Majhne ovire do velikih sprememb!

Članek slika

Živimo v času, ko imamo na dosegu roke vse znanje tega sveta, ko lahko pridobimo informacije skoraj da v istem trenutku kot nastanejo. Pogosto nam pogled na svet krojijo vplivni posamezniki in njihova socialna omrežja. Če je aktualen Covid, smo vsi epidemiologi, vsi vemo, kako ustaviti epidemijo in to svoje mnenje delimo prek socialnih omrežij s celim svetom. Pa res vse vemo? Ko je aktualna inflacija, vsi s svojimi sredstvi drvimo k nepremičninam in hkrati obsojamo podjetja, ki “služijo” na naš račun, čeprav s svojimi dejanji tudi sami spodbujamo inflacijo. Nestrinjanje delimo na vseh mogočih kanalih, in pogosto so prsti bistveno hitrejši od glave. Podobno je seveda na vseh področjih, kjer lahko svoje mnenje deli čisto vsak posameznik. Naj vas spomnim na različne forume in facebook skupine.

Ali je to pravi način? Ali je prav, da informacije iščemo brez filtra? Da te iste informacije ne preverimo na različnih kanalih in s pomočjo verodostojnih virov. Ali je prav, da se na provokacijo odzovem v istem trenutku, ko so čustva še razgreta. Ali je prav, da zaupamo “znani” osebi, čeprav ne znamo oceniti kaj je res in kaj ni. Ne vemo, kdo to osebo financira, niti kakšni so njeni interesi?

 

Vem, da so zgoraj navedena hipotetična vprašanja, ki pa jih naši bralci razumete. Obenem sem prepričan, da smo dobro poučeni, se znamo obvladati in imamo dovolj znanja za pravilno iskanje informacij. Po drugi strani pa smo samo ljudje, s svojimi čustvi, prepričanji, vrednotami, izkušnjami in hotenji. 

 

Napisano poskušajte gledati skozi prizmo dogajanja v svetu. Zakaj se dogajajo vojne? Kako je mogoče, da ljudje vzamejo kredit za nakup kriptovalute? Slednja potem propade in kar naenkrat vsi kličejo k regulaciji. Zakaj nekateri ne nosijo mask, čeprav je znanost v ozadju enostavna? Zakaj se drugi ne cepijo, čeprav so številke nedvoumne?

 

Ali je hiter dostop do nefiltriranih informacij, v kombinaciji s čustveno komponento ljudi in z omejenimi znanje v resnici slaba kombinacija? Nevarna kombinacija?

 

Moje mnenje je, da vsekakor je. Življenje je kompleksno, polno naključij, na marsikatero vpliva sreča in nepredvidljivi zunanji faktorji. Zato smo si ljudje omislili bližnjice, ki nam omogočajo preživetje v svetu, kjer je prevelika količina informacij postala preveliko breme. Bližnjice pa nam pogosto ne koristijo, kvečjemu nam delajo škodo. Materialno, finančno, čustveno ali fizično škodo. Teh bližnjic se ne moremo znebiti, saj lahko v nasprotnem primeru pregorimo. Lahko pa jih postavimo tako, da nam koristijo, ne pa škodijo.

 

Proti temu se lahko borimo tako, da jasno določimo, katere informacije so za nas pomembne in kje jih bomo dobili. V financah to preprosto pomeni, da beremo več strokovne literature in relevantne medije ter manj forumov. Da v roke vzamemo brezčasne knjige o investiranju. Da preberemo letno poročilo podjetja in ne sledimo slepo tvitu neznanega “analitika”. Da pobrskamo po zakonodaji, namesto da za mnenje sprašujemo frizerko.

 

Preobilju infomacij se lahko izognemo tudi tako, da se odločimo katere osebe imajo znanje in izkušnje.So kredibilen vir, kjer lahko pridobivamo dejstva in mnenja. Več Warrena Buffetta, manj pop zvezdnic. Več priznanih epidemiologov, manj zdolgočasenih laikov na forumih. Več zdravnikov in trenerjev, manj udeležencev raznih resničnostih šovov. 

 

Hkrati pa lahko v svojem življenje uvedemo ovire, ki jih moramo preseči če hočemo narediti kakšno “neumnost” in več enostavnih na poti nastavljenih rešitev za “dobre, pozitivne” navade, aktivnosti in dogodke. Za prijavo v facebook uporabite dvonivojsko avtentikacijo in iz lastnih izkušenj vam povem, da ga boste obiskovali manj. Sladkarije skrijte v zaklenjeno omaro in avtomatsko boste pojedli manj sladkorja. Na mizo postavite košaro s sadjem in kar naenkrat boste pojedli več sadja. V brskalnikih ne shranjujte gesel in čez noč boste manj obiskovali določene internetne strani. Za varčevanja si vzpostavite trajnike, za zapravljanje pa si denar iz osebnega računa prenakažite na varčevalni račun. En majhna ovira lahko popolnoma spremeni naše obnašanje. Postavite si enostavna, hitro razumljiva in uporabna navodila in v življenju vam bo mnogo lažje.

 

Warren Buffett uporabljat tak pristop pri ocenjevanju ljudi, ki bi lahko vodili njegova podjetja. Vpraša jih, ali so fanatiki za posel, in samo osebe s strastjo, vizijo, pogumom in odločnostjo lahko suvereno odgovorijo na to vprašanje. Pravilen odgovor je samo eden. Warren ima za zaposlovanje postavljeno enostavno, hitro razumljivo in uporabno navodilo. Bodite kot Warren tudi za druge izzive v svojem življenju.

 

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja