Lyncheva strategija rasti Fidelity Magellana

Vlaganje v rast podjetij (Growth investing)

Članek slika

Strategija vlaganja v rast podjetij temelji na predpostavki, da moramo, če želimo doseči največji možni donos naložbe, poiskati delnice podjetij, ki najhitreje povečujejo dobiček in prihodke.

Torej vlagatelji v rast v nasprotju z vlagatelji v vrednost podjetij iščejo najbolj kakovostne delnice, ki jih lahko najdejo na nekem trgu. Od tega jih ne odvrne niti dejstvo, da so take delnice običajno drage.

Koliko plačati za rast podjetja?

Najpomembnejše vprašanje pri tej strategiji je, koliko plačati za rast podjetja. Povsem jasno je, da podjetje, ki povečuje dobiček z več kot 30-odstotnimi letnimi stopnjami, ne more biti poceni. To pomeni, da bo imela taka delnica visoke vrednosti kazalnikov P/B, P/E, P/S in običajno sploh ne bo izplačevala dividend ali pa bodo te v primerjavi s tržno ceno zelo nizke.

Peter Lynch z uporabo PEG kazalnika uspešno upravljal Fidelityjev sklad Magellan

Verjetno najbolj znani vlagatelj v rast podjetij je nekdanji upravljavec sklada Fidelity Magellan Peter Lynch. Njegova strategija je bila kupovanje delnic podjetij s hitro, a zdravo (vzdržno) rastjo dobička in prihodkov, ki jih je mogoče kupiti po »razumni ceni«. Za oceno, koliko ta razumna cena znaša, je uporabljal tako imenovani PEGkazalnik, z njim je primerjal vrednost kazalnika P/E s pričakovano rastjo dobička na delnico družbe.

Relativna uspešnost metode

Nizka vrednost kazalnika (denimo nižja od ena) pomeni, da je delnica glede na pričakovano rast dobička poceni. Peter Lynch je z uspehom svojega sklada Fidelity Magellan dokazal učinkovitost strategije vlaganja v rast podjetij. Ugotovitve raziskovalcev, ki proučujejo, ali ta strategija tudi danes prinaša velike donose, pa so različne.

Problem: Kako dolgoročno vzdržati visoke stopnje rasti dobička in prihodkov?

Tudi pri vlaganju na podlagi rasti podjetij pa je nekaj pasti. Le redkim družbam namreč uspe dolgoročno vzdržati visoke stopnje rasti dobička in prihodkov. Z večanjem družbe to namreč postaja vse teže.

Tako lahko na primer tovarna plastičnih zamaškov brez večjih težav poveča svojo prodajo s tisoč na dva tisoč izdelkov. Na drugi strani pa bi na primer Microsoft lahko podvojil svoje prihodke le tako, da bi vsi uporabniki na svoj računalnik naložili še drugi operacijski sistem (ki bi moral biti seveda prav tako izdelan v Microsoftu).


Konec velikih rasti navadno pomeni tudi konec visokih vrednosti kazalnikov in s tem tudi upad cene. Enak vpliv na vrednost delnice pa imajo lahko tudi slabe novice. Delnice, ki dosegajo visoke vrednosti P/E, imajo namreč v svojo ceno navadno vračunan najugodnejši mogoč scenarij. To pomeni, da lahko že ena slaba novica pomembno zniža njihovo vrednost. Tako nas ne preseneča, da ravno take delnice ob borznih zlomih izgubijo največ vrednosti.

Knjigo "Kako do visokih donosov in ob tem mirno spati" avtorja Simona Mastnaka lahko naročite tukaj.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Razvoj trgov privedel do konca "buy and hold" strategije

22.09.2011

S. Mastnak