Kdaj je primeren trenutek za mesečno varčevanje?

Članek slika

Veliko ljudi me sprašuje, kdaj je pravi trenutek za enkratne vložke in vstop na trg, katere delnice kupiti in kateri trgi bodo najdonosnejši v naslednjem letu. Na ta vprašanja jim seveda lahko odgovorim, vendar odgovori ne bodo tako zanesljivi kot na vprašanje, kdaj je primeren trenutek za mesečno varčevanje (govorim o varčevanju v delniških vzajemnih skladih). Z gotovostjo lahko trdim, da danes oz. vedno. Ta enostaven odgovor pa je veliko težje uresničiti v praksi.

Najtežji je prvi korak in to je odločitev, da bomo začeli z varčevanjem. Vsak mesec imamo lahko na stotine izgovorov, zakaj nam tokrat ne bo uspelo prihraniti tistih 50 ali 100 eur in tako odlašamo z varčevanjem iz meseca v mesec. Pri tem pa izgubljamo nekaj pomembnega. Izgubljamo čas. Prej, ko začnemo z varčevanjem, hitreje bomo prišli do cilja oz. željenega zneska. Če bi vam lahko dal en nasvet, bi se glasil: »Z mesečnim varčevanjem začnite že danes«. Četudi so zneski nizki, je čas na vaši strani in na dolgi rok se vam bo to obrestovalo. Ne pozabite, obrestno-obrestni račun dela za nas! Da se izognete vsem nepotrebnim izgovorom, zakaj mi ta mesec ne bo uspelo, pa si obvezno naredite trajnik.

Vsi si želimo delnice oz. točke vzajemnih skladov kupovati poceni in prodajati drago. Za enkratne naložbe je to težje predvideti, bistveno lažje pa to dosegamo na mesečni ravni z metodo povprečnega stroška (Cost Average Effect). Ta metoda omogoča vlagateljem izkoriščanje borznih nihanj in sočasno izogibanje nakupom po najvišjih vrednostih.

Metoda povprečnega stroška bo večini vlagateljev zaradi nihajočih tečajev, še dodatno povečala dobiček v času rastočih tečajev in zmanjšala ali celo izničila izgubo v času negativnih dogajanj na borzi.

Vlagatelji se na žalost zelo redko odločajo na osnovi razuma in prevečkrat na osnovi čustev. V času krize, velikokrat vse prodajo in realizirajo izgubo, v času rasti pa kupujejo – seveda drago. Pohlep in strah vodita naše odločitve. S tem, ko si odgovorimo na vprašanje »kdaj-danes« in si uredimo redno mesečno varčevanje, si naredimo največjo uslugo. S takim načinom varčevanja, smo si zelo zmanjšali tveganje, da bomo delniške sklade kupovali ob nepravem trenutku.

Kaj pa velike finančne krize, boste rekli, ki lahko zbijejo delniške tečaje tudi – 70 % in več (nazadnje 2008)? Za mesečne varčevalce je to eden izmed boljših scenarijev. Kupovali bodo ceneje oz. zelo poceni »v akciji«, kot je izraz moderne potrošniške družbe. Seveda je dobro, da se taki padci zgodijo v začetni fazi varčevanja (prva tretjina), kasneje, ko se bližamo cilju, pa ravno zaradi povečanega tveganja pred krizo, premoženje postopoma premikamo v bolj varne, obvezniške sklade.

Dejstvo je, da pride do korekcije v povprečju trikrat na desetletje, do krize pa najmanj enkrat. Pomembno je, da to obrnete sebi v prid.

Na koncu bi rad namenil še nekaj besed stroškom. Pri vlaganju v vzajemne sklade, preverite upravljavske in skrbniške stroške, vstopne, izstopne ter stroške prehoda. Bodite pozorni na to, saj vam lahko že razlika v višini ene odstotne točke pri dolgoročnem varčevanju prinese velike razlike.

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja