.

Ko nas je strah, se naš razumski del možganov izklopi, vajeti pa prevzame primarni, nagonski del možganov, ki ga je mogoče izredno enostavno zmanipulirati, da verjame tisto, kar si nekdo želi. Strah je sovražnik razuma. S prestrašenimi posamezniki ali pa celotno prestrašeno družbo pa lahko upravlja tisti, ki se tega zaveda. Trenutna situacija je šolski primer tega. Ne bom se spuščal v podrobnosti, ampak globalno gledano so ukrepi nesorazmerni temu, kar se v resnici dogaja. Toda vrnimo se k strahu. Da nas ne nadvlada in obvlada, je potrebno njegov vpliv zmanjšati. Strah moramo torej omejiti. Ampak kako to storiti?

V osebnih financah to storimo z razpršitvijo premoženja med nekorelirane naložbe in z investiranjem le tistega premoženja, ki ga ne potrebujemo za preživetje. Tako nas dnevni nihaji ne bodo preveč skrbeli, hkrati pa bomo imeli na voljo dovolj sredstev za nenapovedane omejitve, izgubo službe ali druge neprijetne situacije. Navsezadnje so točno take situacije razlog, zakaj varčujemo.

Za obvladovanje strahu na področju osebnega zdravja lahko prenehamo kaditi, piti in se začnemo dovolj gibati ter zdravo jesti. Če začnete še meditirati, da umirite um, ste naredili že vse, kar je v vaši moči. Ne-spremljanje medijev in socialnih omrežij tudi pomaga. Dodajte še ljubeče odnose in v tem trenutku upoštevajte socialno distanco in smo kot družba na pravi poti, da virus obvladamo, sebe pa pri tem ne uničimo.

Strah pred izgubo službe lahko znižamo s proaktivnostjo, mreženjem in izobraževanjem. V poslovnih odnosih smo lahko bolj direktni, diplomatski in pošteni, zato se nas bodo poslovni partnerji spomnili in nam pomagali takrat, ko bo hudo.

Predvsem pa se poskušajmo o vsaki stvari pozanimati pri ljudeh, ki naj bi o tem nekaj vedeli. Zato ne sprašujte frizerja o statistiki, ne sprašujte pravnika o financah in ne sprašujte osebnega finančnega svetovalca o svojem zdravju.

Vse opisano vas bi moralo vsaj malce pomiriti. Strah se da obvladati. Obvladan strah pa pomeni, da se lahko boljše (pravilneje) odločate. In odločitve v takih časih, kot so današnji, so pomembne.

Ne pustimo se zaradi strahu pred koronavirusom spustiti na tako nizko raven, da bomo zanikali ali omejevali človekove in državljanske pravice, pravico do varnosti in svobode. Ne postanimo ksenofobi, rasisti ali homofobi samo zato, ker se počutimo ogroženi. Proti virusu se moramo boriti vsi skupaj, pri čemer pa ne smemo pozabiti, da smo še vedno ljudje.

Dolgujem pa vam še razlago, zakaj sem napisal, da smo vsi rasisti, ksenofobi, homofobi oziroma imamo določene predsodke. Ne pravim, da smo v resnici res to, pravim pa, da če vas dovolj prestrašim, boste v določenih situacijah to postali. Brez izjem. Danes je ena izmed takih situacij, zato bodite pozorni!

Trenutek za investicije je pravi

Naše osnovno delo pa ni, da smo filozofi, ampak da vam pomagamo pri tistemu delu obvladovanja strahu, kjer smo dobri in kjer imamo znanje. Pri financah. V preteklem mesecu smo doživeli najhitrejši padec v zgodovini borznih trgov, saj so borzni indeksi v treh tednih povprečno izgubili okrog 30% vrednosti. Ne znamo napovedati prihodnosti, ampak taki padci so redki in jih je smiselno izkoristiti, zato začnite investirati. Malce se že ponavljamo, ampak ti časi so primerni za investiranje. Vemo, da bo gospodarstvo še trpelo, vemo, da bo brezposelnost velika, vemo, da bodo podjetja po vsem svetu šla v stečaj, ampak svet se ne bo popolnoma ustavil. Še vedno bo potrebno jesti, se obleči, priti na delo, vzgajati otroke, potovati, graditi in spati. Gospodarstvo bo preživelo. Čas za investicije je sedaj, zato smo se v izbiri naložbenega odbora postavili na agresivnejšo stran in povečali delež delniških naložb v našem portfelju. Nobene potrebe ni po tem, da v delniške naložbe skočite na glavo, obenem pa ne čakajte preveč. Postopoma začnite dokupovati vse vrste naložb, pri čemer ste lahko bolj izpostavljeni delniškim naložbam.

David Vegelj je glavni upravitelj alternativnih skladov upravljavca alternativnih investicijskih skladov JonatanMars d.o.o. V primeru vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja