Zabavajmo se, kot da je leto 1995

Članek slika

Koliko časa lahko pričakujemo, da bodo vrednosti ameriških indeksov zdržali na teh nivojih ali celo višje? Pretekli podatki kažejo na bikovski trend, trenutni fundamenti pa ne.

Ameriški delniški trg je končno dosegel nove rekordne vrednosti. Po skoraj štirinajstih mesecih je indeks S&P 500 dosegel nov rekord, tako med dnevnim trgovanjem kot pri zaključnem tečaju. In rast še ne pojenja. Koliko časa lahko torej pričakujemo, da bo zabava še trajala? Če se zanašamo na pretekle podatke, bi to lahko trajalo kar nekaj časa. Vendar pa je tokrat v primerjavi s prejšnjim prebojem na borzi nekaj izrazitih razlik.

Zabavamo se, kot da je leto 1995

Minilo je 287 trgovalnih dni, odkar je ameriška borza, merjeno z indeksom S&P 500, 20.-21. maja 2015 zadnjič zabeležila nove rekordne vrednosti (tako znotraj trgovalnega dneva kot tudi pri zaključnem tečaju), kar je obdobje skoraj 14 mesecev do 11. julija 2016, ko se je končno zgodil preboj. Ta podatek je izjemen zaradi naslednjega razloga – to je najdaljše obdobje, merjeno tako časovno, kot v trgovalnih dnevih, med absolutnimi rekordnimi vrednostmi indeksa S&P 500, v katerem v vmesnem času ni prišlo do medvedjega trenda.

Pravzaprav smo samo še enkrat v zgodovini videli, da so vrednosti delnic tako dolgo vztrajale med dvema rekordoma brez vmesnega medvedjega trenda. To je bilo obdobje med 2. februarjem 1994 in 15. februarjem 1995, ko je na borzi minilo 262 trgovalnih dni med rekordi, ne da bi prišlo do medvedjega trenda.

Še bolj presenetljivo je, da se po podrobnejšem pregledu zdi, da gre danes v letih 2015–16 trg skoraj po enaki poti kot je šel v letih 1994–95.

Graf: Današnji trg je izjemno podoben tistemu v letih 1994-1995

Čeprav en tak primer v zgodovini zagotovo še ne pomeni, da gre za trend, pa postavlja smiselno vprašanje. Če se zdaj res zabavamo, kot da smo leta 1995, kaj je takrat sledilo preboju in ali lahko tudi tokrat pričakujemo podoben izid?

Za začetek, tudi če bi vrednosti delnic vsaj približno posnemale gibanje v naslednjih 200 trgovalnih dnevih, bi bilo to izjemno. Vrednosti delnic so še naprej eksplozivno in neprekinjeno rasle ter od februarja do novembra leta 1995 pridobile +25 %. Če to primerjamo z današnjim trgom, bi to pomenilo, da bo imel indeks S&P 500 do maja 2017 vrednost 2.687 točk. Celo najbolj optimističnim vlagateljem med nami bi tak porast preprosto vzel dih.

Graf: Vrednosti delnic so po preboju leta 1995 poletele – je leta 2016 možna ponovitev?

Vsepovsod je vojna

Dobra novica za optimiste je, da je ponovitev takšnega gibanja indeksa S&P 500 čisto mogoča. Dokler so centralne banke odločene, da bodo naredile »karkoli« za podporo globalnega finančnega sistema, je mogoče vse. Konec koncev, če upoštevamo, da so obrestne mere trenutno negativne, je na delniških trgih mogoče skorajda vse.

Vendar pa kar nekaj dejavnikov kaže na to, da se bodo delnice leta 2016 najverjetneje precej težje približale, kaj šele dosegle enak izid, kot leta 1995.

Prvič, današnje gospodarstvo ni na robu revolucionarnih tehnoloških sprememb. Leta 1995 smo stali na pragu dobe interneta (NYSEARCA:XLK), kar je sprožilo val rasti, ki je trajal preostanek desetletja in je do preloma tisočletja ušel izpod nadzora. Morda je naslednje kolo, železnica, avtomobil ali internet tik za vogalom, vendar pa je glede na to, da so današnja podjetja še vedno zadržana pri odločnem vlaganju v nove projekte in da zakonodajno okolje trenutno ni prilagodljivo za inovacije, v bližnji prihodnosti težko pričakujemo kaj podobno revolucionarnega.

Drugič, v letih 1994–1995 so dobički podjetij močno rasli skozi celotno obdobje. Dobiček na delnico v indeksu S&P 500 je v letu 1994 konstantno rasel z dvomestno odstotno stopnjo. Do začetka leta 1995 je raslo s stopnjo, višjo od +40 odstotkov. To je bila resničnost, ne zgolj napoved.

Graf: Dobički podjetij 1994–1995

Primerjajte to zmanjševanje dobičkov z današnjim. Dobički podjetij že nekaj časa upadajo, in to že pet četrtletij zapovrstjo, skupaj z napovedmi za šesto četrtletje, ki se bo zaključilo v naslednjih tednih. Precejšnja razlika.

Graf: Dobički podjetij 2015–2016

Tretjič, delnice so danes precej dražje kot so bile v letih 1994–95. V zadnjem obdobju pred prebojem, v začetku leta 1995, je bilo vrednotenje delnic precej nizko, in sicer pri 15-kratniku dobičkov. Danes trgujejo pri več kot 24-kratniku dobičkov, kar je eno od najvišjih vrednotenj delnic v zgodovini delniškega trga. Recimo, da smo zmerno optimistični in predpostavimo, da bodo dobički podjetij prenehali padati, ampak se bodo ustalili na trenutnih vrednostih. Če bi delnice od danes do maja prihodnje leto skočile na 2687, bi indeks S&P 500 trgoval pri več kot 30-kratniku dobičkov. Kot nam je pokazal tehnološki mehurček v poznih 1990-ih letih, takšni večkratniki niso nemogoči, vendar se težko dolgo ohranijo, ne da bi imeli potem neprijetnih posledic.

Zadnjič, ameriška centralna banka je imela takrat veliko več denarne fleksibilnosti kot danes. Po zaključenem ciklu zviševanja obrestnih mer, pri čemer so se te zvišale za tri odstotne točke s 3% na 6% med februarjem 1994 in februarjem 1995 (kar večinoma pojasnjuje, zakaj se je indeks S&P 500 v tem obdobju težko prebijal), je ameriška centralna banka začela z ohlapno denarno politiko in julija 1995 znižala obrestne mere, temu pa sta decembra 1995 in januarja 1996 sledili še dve znižanji. Med tem, ko ameriško centralno banko čaka znižanje obrestnih mer ali bi se lahko odločila za povečevanje količine denarja v obtoku ali celo za kaj bolj skrajnega, na primer negativne obrestne mere ali »helikopterski denar«, njena zmožnost, da agresivno omili denarno politiko, ni več to, kar je bila v sredini 1990-ih let.

Zaključek

Ameriški delniški trg je znova uspel doseči nove rekordne vrednosti vseh časov. Optimisti imajo dober razlog za veselje in ne smemo biti presenečeni, če bo vrednost delnic še naprej odločno rasla v kratkoročnem do srednjeročnem obdobju, če se hitrost trenutnega porasta v naslednjih trgovalnih dnevih obdrži.

Toda tudi če smo že videli podobna obdobja v preteklosti, danes delnic ne poganja gorivo, ki jim je nekoč pomagalo do takih izjemnih in trajnih prebojev. To ne pomeni, da se indeks S&P 500 v prihodnjem letu ne more povzpeti nad 2.600 točk, saj je na delniških trgih v letu 2016, okuženo z denarno politiko, mogoče res vse. Toda če trenutne razmere kaj povejo, se tokrat ne bomo niti približali k temu, da bi se znova zabavali, kot da je leto 1995.

Matjaž Sova je osebni finančni svetovalec ter član Naložbenega odbora Vzajemci Skupine. V primeru dodatnih vprašanj pišite na [email protected].

Več vsebin avtorja

Vsi članki avtorja

Drugo mnenje: Kako donosna je naložba v ljubljansko stanovanje?

09.03.2017

M. Sova