Konkurenca prihaja z Daljnega Vzhoda

Članek slika

Proizvajalec pametnih mobilnih telefonov Apple je ta teden objavil poslovne rezultate. Ti so bili sicer nekoliko nad pričakovanji, kar pa je zmotilo investitorje so bila pričakovanja za naprej, predvsem za 3. četrtletje letošnjega leta. Apple je poskušal nekoliko slabša pričakovanja omiliti z večjim izplačilom dividend.

Te naj bi povečali za 15%, poleg tega pa naj bi program odkupa lastnih delnic povečali za 50 milijard USD. Delnice tega podjetja padajo že nekaj mesecev. V maju 2012 je cena Applovih delnic presegla 700 USD, medtem ko se sedaj njihova cena giblje okoli 400 USD, se pravi več kot 40% nižje. Običajno se prihodki, pa tudi dobiček posameznega proizvajalca pametnih moblinih telefonov povečajo, ko na trg pride nov model. Pri Applu naj bi se to zgodilo šele v tretjem četrtletju letošnjega leta.

Samsung v prodajo novega Galaxy S4

Največji proizvajalec pametnih mobilnih telefonov, korejski Samsung, je že marca predstavil svoj novi model pametnega mobilnega telefona, Samsung Galaxy S4. Prav v tem tednu naj bi začeli nov model prodajati tudi v ZDA, vendar je prišlo do zapletov. Povpraševanje po novem modelu je tolikšno, da niso uspeli zagotoviti dovolj pametnih telefonov za vse nove mobilne naprave željne kupce. Tako je začetek prodaje najavljen za naslednji teden, ko podjetje upa, da bodo uspeli zagotoviti dovolj veliko količino novega modela.

Posel s pametnimi telefoni postal glavno gonilo rasti tudi LG-ja

Sicer pa Samsung ni edini večji korejski proizvajalec pametnih mobilnih telefonov. LG Electronics, ki je sicer bolj znan po proizvodnji televizorjev ter gospodinjskih aparatov, je že nekaj časa prisoten na trgu tudi s pametnimi telefoni, in to zelo uspešno. Ocenjuje se, da bo posel s pametnimi telefoni postal glavno gonilo rasti podjetja. Napovedi gredo tudi v smeri, da bo LG postal tretji največji proizvajalec pametnih mobilnih telefonov. To vsekakor ne bo lahka naloga, saj je konkurenca za tretje mesto precejšnja.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja