Milijardno premoženje, dividend pa le za prgišče

Članek slika

Glede na to, da si je AUKN za svoj najpomembnejši cilj zadala dosego ravni korporativnega upravljanja, ki bi "državnim" družbam pomagal dosegati boljše poslovne rezultate ter posledično povečanje premoženja države, tako z vidika dividend kot vrednosti kapitalske naložbe, smo preverili, kako so družbe poslovale od leta 2008 in koliko dividend so prinesle državi oziroma njenim družbam.

Ne le, da so delnice "blue chipov" Krke, Telekoma Slovenije, Petrola, Luke Koper in Nove KBM v zadnjem letu izgubile dobršen del svoje vrednosti na borzi, izkoristek države in njenih družb iz naslova dividend je vsako leto nižji. Če so predlani le iz omenjenih naložb, trenutno vrednih več kot milijardo evrov, prejeli dobrih 40 milijonov evrov, pa bo letošnji izkupiček predvsem zaradi visoke izgube Telekoma za skoraj dve tretjini nižji.

Katera družba, če sploh, bo morala v državni proračun zagotoviti na desetine "manjkajočih" milijonov evrov, ni znano. Lani je sicer ta čast pripadla Pošti Slovenije, ki je edinemu lastniku izplačala 23 milijonov evrov (v letu 2009 devet milijonov evrov), in Gen energiji, ki je državi zagotovila 27,3 milijona evrov dividend (leto prej 7,3 milijona evrov). Resda sta družbi lani znova ustvarili več kot 16 oziroma 30 milijonov evrov čistega dobička, vendar ju je agencija AUKN pred meseci prisilila v nakup dokapitalizacijskih delnic Nove KBM.

Da se v proračun zliva vedno manj dobičkov, pa četudi Krka in Petrol višata dividende, je krivo tudi katastrofalno poslovanje nekaterih največjih "državnih družb". NLB, Luka Koper, Slovenske železnice, Telekom, Adria Airways, Hit in še nekateri so namreč v zadnjih dveh letih ustvarili visoke izgube, posledično pa morali tudi delničarjem odreči dividende.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Hrvati kupujejo slovenske blue chipe, naši obveznice in depozite

04.02.2014

T. Modic

Visoka izpostavljenost slovenskih bank in zavarovalnic do držav PIIGS

16.06.2011

T. Modic