Lahko na trgih zaslužijo tudi popolni naivneži?

Članek slika

Postavite se v leto 2016, ko kriptovalute še niso bile tako priljubljene, vsaj ne v širši javnosti. Se je pa začelo o njih po malem govoriti. Kdor je takrat investiral v ta segment, je bil ali insider ali slepi naivnež, ki je verjel, da bodo kriptovalute spremenile svet. Ostali so čakali. Član naložbenega odbora je prvič investiral v kriptovalute že prej, ampak sedaj priznava, da v resnici niti ni vedel, kaj dela. Torej je bil slepi naivnež, ki je imel ogromno sreče. Po drugi strani pa poznamo posamezne vlagatelje, ki bi jih lahko obravnavali kot poznavalce kriptotrga, ki so takrat na polno investirali. Mnogi med njimi so sedaj preskrbljeni do konca življenja, če jim apetiti po luksuzu ne bodo nenormalno zrastli.

Kaj vam pove zgornji opis? Pove vam, da na trgih lahko zaslužijo popolni naivneži, ki v resnici ne vedo, kaj delajo. Zaslužijo lahko tudi posamezniki, ki imajo notranje informacije, čeprav je to kaznivo dejanje. Vsi vmes pa potegnemo kratko. Vsi vmes vemo več od naivnežev in hkrati nimamo notranjih informacij, zato pred naložbo kompliciramo po nepotrebnem in se obremenjujemo z malenkostmi. Čakamo, da dobimo potrditev množice, ampak potrditev običajno pride tako pozno, da je edina pot take naložbe samo še v eno smer - navzdol. Mogoče je rešitev v tem, da bi morali biti “zavedno neumni”, saj je možnost, da bomo dobili notranje informacije zelo majhna, pa še probleme s policijo si lahko nakopljemo. 

Zavedna neumnost pomeni, da investirate v naložbo, ko zanjo prvič slišite in ta raste. Potem se z njo ne obremenjujete več. Na tem mestu je seveda opozorilo, da v takem primeru ni smiselno tveganju izpostavljati preveč portfelja. Nekaj odstotkov na posamezno investicijo. Takih “neumnih” investicij imate lahko več, s čimer si povečate možnosti, da jo boste dobro odnesli. Možno pa je tudi, da bodo šle vse v napačno smer. 

Pri takih investicijah sta primerni dve strategiji: ali s temi investicijami kratkoročno trgujete in izkoristite vaš položaj prvega oziroma zgodnjega vlagatelja, ali pa v zadevo res dolgoročno verjamete in nato nanjo za deset ali več let pozabite. 

Če boste investirali na “zavedno neumen” način, potem morate nehati brati mesečne smernice, nehati spremljati “resne” internetne strani in novice. Informacije o norih ali neumnih naložbah se najdejo na cesti, med zagovorniki zarot, med hard-core prodajalci investicijskih priložnosti, pri frizerki in na raznih forumih. Vsak izmed nas pozna nekoga, ki pozna nekoga, ki se s takimi zadevami ukvarja. Obrnite se na njih. 

Edina domača naloga, ki jo je potrebno opraviti pred tako investicijo, je sestavljena iz dveh res kratkih odločitev. Prva je ta, da resnično pri vlaganju v posamezno invesitcijo niste preveč pogumni, rajši malo kot malo preveč, saj naj bi take investicije imele asimetrijo donosa. To pomeni, da lahko izgubite vse, ali pa ven dobite nekaj desetkratnik vložka. Drugi del pa je ta, da ste v kratkem času in z ne preveč napora sposobni ugotoviti, ali gre za piramidno shemo ali pa za nek poslovni model, ki ima smisel. Tudi če gre za piramidno shemo, je zadeva lahko zanimiva, če ste v tej piramidi prvi. Vsekakor tega ne smete tržiti dalje, ker je kaznivo. Po opravljeni domači nalogi pa sledi najtežji del - držati se je treba zastavljene investicijske strategije.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja