Kdo še lahko bankrotira?

Članek slika

Argentina je bankrotirala po tem, ko se ji ni uspelo dogovoriti z upniki o poplačilu svojega dolga. Zavedati pa se je treba, da Argentina ni edina država, ki lahko bankrotira.

Analitiki pravijo, da letošnji bankrot ni tako hud, kot tisti v začetku tisočletja in da je bil pričakovan. Zdaj, ko so vsi v svetu sprevideli, da bankrot države ni nič nenavadnega, so se posvetili tudi drugim državam. Analitiki izpostavljajo predvsem štiri države, ki lahko v kratkem bankrotirajo.

Venezuela (Ca1/B-/B)

Z višjo stopnjo brezposelnosti (11,2 odstotka proti 7,6 odstotka) in z nižjo gospodarsko rastjo (-0,5 odstotka proti 0,5 odstotka), je Venezuela še posebej ranljiva.

Inflacija v državi je zelo visoka - cene so se v povprečju zvišale za 75 odstotkov v zadnjih 12 mesecih kar je celo huje, kot v primeru Argentine, kjer so se cene v istem obdobju zvišale za 25 odstotkov.

Glede na to, da ima država neprimerno ekonomsko politiko in zelo šibko valuto, ki jo vlada umetno vzdržuje, je prihodnost Venezuele izjemno negotova. Nesposobnost države poskrbeti za naftni sektor zaradi stare infrastrukture in pomanjkanja novih investicij bo predstavljalo dodaten udarec za gospodarstvo.

Ukrajina (Caa3/CCC/CCC)

Nemiri na Vzhodu države ter poslabšanje odnosov z Rusijo so ukrajinsko gospodarstvo močno prizadeli. Letos se bo država znova znašla v recesiji in ji analitiki napovedujejo celo 5-odstotni padec BDP. Ta napoved pa se lahko še poslabša.

Državo trenutno podpirajo IMF (Mednarodni denarni sklad) in bilateralni dogovori.

Rusija (Baa1 / BBB-)

Na drugi strani konflikta se nahaja Rusija, ki tudi že čuti posledice spora z Ukrajino in Zahodom.

Zahod je sprejel ekonomske sankcije proti Rusiji, ta pa je odgovorila s svojimi sankcijami proti zahodnim državam.

Če ne upoštevamo konflikta, ima Rusija zelo veliko potenciala - stabilna inflacija, nizka stopnja brezposelnosti, nizka stopnja zadolženosti in solidna gospodarska rast v višini 1,3 odstotka.

Glede na potencial, se vlagatelji težko uprejo naložbam v Rusijo. Ampak sprejete sankcije in negotova prihodnost konflikta bosta odvrnili tudi močno zainteresirane vlagatelje. Rusija bo nedvomno predstavljala veliko priložnost, ampak šele po tem, ko se konflikt z Ukrajino razreši in po tem, ko bodo jasen vpliv sankcij Zahoda proti Rusiji.

Armenija (Ba2 / BB-) in Azerbajdžan (Baa3 / BBB-)

Državi se nahajata v regiji, polni konfliktov. Državi mejita na Turčijo in Iran in sta se znašli na robu vojne. Razmere so najbolj napete v zadnjih 20 letih.

Državni dolg obeh držav sicer nudi privlačne donosnosti ampak še vedno prenizke, če se državi znajdeta v vojni. Napetosti med Azerbajdžanom (zaveznikom ZDA in Turčije) in Armenijo (zaveznikom Rusije) predstavljajo dodaten pritisk za odnose NATA in Rusije

Preberite tudi:

Bankrot države – plod globalne panike ali realnost?

Vzpon 'cartonerosov' napoveduje mračno prihodnost Argentine

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja